Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vilket är ditt bästa fläderblomsrecept?  (läst 7669 gånger)

Paradisgården

  • Inlägg: 1492
    • Västergötland
Vilket är ditt bästa fläderblomsrecept?
« skrivet: 06 jul-09 kl 20:24 »
Hej allahopa! Jag är ny på forumet och skall till att koka
fläderblomssaft snart, men har aldrig gjort det förut. Jag
tycker om safter som inte är överdrivet mycket socker i,
bara så den håller sig ordentligt. Vilket är ditt mest omtyckta
recept på flädersaft?
« Senast ändrad: 08 jul-09 kl 18:41 av Paradisgården »
Har man, liten gossunge, 4 katter, höns, kaniner och påfåglar. Bor på liten "gård" på landet i Skaraborg.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Vilket är ditt bästa fläderblomsrecept?
« Svar #1 skrivet: 07 jul-09 kl 12:16 »
Mitt favoritrecept:

FLÄDERBLOMSSAFT ca 24 dl

20 klasar fläderblommor
2 citroner
2-2½ liter socker
80 g vinsyra
1 vaniljstång
3 bitar hel kanel
1½ liter kokande vatten

Skölj blomklasarna. Klipp bort grova stjälkar. Borsta citronerna i ljummet vatten. Skiva dem tunt. Blanda socker och vinsyra. Klyv vaniljstången och dela den mitt av. Bryt kanelstängerna i något mindre bitar. Lägg hälften av blomklasarna i en bunke eller kruka. Hälften av citronskivorna läggs på. Halva socker- och kryddblandningen strös över. Lägg ett lager till på samma sätt med resten av ingredienserna. Koka upp vattnet och slå över. Lägg på lock och låt stå svalt 8-10 dagar. Efter några timmar rör man om och rör sedan en stund varje dag. Sila saften. Häll upp den på kalla flaskor.

Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Vilket är ditt bästa fläderblomsrecept?
« Svar #2 skrivet: 08 jul-09 kl 14:33 »
Varför skall det i alla recept behöva stå i flera dagar med blomklasarna i? Jag tycker att man borde kunna få ut det mesta av smaken med en gång? Andra blommor och växtdelar som man kokar ur, låter man sällan stå så här.

Paradisgården

  • Inlägg: 1492
    • Västergötland
SV: Vilket är ditt bästa fläderblomsrecept?
« Svar #3 skrivet: 08 jul-09 kl 18:39 »
Wow, låter riktigt smaskigt med vanilj och kanel i! Det receptet skall jag
prova. Tack Nettus! Skulle vilja prova nåt lite mer vanligt recept också
förstås. Ska ut och plocka blommor imorgon tänkte jag, om det inte regnar.

Vet inte säkert kurt, men det blir kanske inte samma smak om man kokar
blommor på det viset?

Föresten, är det någon som vet om man kan frysa blommorna och göra saft
på dem lite senare?
Har man, liten gossunge, 4 katter, höns, kaniner och påfåglar. Bor på liten "gård" på landet i Skaraborg.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Vilket är ditt bästa fläderblomsrecept?
« Svar #4 skrivet: 08 jul-09 kl 20:00 »
Förra året fryste jag en del blommor. En hel del, som var fina från början, blev bruna och höiga i frysen. Jag tror att det kanske skulle ha blivit bättre om jag hade blandat blommorna med citronsyra innan jag fryste in dem. Men egentligen tar det inte så stor plats om man gör saft med mindre mängd vatten än i receptet. Då får man ett starkt koncentrat som man kan spä ut mera sen.

Paradisgården

  • Inlägg: 1492
    • Västergötland
SV: Vilket är ditt bästa fläderblomsrecept?
« Svar #5 skrivet: 09 jul-09 kl 15:03 »
Jaha, det vart ju synd. För min del tänkte jag väl mer på att det är
så mycket att göra just nu så kanske inte hinner göra så mycket
saft som jag skulle vilja. Men det var en bra idé för platsbesparandet.
Tack.

Har just vart och handlat och kollade just igenom receptet innan jag
skulle sätta igång och upptäckte att jag glömt köpa vinsyra. Måste man
ha det? Vad blir skillnaden om man inte har det? Vore jättebra om någon
ville svara typ nu, då jag hade tänkt sätta igång nu..
Har man, liten gossunge, 4 katter, höns, kaniner och påfåglar. Bor på liten "gård" på landet i Skaraborg.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Vilket är ditt bästa fläderblomsrecept?
« Svar #6 skrivet: 12 jul-09 kl 13:07 »
Förra året fryste jag en del blommor. En hel del, som var fina från början, blev bruna och höiga i frysen.

Jag har också fryst fläderblommor och det gick bra att använda även om de var bruna och tråkiga. Men jag har funderat på att torka blommor istället.

Har just vart och handlat och kollade just igenom receptet innan jag
skulle sätta igång och upptäckte att jag glömt köpa vinsyra. Måste man
ha det? Vad blir skillnaden om man inte har det?
Jag vet faktiskt inte... Funkar kanske att byta ut med citronsyra...
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

K@rin

  • Inlägg: 196
    • Närke
SV: Vilket är ditt bästa fläderblomsrecept?
« Svar #7 skrivet: 12 jul-09 kl 21:58 »
Hej!

Vill du ha ett "enklare" recept kör du samma fast utesluter kanel o vanilj. Dessutom låter du den stå i 1-2 dagar, det räcker. Citron eller vinsyra spelar heller ingen roll. Själv brukar jag ta askorbinsyra istället, det är ju ren c-vitamin. Då tar jag 70% av mängden citronsyra. Fläderblommorna går utmärkt att torka, blir visserligen brun då också men inget fel. Torkade fläderblommor är också ett bra thé mot förkylning under vintern.

Lycka till med allt!

//Karin

Paradisgården

  • Inlägg: 1492
    • Västergötland
SV: Vilket är ditt bästa fläderblomsrecept?
« Svar #8 skrivet: 14 jul-09 kl 21:21 »
Fick tag i citronsyra tillslut. Vinsyra hittade jag inte
någonstans och citronsyran var slut i hela byn och i hela grannstan,
så fick vänta med att hälla i den till dagen efter när de hade fått fram
ny här på Ica. Nu har jag två 10l-hinkar på balkongen som skall hållas
upp imorgon om jag bara får tag i nya gummiringar till flaskorna och
tillräckligt med burkar att frysa i. Blev lite bråttom med saftandet då
vi skall åka bort på tor, så hade inte hann skaffa allt innan.

Tack så mycket. Jaha, det räcker med så kort tid. Min ena hink har stått
sedan i torsdags kväll och min andra sedan i fredags kväll. De innehåller
riktigt stark och smakrik saft nu. Körde ena hinken med kanel och vanilj,
fast i pulverform i ett igenklämt återanvändningsbar kaffefilter, och andra
hinken utan kryddorna, men med lite mer fläder. Skall bli jättespännande att
se hur resultatet blir :).

Jaha, kan man använda ren c-vit? Är det också lite konserverande? Är alla
syror det kanske?
Har man, liten gossunge, 4 katter, höns, kaniner och påfåglar. Bor på liten "gård" på landet i Skaraborg.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

606 gäster, 3 användare (2 dolda)
Galaxie

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser