Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Biggaråträd beskära?  (läst 22482 gånger)

finduss

  • Inlägg: 5
Biggaråträd beskära?
« skrivet: 31 dec-09 kl 15:50 »
Hej!

Jag har ett stort biggaråträd i trädgården, det är gammalt och högt. Det ger lite bär uppe i toppen och jag får inte någon nytta av det.

Jag vill inte såga ner det utan jag skulle vilja beskära det, trädet är ca. 12-15 meter högt och skulle vilja ta av det på mitten ungefär. Klarar sej trädet då eller är det stor risk att det dör? Och vilken tid på året ska jag beskära det i så fall?

MVH. Finduss

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Biggaråträd beskära?
« Svar #1 skrivet: 31 dec-09 kl 16:12 »
Det finns INGET träd som mår bra av att kapas till hälften. Helst ska ingen gren tjockare än 10 cm sågas av, på blödande tråd, vilket bigarråer är, ska grenarna helst vara mindre än 5 cm.

Antingen tar du bort trädet helt och ersätter det med ett annat.

Eller så beskär du de tunnare grenarna, för att stimulera nytillväxt, och ny fruktsättning, det brukar efterhand bildas nya skott även längre ner om du under flera år beskär och tunnar ut (tar bort några grenar helt) bland de tunnare grenarna.

Eller så ser du trädet som en vacker rumsbildare, som ger bär till fåglarna, om än inte till dig. Du kan ju alltid plantera ett nytt bigarråträd någon annan stans, och då får du både bär och den ovärderliga (tycker jag) känslan som ordentligt uppväxta träd ger till en trädgård.

Och om du beskär så ska det ske under JAS-månaderna, juli, augusti och september, det är det bästa för nästan alla växter, och framför allt för dem som lätt blöder. Om du beskär nu på våren riskerar du att trädet försvagas av kraftig blödning, samt att det lättare angrips av svamp och andra parasiter.

Beskärningsredskapen, en skarp såg och en sekatör med utväxling, ska rengöras före och efter beskärningen, för att minska risken för sjukdomsspridning. Man använder rödsprit, eller läkarsprit om du kan få tag på sådan.

Lycka till och hoppas att du väljer att behålla ditt träd.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Huggorm

  • Gäst
SV: Biggaråträd beskära?
« Svar #2 skrivet: 31 dec-09 kl 16:20 »
Som sagt, körsbärsträd tål beskärning väldigt dåligt, och särskilt i grov ved. Att kapa på mitten kommer förmodligen ta livet av trädet, om än på några års sikt. Men kapar du ner trädet helt kan du inte plantera ett nytt på samma plats. Körsbärsträd är med i rosacese-familjen och orsakar därmed jordtrötthet. Du får alltså byta mycket av jorden för att kunna plantera ett nytt träd ur samma familj.

finduss

  • Inlägg: 5
SV: Biggaråträd beskära?
« Svar #3 skrivet: 01 jan-10 kl 15:01 »
Tack för svar!

Biggaråträdet kommer absolut att få stå kvar bland dom andra stora fruktträden. Har två lika stora päronträd av sorten "päranötter" en gul liten sort på storlek med gråpäron som även finns här också. Päranötterna brukar jag kärna ur och dela i fyra delar sedan torka över vedspisen. Blir som riktiga sötsaker

Finduss

Kerstin Linnea

  • Inlägg: 571
SV: Biggaråträd beskära?
« Svar #4 skrivet: 10 jan-10 kl 12:55 »
Borde det inte gå att ta ner trädet på höjden över flera års tid ?
Att kapa av en grövre gren om året och försegla sårytan med tex ympvax eller balsam ?

Huggorm

  • Gäst
SV: Biggaråträd beskära?
« Svar #5 skrivet: 10 jan-10 kl 13:29 »
Borde det inte gå att ta ner trädet på höjden över flera års tid ?
Att kapa av en grövre gren om året och försegla sårytan med tex ympvax eller balsam ?

