Bästa urkärnaren (tycker jag) är ett utböjt gem. Det ser ut som ett kantigt S.
Man tar i den större delen av gemet och sticker in den mindre i bäret. Jättelätt att haka fast kärnan och dra ur utan alltför mycket spill.
En urkärnare som man köper är ju också "för hand" Man lägger bäret i en grop; sen är det en stång som trycker ut kärnan. Jag har i alla fall aldrig sett någon som tar fler än ett bär i taget.
http://www.lyckasmedmat.se/product_info.php?products_id=436Så här gör jag bärlikör, bl,a körsbär.
Fyll en burk med bär tätt packade. Körsbär, krusbär och annat med hårt skal ska prickas hål på.
Fyll med sprit ända upp. Sätt på lock och låt det stå 1 månad.
Sila av bärspriten och mät mängden. Mät upp 6 dl socker/ liter bärsprit.
Varva bären i samma burk som tidigare med sockret.
Töm av vätskan efterhand som det saftar sig.
Blanda ihop bärspriten och sockersaften. Låt mogna några veckor. Mums filibums.

De urlakade bären kan man kärna ur och torka. Bra att ha som bullfyllning eller bara som godis.
Körsbärskaka
4 ägg
6 dl socker
6 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
250 g smält smör
6-7 dl urkärnade syrliga körsbär
Rör ihop alla ingredienserna, bara så pass mycket att smeten går ihop, dem ska inte vispas eller arbetas länge.
Bred ut smeten i en långpanna med bakpapper eller smord o bröad (30X40 cm)
Strö över bären och tryck ner dem lite i smeten.
Grädda 30-40 min i 175°