Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Göra leverpastej  (läst 8355 gånger)

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Göra leverpastej
« skrivet: 22 apr-09 kl 12:30 »
Igår fick jag hem en halv gris, med lever. Jag har tänkt göra leverpastej för första gången. Ska man göra nåt särskilt med levern först, eller är det bara att slänga ner i köttkvarnen? Receptet jag tänkt testa är en bredbar pastej, går den att frysa in, tro? Eller är det bättre att frysa in smeten okokt? Har också funderat på att hermetisera pastejen... Jättetacksam för råd och tips!
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

 

malines

  • Gäst
SV: Göra leverpastej
« Svar #1 skrivet: 22 apr-09 kl 13:31 »
Den går att frysa oavsett om den är bredbar eller skivbar. Min brukar bli mitt emellan.
I mina recept ska levern ligga i mjölk först.
Har aldrig testat att frysa in smet. Är rädd att det ska vattna sig, men jag vet inte.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Göra leverpastej
« Svar #2 skrivet: 22 apr-09 kl 14:11 »
Jag fryser alltid in smeten i portionsformar för suffléer. Sen låter jag den tina lite i kylskåp och sen bakar jag den vattenbad i 200 grader ca 40 min övertäckt och ca 10 min till för att ytan ska bli brun. Den vattnar sig inte alls. Djupfryst färdig leverpastej brukar få lite smulig konsistens tycker jag.

Tillägg: Det ska nog gå bra att värmekonservera. (Fast jag har aldrig vågat mig på att konservera kött o likn. Eftersom jag bara gör någorlunda små satser, så tycker jag inte att det behövs i o f sig.)
« Senast ändrad: 22 apr-09 kl 14:19 av Sommartorparn »

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Göra leverpastej
« Svar #3 skrivet: 23 apr-09 kl 11:07 »
I mina recept ska levern ligga i mjölk först.
Ja, jag hade för mig det.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Luffsen

  • Inlägg: 549
    • -
SV: Göra leverpastej
« Svar #4 skrivet: 20 jun-09 kl 23:59 »
Svinlever ska ligga i mjölk innan den tillagas ja... detta för att få bort den tämligen fräna bismaken på svinlever.

Nötlever är mildare i smaken, och behöver inte ligga i mjölk, samma sak med kycklinglever.

Hur gjorde du?
Visst är man ett barn av sin tid, när man kallar scrapbooking för hantverk?

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Göra leverpastej
« Svar #5 skrivet: 21 jun-09 kl 12:52 »
Jag har inte kommit till skott ännu... Men jag behöver komma över lite ägg (från glada hönor) först. Men jag ska nog frysa in okokt pastej, hade för mig att den blir smulig om man fryser in den färdig.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

slöfocken

  • Inlägg: 186
SV: Göra leverpastej
« Svar #6 skrivet: 31 aug-09 kl 00:37 »
hur e det med får(lamm) lever, måste det åxå ligga i mjölk?

Luffsen

  • Inlägg: 549
    • -
SV: Göra leverpastej
« Svar #7 skrivet: 31 aug-09 kl 15:54 »
Vad jag hört o förstått, så är det bara svinlevern som man bör laka ur med mjölk. Den har en påtaglig smak, som inte är helt angenäm...

Fårlever var nåt nytt för mig iaf. Aldrig hört eller sett nåt recept där man använder sån, men det finns säkert.
Om inte, så PROVA vetja!  :)

Det värsta som kan hända är att det blir misslyckat...
Visst är man ett barn av sin tid, när man kallar scrapbooking för hantverk?

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Göra leverpastej
« Svar #8 skrivet: 12 okt-09 kl 13:02 »
Nu har jag gjort leverpastej, en bredbar variant. Det blev väldigt lyckat! Jag har fryst in smet i lagom förpackningar men också, som test, fryst in en gräddad pastej. Idag ska jag köpa gurkor och lägga in.
Edit: Gurksäsongen är visst över...  ::)
« Senast ändrad: 12 okt-09 kl 17:50 av Nettus »
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Göra leverpastej
« Svar #9 skrivet: 17 okt-09 kl 13:46 »
Min leverpastej har möglat!  :( Alltså, bara den förpackning jag äter av, resten är i frysen. Jag använde små formar som jag fyllde bara till hälften just för att jag skulle hinna äta upp den innan den blir dålig. Hur kan jag undvika att nästa pastej jag tar fram ur frysen möglar?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

milo

  • Inlägg: 31
SV: Göra leverpastej
« Svar #10 skrivet: 17 okt-09 kl 18:07 »
Ät upp den snabbare  :P

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: Göra leverpastej
« Svar #11 skrivet: 17 okt-09 kl 18:17 »
Vad jag hört o förstått, så är det bara svinlevern som man bör laka ur med mjölk. Den har en påtaglig smak, som inte är helt angenäm...

Fårlever var nåt nytt för mig iaf. Aldrig hört eller sett nåt recept där man använder sån, men det finns säkert.
Om inte, så PROVA vetja!  :)

Det värsta som kan hända är att det blir misslyckat...

Pastej på lammlever blir gott! Jag tycker inte den behöver läggas i blöt. Jag använder samma recept som till grislever, men varierar kryddningen lite. Rosmarin till lamm är ju aldrig fel, t.ex.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Göra leverpastej
« Svar #12 skrivet: 18 okt-09 kl 12:57 »
Ät upp den snabbare  :P
Tja, jag får väl äta leverpastejsmörgåsar morgon-middag-kväll...  :P Tur att den blev god!
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Göra leverpastej
« Svar #13 skrivet: 19 dec-09 kl 13:36 »
Den här leverpastejen gjorde jag alltså med svinlever, men hur funkar det t ex med lamm eller älglever? Blir det stor skillnad i smak?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Göra leverpastej
« Svar #14 skrivet: 20 dec-09 kl 08:18 »
Vad gäller hållbarheten, så är det viktigt att man inte får främmande partiklar, läs brödsmulor i pastejen, då möglar den på någon dag. Jag brukar lägga upp pastej på tallrikskanten, och sedan bre med en annan kniv, då kan jag ta mer med den första kniven utan att den varit i kontakt med brödet.

Och olika lever smakar lite olika, men det beror så klart också på hur man kryddar med lagerblad, kryddpeppar, oliver, soltorkade tomater, örtkryddor, kapris eller något helt annat.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Göra leverpastej
« Svar #15 skrivet: 20 dec-09 kl 12:30 »
Vad gäller hållbarheten, så är det viktigt att man inte får främmande partiklar, läs brödsmulor i pastejen, då möglar den på någon dag. Jag brukar lägga upp pastej på tallrikskanten, och sedan bre med en annan kniv, då kan jag ta mer med den första kniven utan att den varit i kontakt med brödet.
Aha! Tack för tipset!
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Guld

  • Inlägg: 639
  • Samlar på hantverkstekniker...
    • Västergötland
SV: Göra leverpastej
« Svar #16 skrivet: 16 jan-10 kl 22:50 »
Lite atamon borde göra susen...så det inte möglar...
Provtänker   :-[
Låt kunskap och erfarenhet följa oss alla in i framtiden...låt gamla kunskaper spridas och ge nya erfarenheter till nya generationer med lite nya grepp och idéer, för bevarandet av kultur och tradition för framtiden... och för själsligt välmående i allmänhet....

Kristofer

  • Inlägg: 241
SV: Göra leverpastej
« Svar #17 skrivet: 21 jan-10 kl 13:21 »
Svinlever behöver inte alls ligga i mjölk innan tillagning. Den tyska charkuterist som har undervisat mig säger dock att det är viktigt att gå igenom alla gallgångarna i levern med fingrarna och skölja bort all eventuell kvarvarande galla. Levern var ganska trasig efter att han gått igenom den.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Göra leverpastej
« Svar #18 skrivet: 22 jan-10 kl 11:51 »
Svinlever behöver inte alls ligga i mjölk innan tillagning.
I receptet jag använde skulle levern bara läggas en stund i kokhett vatten.
Den tyska charkuterist som har undervisat mig säger dock att det är viktigt att gå igenom alla gallgångarna i levern med fingrarna och skölja bort all eventuell kvarvarande galla. Levern var ganska trasig efter att han gått igenom den.
Hoppsan! Då hade jag tur att det inte var nån galla kvar!
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Luffsen

  • Inlägg: 549
    • -
SV: Göra leverpastej
« Svar #19 skrivet: 23 jan-10 kl 01:34 »
Huu... kanske är det gallsmaken man lakar ur med mjölk då?

*ryser lite*
Visst är man ett barn av sin tid, när man kallar scrapbooking för hantverk?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

538 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser