Jag gör av halva päron.
1000g vatten (skall mätas i gram)
550 g socker
1st citron
1 st vaniljstång
2500g mogna fasta päron - heldre något mindre mogna än för mogna
1) Häll upp allt utom päronen i en kastrull och koka upp
2) skala päronen och dela dem samt ta bort kärnhuset
3) lägg dem sedan i en bunke med kallt citronvatten (inte det vattnet ovan med citronen)
4) Lägg i päronen i kokande vatten tills de är lagom mjuka. Ha kastrullen på låg värme, ska inte koka koka utan bara skjuda
5)Lägg päronen i burkar som du innan steriliserat i ugnen och ös lagen ovan på
6)Ställ burkarna i vatten bad i ugnen 180 grader i 20 minuter.
Marmeladen har jag för min att jag följde recept i "vår kokbok". Det stod inte om päron eller äpplen jag tog för apelsin (trorjag) och bytte ut mot päron + att jag hälde lite konjak i sådär på en höft. JAg kryddade äpplemarmeladen med kanel - utan konjak.
Testa och tricksa blir det bra så blir det annars så .... släng det
