Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mjölksyrekultur  (läst 2542 gånger)

Stadsbarn

  • Gäst
Mjölksyrekultur
« skrivet: 28 sep-09 kl 16:53 »
Jag har köpt komjölk från en bonde och ska för första gången testa att göra ost.
Men om jag nu inte har spenvarm mjölk för att skapa min mjölksyrekultur, den var ju kall den jag köpte, hur gör jag då? Kan jag värma mjölken? Jag ska ju bara göra ost på 10 liter, vilka proportioner?

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Mjölksyrekultur
« Svar #1 skrivet: 28 sep-09 kl 19:00 »
Hej !
Jag använder creme fraishe eller gräddfil . 1 dl per 10 liter mjölk .
Värmer mjölken till 32 grader blandar i filen och låter stå några minuter . därefter tillsätter jag löpen .
Vill du spara av gräddfilen ta en matsked och blanda med 1 liter mjölk och ställ i kylskåpet .

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Mjölksyrekultur
« Svar #2 skrivet: 29 sep-09 kl 18:18 »
Jag har provat att frysa yoghurt i plastpåsar för istärningar, men bakterierna verkar inte överleva speciellt länge i frysen.

Jojje

  • Inlägg: 279
  • Återvinning skall det va, annars kan det kvetta!
    • Dalarna
    • http://jojjesblog.blogspot.com/
SV: Mjölksyrekultur
« Svar #3 skrivet: 02 nov-09 kl 16:57 »
Boken " Gör din egen ost" av Anne Nilsson Ica-förlaget, rekommenderas

Stadsbarn

  • Gäst
SV: Mjölksyrekultur
« Svar #4 skrivet: 12 nov-09 kl 08:49 »
Nu har jag varit på kurs och lärt mig.
Mesofil : Värm mjölk till 90grader och håll den på den temperaturen i 20 minuter. Därefter kyls den ner i vattenbad till 20-22 grader. Tillsätt 1-2% fil eller från tidigare syrakultur. Låt stå 18-20 timmar. Klar att användas. Jag har även fryst tillverkad syrakultur och sedan tagit fram när jag tillverkat ny. Det verkar fungera bra! Syrakultur håller ca 3 dagar i kylskåp innan den tappar effekt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

475 gäster, 1 användare
Charlotta Andersson

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser