Forum
Tidningen Åter
Startsida
Bilder
Oläst
Logga in
Registrera
Medlemskarta
Alternativ.nu
»
Mat & tillvaratagande
»
Drycker
»
"Sima"!
Åter 2/25 ute nu!
136 artiklar om mat och tillvaratagande i Åter -->
Välkommen! För att skriva i forumet måste du
logga in först
. Har du inget konto går det bra att
registrera ett eller logga in med Facebook här
. Det kostar inget.
« föregående
nästa »
Skriv ut
Sidor: [
1
]
2
Alla
Gå ned
Författare
Ämne: "Sima"! (läst 12445 gånger)
Purpurea
Inlägg: 112
Västergötland
"Sima"!
«
skrivet:
15 jan-09 kl 21:48 »
En liten fråga: Finns det någon här inne som tillverkar och dricker "sima"? Eller har det helt försvunnit?
Så ruskigt gott...
Svaret på allt är 42...
LillaSophie
Inlägg: 2523
Det finns ingen volymknapp på "suverän".
Västergötland
SV: "Sima"!
«
Svar #1 skrivet:
15 jan-09 kl 21:50 »
ursäkta om det är en dumm fråga kanske. men vad är sima?
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.
Frances
Inlägg: 7906
Draco Dormiens Nunquam Titillandus
Västergötland
SV: "Sima"!
«
Svar #2 skrivet:
15 jan-09 kl 22:05 »
Det finns och det har avhandlats i nån tråd tidigare med recept o allt.
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"
Purpurea
Inlägg: 112
Västergötland
SV: "Sima"!
«
Svar #3 skrivet:
15 jan-09 kl 22:12 »
Inga frågor är dumma frågor! Jo, sima är en jäst dryck med citronsmak, vanligt i Finland. Den gör man till första maj. Någon liknade det med mjöd; dock är inte honung en ingrediens i sima. Drycken får en låg alkoholhalt, smakar uppfriskande och görs på några dagar. När russinen flyter upp till ytan är drickat klart!
Frances: Ok, jag sökte och fann inget, därav frågan. Mest är jag nyfiken på om bruket försvunnit!
Svaret på allt är 42...
Raffe
Inlägg: 39
SV: "Sima"!
«
Svar #4 skrivet:
18 jan-09 kl 15:51 »
Recept på Sima eller "mjöd"
http://www.pysselmani.se/index.php?option=com_content&task=view&id=69&Itemid=46
Citron är vanligast, men varför inte prova med apelsiner som i receptet, låter gott.
Jag har inte provat att själv göra detta.
Funderar på om man ökar jäst mängden, vad får man för procent i dethela då?
Kan man få upp det till 4-5% som en öl utan att det för den skull smakar jäst eller illa?
skanekille2009@live.se
mill
Inlägg: 10
SV: "Sima"!
«
Svar #5 skrivet:
18 jan-09 kl 21:31 »
Sima är ju jättegott! Det drack jag alltid som liten när föräldrarna gjorde det varje vår. Nostalgi.
Raffe
Inlägg: 39
SV: "Sima"!
«
Svar #6 skrivet:
18 jan-09 kl 23:25 »
Visst är det gott, har du finska rötter tro? Eftersom du druckit mycket simaa,
skanekille2009@live.se
Frances
Inlägg: 7906
Draco Dormiens Nunquam Titillandus
Västergötland
SV: "Sima"!
«
Svar #7 skrivet:
19 jan-09 kl 11:04 »
*Sträcker upp handen* Jag har det iallafall
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"
Raffe
Inlägg: 39
SV: "Sima"!
«
Svar #8 skrivet:
19 jan-09 kl 16:54 »
Då är vi två som har finskt blod.
skanekille2009@live.se
Ancan
Inlägg: 282
Halland
SV: "Sima"!
«
Svar #9 skrivet:
19 jan-09 kl 17:00 »
Åhhh...Sima minns jag verkligen med glädje ifrån de 2 åren som jag bodde i finska Österbotten i början på 80 talet!
Jag kommer att göra en stoooor sats här fram i vår, när jag nu äntligen fått recept på det! Tack!
