Eftersom jag fick anledning att experimentera med alla gäddorna jag fick i våras så kan jag rekommendera fisksoppa med saffranssmak. Filéa gäddorna (ryggbiten med de Y-formade benen är litet krånglig om man inte är van) och skär bitar.
Det finns ju många varianter på denna typ av fisksoppa men jag göra ungefär så här (beror på vad som finns hemma):
4-5 hg gäddfilé i 2x2 cm stora benfria bita
räkor eller musslor (burk eller fryst är helt OK)
1 burk krossade tomater
1 gul lök finhackad
2-3 dl vitt vin
6 dl fiskbuljong
2 dl matlagningsgrädde
1 påse saffran
färsk fänkål eller blekselleri, finskurna (strimmlade morötter fungerar också)
persilja
salt/peppar
Vi har kommit fram till att just gädda fungerar perfekt till den här sortens fisksoppa eftersom den är ganska fast i konsistensen. Det smakar inte gädda eftersom man inte har med skinn och ben och jag tror att få människor inser att det är en insjöfisk de äter. Som vanligt ska fisken i när det är cirka tio minuter kvar av koktiden och skaldjuren när det är två minuter kvar.