Enligt den boken som jag har tittat i från 1980, är det så här: Yin och Yang - två aspekter av oändligheten. Ingenting är 100% yin eller 100 yang. Allt är en blandning av de två, fast mer eller mindre av det ena eller det andra.
Yin är utvidgat, mjukt, lätt, långsamt, kallt. Allmänt kan sägas att frukt, potatis, socker, vätska mm. är yin.
Yang är sammandraget, hårt, tungt, snabbt, varmt. Yang är exempelvis salt, kött och de flesta animaliska produkter.
Socker och kött är två extremiteter och motpoler till varnadra. Det blir ansträngande för kroppen att pendla mellan dessa.
Bäst balanserad är kost är säd med tillägg av grönsaker. Säd, bönor och grönsaker har så väl avvägd yin-yang balans att de i alla lägen kan utgöra vår dagliga bas.
De studerar också tänderna och menar på att vi har 20 kindtänder för att mala säd och frön med, 8 framtänder för att skära och hacka grönsaker och 4 huggtänder som liknar rovdjurens. Proportionerna blir då säd;grönsaker;animaliskt - 5;2;1. Men då äter de flesta makrobiotiker ändå vegetariskt. De som äter kött äter sådana organismer som står längst ifrån oss i utvecklingskedjan, ex räkor, fisk, ägg. Det gäller också att tänka resurssparande för naturens skull. Äter vi kycklingen istället för kycklingens mat(säd) kastar vi bort ca 90% av den ursprungliga näringen från säden.
Boken heter"Fullkornskost med grönsaker" av Birgitta Lagerström och Karl Wernhart.