Allt färre arborister använder sådant nu för tiden, eftersom det har visat sig att träd klarar sig bättre på egen hand

pyrola

  • Inlägg: 29
  • Trädgårdsmästarstudent, trädbeskärare, vegetarian
    • Uppland
SV: Biggaråträd beskära?
« Svar #6 skrivet: 10 jan-10 kl 15:06 »
All typ av försegling av snittsårår på träd gör bara att man kapslar in fukten i såret så att det ruttnar mer än om man hade låtit såret vara öppet och luftigt. Att man använder vax runt en ymp tror jag är för att just hindra uttorkning, då man vill att två ytor ska växa ihop.

Men på ett sår som ett snitt efter en kapad gren gynnar det tyvärr bara rötan om man har på tjära, ympvax eller annat.

Om man däremot har fått en stamskada på ett träd kan man täcka den med svart plast för att hålla kvar fukt, i hopp om att innerbarken ska kunna växa ihop igen, vilket den i vissa fall kan om man är framme i tid. Men det är en helt annan sak.


Jag instämmer med övriga om att det nog inte alls blir så bra att kapa av trädet på mitten. Det finns en viss chans att det skulle överleva i några år och skjuta nya skott, men det skulle nog aldrig bli något vackert eller lyckligt träd av det. Försiktig gallring är vad man bör ägna sig åt inom släktet Prunus, och det helst på sensommaren som redan nämnts.
Fjällvandra, laga vegmat, virka, leka med råttor, beskära träd, klättra i träd, nysta garn, trädgårdera

Kerstin Linnea

  • Inlägg: 571
SV: Biggaråträd beskära?
« Svar #7 skrivet: 16 jan-10 kl 21:12 »
Ja man lär så länge man lever....
Men om man tittar noga på kronan så ser man ganska bra var man kan såga när man tar ner ett träd på höjden , man ska lämna friska grenar kvar som kan växa vidare ..man kan även knyta om dåliga grenar med plastband eller snöre så man ser bra vad som ska bort...

ulfg

  • Inlägg: 1006
SV: Biggaråträd beskära?
« Svar #8 skrivet: 06 mar-10 kl 16:37 »
Äldre stenfruktträd som körsbär och plommon går inte att föryngra på samma sätt som äpple och päron. De har inga tillväxtpunkter i det inre grenverket. Deras tillväxtpunkter finns endast i det yttre grenverket. Så det är kört. Lämna trädet eller hugg ner det och plantera nya, mindre träd på andra platser.
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

Paradisgården

  • Inlägg: 1492
    • Västergötland
SV: Biggaråträd beskära?
« Svar #9 skrivet: 13 apr-10 kl 12:48 »
Åh, fy då... Blir alla biggaråer/sötkörsbär så stora? :-\ Finns det i så fall något sätt att hålla dem nere om man börjar från början? Vill sätta ett körsbärsträd men har väldigt liten tomt - har ett plommonträd och ska ha ett till, plus små B9-äpplen m.m. också.. så får inte plats med ett så stort träd... Finns det kanske små varianter, med grundstammar som motsvarar ty B9 eller något?
Har man, liten gossunge, 4 katter, höns, kaniner och påfåglar. Bor på liten "gård" på landet i Skaraborg.

mistel

  • Inlägg: 543
    • -
SV: Biggaråträd beskära?
« Svar #10 skrivet: 13 apr-10 kl 14:56 »
De flesta sötkörsbär /bigarråer finns på den svagväxande grundstammen Gisela5, träden kallas ofta pysslingsträd i handeln. Sorter ympade på Gisela5 blir ofta ca 1/3 så stora som om de annars hade blivit = ca 3-4m. Ofta finns det bara 1-2sorter i butiken, de flesta butiker brukar dock kunna ta hem på beställning ifall det är någon speciell sort man vill ha.

Paradisgården

  • Inlägg: 1492
    • Västergötland
SV: Biggaråträd beskära?
« Svar #11 skrivet: 13 apr-10 kl 22:01 »
Jaha, tack så mycket, då skall jag köpa ett Gisela5-träd :D .
Har man, liten gossunge, 4 katter, höns, kaniner och påfåglar. Bor på liten "gård" på landet i Skaraborg.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

605 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jättenöjd och glad över tidskriften Åter!
/ Märit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser