Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  konserverade tomater  (läst 11753 gånger)

daltös

  • Inlägg: 134
    • Dalarna
konserverade tomater
« skrivet: 02 feb-09 kl 16:29 »
jag undrar om någon har erfarenhet av att konservera tomter hemma???
jag har ledsnat på burktomater..och skulle vilja göra egna till sommaren.....

de krossade tomaterna är oftast av dålig kvalitet....

ElinH

  • Inlägg: 5
SV: konserverade tomater
« Svar #1 skrivet: 06 feb-09 kl 16:42 »
Jag gjorde egen tomatpuré/krossade tomater förra sommaren. Jag hackade upp tomaterna och kokade länge tills det blev en fin konsistens. Hällde sedan upp på varma burkar (som sylt).
Det blev bra, men ganska få burkar av rätt många kg tomater. Men det kändes lyxigt att ha under hösten! Väldigt god och fin kvalité.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: konserverade tomater
« Svar #2 skrivet: 06 feb-09 kl 17:01 »
Konservera tomter jag odlat har jag aldrig gjort, har liksom inte odlat så mycket. Men däremot kan jag komma över nästan gratis pyttesmå gröna, gula och knappt röda tomater, som blir väldigt goda inlagda i ättikslag.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

daltös

  • Inlägg: 134
    • Dalarna
SV: konserverade tomater
« Svar #3 skrivet: 06 feb-09 kl 18:38 »
ohh vad kul att höra några som gjort nått med tomaterna.... :D
hur var det med hållbarhet?..tillsatte ni något för det?
till ättikslagen behövs väl inga tillsatser, men om man bara kokar tomaterna då?

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: konserverade tomater
« Svar #4 skrivet: 06 feb-09 kl 18:47 »
Det händer att vi konserverar tomater men oftare konserverar vi tomatsås. Eller vi och vi, det är mest hustrun som gör det. Både tomater och tomatsås blir mycket bra och säkert hållbara, vi gör åt dem innan nästa sommar.

Konserveras på glas om 0,5-1,0 liter med gummiring i konserveringsapparat.
snus? vad är priset på en pris?

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: konserverade tomater
« Svar #5 skrivet: 06 feb-09 kl 18:50 »
Ättiksinläggda (små) tomater och dito vaktelägg har jag testat efter 5 år och de duger bra fortfarande.

En ättikslag med ev socker och valfria kryddor, väl funkar muskot och vitpeppar.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Lycka

  • Inlägg: 4229
    • Ångermanland
SV: konserverade tomater
« Svar #6 skrivet: 06 feb-09 kl 18:53 »
Läs recept: syltade tomater.
De tycker jag smakar mums ;D
Hedemorahöns

gardenergirl

  • Inlägg: 30
SV: konserverade tomater
« Svar #7 skrivet: 06 feb-09 kl 19:59 »
Jag har kokat ihop tomat och squash (som man alltid har för mycket utav under sommaren och för lite utav på vintern) och lagt in på burk. I år testade jag att frysa hackade tomater med tex basilika och/eller timjan blev kanon bra! Däremot så blir ju en vanlig tomat ganska vattnig, bifftomater innehåller minder vatten och funkade bäst. I år tänkte jag pröva riktiga pasta tomater, hoppas bara vi får mycket värme och sol så att dom blir riktigt goda också!!

daltös

  • Inlägg: 134
    • Dalarna
SV: konserverade tomater
« Svar #8 skrivet: 07 feb-09 kl 09:56 »
åh vad mycket ideér jag har nu  :D
kan det inte bli sommar snart så jag får börja grejja......  ;)


daltös

  • Inlägg: 134
    • Dalarna
SV: konserverade tomater
« Svar #9 skrivet: 07 feb-09 kl 17:03 »
jag har setat och läst lite olika recept p tomater, och i flera så står det konserveras i x tim.....
flera i 2 timmar.....jag har ingen konserveringsmaskin, kan jag göra på något annat sätt?
 ???  :-[

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: konserverade tomater
« Svar #10 skrivet: 07 feb-09 kl 17:08 »
Man kan använda ugnen, ställ glas i ugnen (sådana burkar som köpegurkor finns i)  med locket löst på så att expanderad luft(som det ska vara så lite som det går från början) och expanderad vätska kan komma ut.
Sedan skruvar du till locket, med en tjock handske på handen. När det svalnat är det tätt som berget.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

daltös

  • Inlägg: 134
    • Dalarna
SV: konserverade tomater
« Svar #11 skrivet: 08 feb-09 kl 00:27 »
Man kan använda ugnen, ställ glas i ugnen (sådana burkar som köpegurkor finns i)  med locket löst på så att expanderad luft(som det ska vara så lite som det går från början) och expanderad vätska kan komma ut.
Sedan skruvar du till locket, med en tjock handske på handen. När det svalnat är det tätt som berget.

tack för det svaret....längtar så jag blir tokig på att få prova  :-[

gardenergirl

  • Inlägg: 30
SV: konserverade tomater
« Svar #12 skrivet: 09 feb-09 kl 19:41 »
Tänk på att inte ha mer än 100 grader i ugnen annars är det lätt att glasen spricker!!

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: konserverade tomater
« Svar #13 skrivet: 09 feb-09 kl 19:50 »
Det ska vara  lite under 100 grader annars stänker det för mycket :P
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

ivigtut

  • Inlägg: 713
  • Ett leende och ett vänligt ord kan göra någon glad
SV: konserverade tomater
« Svar #14 skrivet: 09 feb-09 kl 22:31 »
 :D

Tankspridd

  • Inlägg: 345
  • Lagom lat i sina bästa år :)
SV: konserverade tomater
« Svar #15 skrivet: 09 feb-09 kl 22:39 »
Man kan röka tomater också vilket en del italienare gör
En god vän men en usel kärlek

daltös

  • Inlägg: 134
    • Dalarna
SV: konserverade tomater
« Svar #16 skrivet: 10 feb-09 kl 11:52 »
ska man ställa in burkarna i kall eller varm ugn??  :-[

när jag gör sylt o.dyl. så brukar jag värma burkarna i ugnen, ställer in de i kall ugn..


minn

  • Inlägg: 33
    • Västergötland
SV: konserverade tomater
« Svar #17 skrivet: 02 mar-09 kl 14:57 »
Här visar danska Camilla Plum hur hon konserverar tomater i ugnen.

 http://www.dr.dk/DR2/CamillaPlum/I+haven/Programmer+2007/20070518152421.htm.

Ser ju himmelskt gott och enkelt ut.

bokmalen

  • Inlägg: 56
SV: konserverade tomater
« Svar #18 skrivet: 02 mar-09 kl 23:00 »
Ja, jag håller med. Det såg både gott och enkelt ut... men vad sa hon? Inte ett ord förstod jag. :-[ Gradantal och tid i ugnen... Förstod du det?
Den som aldrig gör något fel, den gör inte mycket annat heller.

gardenergirl

  • Inlägg: 30
SV: konserverade tomater
« Svar #19 skrivet: 03 mar-09 kl 09:14 »
Ja, jag håller med. Det såg både gott och enkelt ut... men vad sa hon? Inte ett ord förstod jag. :-[ Gradantal och tid i ugnen... Förstod du det?
Jag håller med , det såg jätte gott och enkelt ut. Hon nämnde aldrig tid men däremot 110-130 grader i ugnen. Om du tittar  vidare så är det en stor bild på tomater och så står det  se opskriften på laekre hengkokte tomater, där har hon skrivit recept, men det verkar vara lite annorlunda än videon, för där flådde hon och hadde sdessutom vatten i pannan u ignen. Tycker det verkar enklare med det första.
Detta måste provas!!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

634 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Vilken underbar inspiration!
/Anneli Ullergård

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser