Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vitlöken i min surkål har blivit grön, är allt förstört?  (läst 7834 gånger)

Spinn dimma

  • Inlägg: 74
    • Gästrikland
    • Assint Rämmil
Hej!

Har mjölksyrat kål och kryddat med gul paprika, gul lök, äpple, enbär och vitlök, den innehåller även kokt avsvalnat saltvatten och dessutom vassle från fil.

Nu till problemet, vitlöksklyftorna har blivit gröna, inte möggel-grön-ludna utan bara bytt färg till grön, det gröna har inte heller "smittat av sig" på närliggande kål.
I övrigt ser surkålen jättefin ut, men har inte öppnat och luktat eller smakat på den, då den bara har stått i 14 dagar.

Grönvitlöksfenomenet har jag inte stött på förut då jag har gjort precis som ovan fast haft röd paprika i istället för gul, ej heller då jag kryddat mjölksyrad pumpa med vitlök.

Måste jag slänga allt, eller går det att pilla bort vitlöken eller är det ett vanligt fenomen och inget att bry sig i?

Någon som har erfarenhet av detta?

Vad ska jag göra?   Tipps tack :)

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Vitlöken i min surkål har blivit grön, är allt förstört?
« Svar #1 skrivet: 04 apr-09 kl 15:23 »
En gång när jag syrade, blev äppelbitarna i kålen, eller vad det var som jag syrade, grönaktiga. Tror inte det spelar någon roll.

malines

  • Gäst
SV: Vitlöken i min surkål har blivit grön, är allt förstört?
« Svar #2 skrivet: 05 apr-09 kl 18:21 »
Min vitlök blir alltid grön av ättika och vinäger. Har inte dött av att äta den  ::) , eller ens lite dålig. Verkar bara vara en kemisk reaktion, men vad vet jag?


Lövbacken

  • Inlägg: 480
    • Västmanland
SV: Vitlöken i min surkål har blivit grön, är allt förstört?
« Svar #3 skrivet: 05 apr-09 kl 18:44 »
När jag gör rabarberchutney med vitlök i blir den också grön, i chutneyn  är det typ bara socker och vinäger i så det lär väl vara vinägern som gör det då med tanke på föregående inlägg!
3 barn, make, stor gård och Hedemorahöns, beviljad genbank 090814, 17 hönor och 4 tuppar =)

 

Spinn dimma

  • Inlägg: 74
    • Gästrikland
    • Assint Rämmil
SV: Vitlöken i min surkål har blivit grön, är allt förstört?
« Svar #4 skrivet: 06 apr-09 kl 21:39 »
Å, va bra, då är det nog som det ska vara.
Var lite orolig om jag skulle vara tvungen och kasta allt.
Det är säkert så att den blir grön av sura vätskor, både vinäger och surkålsaft är ju ganska surt.

Tack, nu slipper jag oroa mig. =)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

505 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser