Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Soppa för den som har lite pengar  (läst 1118 gånger)

Jojje

  • Inlägg: 279
  • Återvinning skall det va, annars kan det kvetta!
    • Dalarna
    • http://jojjesblog.blogspot.com/
Soppa för den som har lite pengar
« skrivet: 30 mar-09 kl 13:33 »
Denna månad gick ekonomin åt skogen. Fick en hel del oförutsedda utgifter.
Då blir det skåprensning. Jag lagar på det jag har i förråden och improviserar.
Denna gång hade jag tur för det fanns potatis och några vissna kålrötter i källaren.
Läs mer på www.LevaBilligt.se

Strajder

  • Inlägg: 762
    • Aspegården
SV: Soppa för den som har lite pengar
« Svar #1 skrivet: 06 apr-09 kl 19:46 »
Det är inte av ekonomiska skäl jag äter nässelsoppa. Gick på solsidan av ladugården och plockade två liter späda nässlor och kokade soppa, fantastiskt gott! Hönsen börjar också hitta gräs och annat ute som gör att ägghalvorna i soppan blev extra kraftiga i färgen.

 

H-K

  • Gäst
SV: Soppa för den som har lite pengar
« Svar #2 skrivet: 06 apr-09 kl 20:05 »
Det är inte av ekonomiska skäl jag äter nässelsoppa. Gick på solsidan av ladugården och plockade två liter späda nässlor och kokade soppa, fantastiskt gott! Hönsen börjar också hitta gräs och annat ute som gör att ägghalvorna i soppan blev extra kraftiga i färgen.


jag har massor av nässlor,hur gör du din soppa?

Strajder

  • Inlägg: 762
    • Aspegården
SV: Soppa för den som har lite pengar
« Svar #3 skrivet: 08 apr-09 kl 08:56 »
Vårens nässelsoppa (Buffé nr 4 1998, sid 14)

Ingredienser (Portioner: 4)

2 l nyplockade späda nässlor (ca)
1 l vatten (ca)
salt
1 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar (eller höns-)
1 dl grädde
3 msk torr sherry
2 msk hackad gräslök
4 hårdkokta ägghalvor till servering

Gör så här
Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar.
Koka upp ca 5 dl av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet, ca 5 dl. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och ev lite sherry.

Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.
----------------------
Receptet ovan är originalet. Är man lat och har sköljt nässlorna noga innan man börjar kan man strunta att sila av utan bara köra ner en stavmixer i kastrullen så slipper man hackandet. Jag använder smör istället för margarin och späder med vattnet och vitt vin eller sherry och grädde och tillsätter därefter nässelblandningen. Har man som vi en varm ladugårdsvägg med kraftiga nässelbestånd så "plockar", jag använder sax, man två liter nässlor på cirka 10 minuter.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

450 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Att jag läst samtliga gamla nummer som fanns att få tag på för utlåning av denna tidning säger väl en hel del om vad jag tycker om den. En del av dem har jag lånat flera gånger. Jag älskar tidningen! Den är idérik, hoppingivande, livsbejakande, inspirerande och informativ och får mig att sjuda av iver och verksamhetslust. Jag kommer att köpa gamla nummer några i taget och nu är det verkligen dags att starta en prenumeration!
/Anneli

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser