Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mjuk honung?  (läst 4325 gånger)

andcar

  • Inlägg: 70
  • Biodlare med fem samhällen.
    • Uppland
    • Andreas bisyssla
Mjuk honung?
« skrivet: 02 jul-09 kl 11:37 »
Jag ska ympa med EKOBI-metoden. Finns det nåt jag kan göra för att få en mjuk kristalliserad honung, t ex olika mycket ymp eller olika konsistens på ymp? Eller hänger det helt på glukos- och fruktoshalten i honungen?

/Andreas

Gep

  • Inlägg: 410
    • Blekinge
SV: Mjuk honung?
« Svar #1 skrivet: 02 jul-09 kl 14:44 »
Jag är också nybörjare och sökte samma information för en månad sen när
jag skulle ta hand om vårhonung med raps. Skulle resa bort två dagar senare så jag
kunde inte stå och röra. Tog i princip EKO-bimetoden och följde ett råd att vänta med att
tappa honungen så länge som möjligt för att den skulle förbli mjuk.
15 timmar  efter jag tillsatt ympen var det för hårt och jag fick bara ut hälften av honungen ur tappkärlet.
(16 grader i rummet, borde nog tappat mitt i natten)
Satte därefter på värmen och fick upp 26 grader men honungen var lika stel. Provade att röra igen och
då mjuknade den tillräckligt för att rinna ner i burkarna.
Det blev den mjukaste och finkornigaste honung jag någonsin smakat. Nackdelen är att den är lite randig och det finns en och annan luftbubbla. Ska tänka på att ympa tidigt på morronen
nästa gång så att jag har koll utan nattvak.

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: Mjuk honung?
« Svar #2 skrivet: 02 jul-09 kl 20:11 »
hej,

var är eko-bi metoden ?? jag ympade ifjöl med det tog flera veckor innan honungen blev redo att burka....

mvh

Jonathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Mjuk honung?
« Svar #3 skrivet: 02 jul-09 kl 20:26 »
Man kan läsa om EKOBI metoden bl a här.
http://www.fsy.se/skebio/dokument/dokument6.pdf

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
SV: Mjuk honung?
« Svar #4 skrivet: 02 jul-09 kl 22:34 »
hej,

var är eko-bi metoden ?? jag ympade ifjöl med det tog flera veckor innan honungen blev redo att burka....

mvh

Jonathan
Vad menar du med "färdig" att burka? Jag ympar (enl. EKObi) och rör sedan ett par ggr per dag i upp till en vecka och tappar sedan upp på burk medan honungen fortfarande är rinnig och lättflytande.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

Gep

  • Inlägg: 410
    • Blekinge
SV: Mjuk honung?
« Svar #5 skrivet: 03 jul-09 kl 00:04 »
Hej,
Ska kanske visa länken till de instruktioner som jag följde,
http://www.lindhem.se/biympprnt.html
Verkar finnas en del varianter av Ekobimetoden.
Den variant som kräver uppvärmning av allt kan jag inte göra rent praktiskt.
Tappning direkt på burk efter ympning ger enligt många hård honung. Har inte provat själv.
Min framgång berodde kanske på hög andel rapshonung och tur men jag
tänker prova samma sätt även nästa gång. Gillar främst att man bara rör EN
gång då ympen ska ner i resten av honungen.
Göran

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Mjuk honung?
« Svar #6 skrivet: 03 jul-09 kl 06:54 »
Prova originallänken och glöm inte att starta i måttliga mängder och sedan öka på eller dela upp det i flera ympar/delar.
Glöm heller inte kylningen av kristallerna där det står placeras kallt, då vinner du tid.
Denna länk är den länk som är referens till EKOBI, sedan finns det "tolkninger" som egentligen bygger på vad det är för honung.
http://www.fsy.se/skebio/dokument/dokument6.pdf
Tänk bara på att lagra din honung svalt efter tappning innan den skall till kund.

Många ratar rapshonung men rätt ympad och rörd blir den krämig och fin, nästan som kola och då kan jag tänka mig den.
« Senast ändrad: 03 jul-09 kl 06:57 av Sten-Åke Lindell »

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: Mjuk honung?
« Svar #7 skrivet: 03 jul-09 kl 09:39 »
15 timmar  efter jag tillsatt ympen var det för hårt och jag fick bara ut hälften av honungen ur tappkärlet.

hej annette... det var detta rad jag reagerade på.....

mvh

Jonathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: Mjuk honung?
« Svar #8 skrivet: 03 jul-09 kl 09:47 »
jag gjorde ungefar så i fjöll.. men istället för att tappa up den på en gång rörde jag om den två gånger dagligen i en veckas tid.... den blev mycket slät och god.

En annan fråga jag har är.. förra veckan var mina kupor så gott som töm på honung men nu efter exact 6 dagar är de fylld med i snitt 23 ramar honung var... det har varit extremt varmt och hallon har börjat blomma men det känns ändå som mycket.... hur mycket drag har ni upplevt under en begränsad period?

mvh

Jonathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

Roger H

  • Inlägg: 208
  • Biodlare sedan 1984
    • Västergötland
SV: Mjuk honung?
« Svar #9 skrivet: 03 jul-09 kl 16:40 »
Citera
Eller hänger det helt på glukos- och fruktoshalten i honungen?

Jonathan

Jag tror att hastigheten som det tar för kristallationen beror på det Andreas skrev alledes först. Förhållandet mellan fruktos och glukos (dvs viken honung det är). Troligtvis kommer ympad rapshonung gå mycket fortare att kristalisera än ympad ljunghonung...

MVH Roger

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: Mjuk honung?
« Svar #10 skrivet: 03 jul-09 kl 19:44 »
jaha... jag har varken raps eller ljung här så det visst jag inte.... här är det mest hallon och vilda blommor... men jag tror jag har fått något sälg också i år... är det någon som kristalisera fort eller långsamt?

mvh

Jonathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

653 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning där det mesta tas upp! Klart prisvärd läsning.
/Theo

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser