Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Helt självförsörjande på rå mat i Sverige (Småland)??  (läst 15082 gånger)

Dagen

  • Inlägg: 231
  • I skogens trädgård höra vi hemma.
    • Småland
SV: Helt självförsörjande på rå mat i Sverige (Småland)??
« Svar #60 skrivet: 26 maj-10 kl 22:32 »
Enligt den boken som jag har tittat i från 1980, är det så här: Yin och Yang - två aspekter av oändligheten. Ingenting är 100% yin eller 100 yang. Allt är en blandning av de två, fast mer eller mindre av det ena eller det andra.

Yin är utvidgat, mjukt, lätt, långsamt, kallt. Allmänt kan sägas att frukt, potatis, socker, vätska mm. är yin.

Yang är sammandraget, hårt, tungt, snabbt, varmt. Yang är exempelvis salt, kött och de flesta animaliska produkter.

Socker och kött är två extremiteter och motpoler till varnadra. Det blir ansträngande för kroppen att pendla mellan dessa.

Bäst balanserad är kost är säd med tillägg av grönsaker. Säd, bönor och grönsaker har så väl avvägd yin-yang balans att de i alla lägen kan utgöra vår dagliga bas.

De studerar också tänderna och menar på att vi har 20 kindtänder för att mala säd och frön med, 8 framtänder för att skära och hacka grönsaker och 4 huggtänder som liknar rovdjurens. Proportionerna blir då säd;grönsaker;animaliskt - 5;2;1. Men då äter de flesta makrobiotiker ändå vegetariskt. De som äter kött äter sådana organismer som står längst ifrån oss i utvecklingskedjan, ex räkor, fisk, ägg. Det gäller också att tänka resurssparande för naturens skull. Äter vi kycklingen istället för kycklingens mat(säd) kastar vi bort ca 90% av den ursprungliga näringen från säden.

Boken heter"Fullkornskost med grönsaker" av Birgitta Lagerström och Karl Wernhart.

Rakadero

  • Inlägg: 3188
    • Västergötland
    • Reflections of Rachel
SV: Helt självförsörjande på rå mat i Sverige (Småland)??
« Svar #61 skrivet: 26 maj-10 kl 23:21 »
Hur lyckas ni baka surdegsbröd med de principerna då? Eller är det ett av de undantag ni gör än så länge? Eller något ni tänker fortsätta med?
Fyrtiotalet underbara hönor och tuppar av raserna vit leghorn, brun leghorn, blomme, australorp, sussex, plymouth rock, orpington, rir, lohmann och några blandningar mest leghorn-blomme-lohmann. Sju älskade katter. Två välartade söner. En händig make. Och så jag...

Brukspatronen

  • Inlägg: 774
  • Bakåtsträvande Dåtidsromantiker
    • Hälsingland
SV: Helt självförsörjande på rå mat i Sverige (Småland)??
« Svar #62 skrivet: 27 maj-10 kl 08:23 »
Jag tänkte bara att det fanns en anledning till att man uppfann matlagning över eld en gång i tiden... :)..
Att laga till sin mat kan ju knappast kallas ett modernt påfund..
Googlade lite. "Säkra" bevis på användning av eld finns från 790000. Mer osäkra tecken finns från så långt tillbaka som 1,8 miljoner år (Homo Erectus).

Dagen

  • Inlägg: 231
  • I skogens trädgård höra vi hemma.
    • Småland
SV: Helt självförsörjande på rå mat i Sverige (Småland)??
« Svar #63 skrivet: 01 jun-10 kl 20:51 »
Hur lyckas ni baka surdegsbröd med de principerna då? Eller är det ett av de undantag ni gör än så länge? Eller något ni tänker fortsätta med?

Nej, vi följer inte makrobiotiken alls, så vi bakar bröd som vi känner för det. Jag sa bara att jag var intresserad av deras idéer.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

647 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser