Fast om man begränsar hur mycket "gasande" material man har i huset så ökar överlevnadschanserna, och dom ökar ännu mer om man brandsektionerar och fixar någon form av enkel brandventilation.
Att brandsektionera ett hus är inte särskilt svårt egentligen, i synnerhet om man satsar mest på att avskilja rum med hög brandrisk som tex kök och elcentraler från övriga boutrymmen och där spelar ju ytskiktet på väggarna tämligen stor roll (dubbla gipskivor håller i närmare 30 minuter) - likaväl som att begränsa en brand till en lägenhet kan man begränsa branden till ett rum i ett hus.
En stoppad soffa brukar man säga motsvarar ett 200 liters fat med olja, så öppen planlösning är ingen höjdare ur säkerhetsynpunkt. Även takhöjden är ju viktig då det ryms mera rök under taket innan man kvävs ju högre det är till taket
Det ger ju också mycket att göra rena förebyggande åtgärder som tex ha utanpåliggande elkablar som är metallmantlade och kopplade till jordfelsbrytare.
Även att förändra sina rutiner ger ju kraftigt ökad säkerhet, som att tex dra ur kaffebryggaren när den inte används och att inte använda infällda spotlights (inte om dom är halogen i vart fall), halogenstrålkastare eller glödlampor starkare än 60 watt utan ständigt uppsikt - dessa makapärer är ju nästan att jämställa med ett levande ljus när det kommer till brandfaran.
Sen är det ju så att en trasig stereo som står mot en vägg med mineritbeklädnad är mindre farlig jämfört med om samma trasiga stero står mot en vägg som är brännbar och kanske rentav lättantändlig... det är därför som man har olika klassning på ytbeklädnad beroende på hur lättantändliga dom är och hur mycket rök/brandgas dom utvecklar.