A - C
"När man haft bråttom länge, måste man stanna upp och vänta in sin själ"
Helt Normal
Inlägg: 29
SV: "Sima"!
«
Svar #10 skrivet:
30 jan-09 kl 10:05 »
Jag vågar inte rekommendera att använda mer jäst än det står i receptet. Då blir det
kilju
i stället av sima (undrar vad kilju är på svenska...).
Varg-älva
Inlägg: 1303
Finland
SV: "Sima"!
«
Svar #11 skrivet:
30 jan-09 kl 16:17 »
Sima heter mjöd på finlandssvenska. Det ska göras till varje första maj, och sen sitter man ute och dricker det... Och lägg för all del inte för mycket jäst, det ska bara vara lite, lite. Ungefär i storlek av en ärt till 8 liter vatten. (Under studietiden gjorde mina studiekamrater lite fel. de läste fel i receptet och trodde de skulle lägga i en hel bit jäst...
)
Raffe
Inlägg: 39
SV: "Sima"!
«
Svar #12 skrivet:
30 jan-09 kl 19:06 »
Kilju blir översatt "stark hemmagjord bryggd" Jag hittar inte någon riktig översättning, om någon vet, så skriv gärna.
Sima eller mjöd dricker man i Finland till valborg, så första Maj finns det säkert kvar en slurk, man kan givetvis dricka det då också.
När det gäller jäst mängden så är det bara lite man ska ha, men vad får man för alkohol halt i det då? Troligen är det väl som en "lätt cider" en sån man kan köpa i alla livsmedels affärer. Men om man vill få upp den till öl nivå, är det möjligt, eller blir det misslyckat i smak/kvalitet?
Det är absolut inte tänkt att bli "Kilju" Det är något helt annat.
skanekille2009@live.se
massey-35
Inlägg: 96
Uppland
SV: "Sima"!
«
Svar #13 skrivet:
03 feb-09 kl 16:32 »
sima är ju jättegott.gjorde det under tidigt 90-tal. fick upp drycken till ca 20 procent genom att låta den jäsa ut med x-tra mycket socker och lät den stå 3-4 veckor i rumstempererat utrymme.
jästmängden spelar mindre roll då den och sockret samverkar till jäsning (likadant när man gör öl).
enda risken är att det blir ett jäkla övertryck i flaskorna med risk för sprägning om man tex använder flaskor som är avsedda för drycker utan kolsyra. lycka till.
varför göra något idag när du kan skjuta upp det till morgondagen.
Raffe
Inlägg: 39
SV: "Sima"!
«
Svar #14 skrivet:
04 feb-09 kl 21:49 »
Aha det där med kolsyran kan ju smälla högt! Men om man inte tappar upp enda upp, utan lämnar mellanrum med luft i flaskan kanske det inte blir samma tryck, eller har jag tänkt fel där.
En annan fundering jag har är när man kokat upp Sima så ska den stå några dagar eller veckor, men var ska den stå i om man inte har stora hinkar med lock? En idé jag har är att man har den i plast dunk, men tar den smak från plasten med tanke på kolsyran. Det är inget vidare med plast smak.
Om man sen använder Pet flaskor att tappa upp i kanske det är mindre explosions risk då!
skanekille2009@live.se
K@rin
Inlägg: 196
Närke
SV: "Sima"!
«
Svar #15 skrivet:
04 feb-09 kl 22:01 »
Hej Alla!
Vi har gjort Sima eller finsk Mjöd ett antal gånger. Min man är finlandsvensk och jag fick recept av svärmor för länge sedan och det blir oftast gott. Bäst blir det om man har glasflaskor med bra och täta skruvkorkar så att ingen kolsyra pyser ut under tiden.
massey-35
Inlägg: 96
Uppland
SV: "Sima"!
«
Svar #16 skrivet:
05 feb-09 kl 12:22 »
ingen bra ide att först ha den i öppna kärl om du vill ha den kolsyrad. tappa den rakt i petflaskor, helst den modellen som har 4 kr pant(tjockare material). använd inte dunkar dom håller inte för trycket av kolsyran. så fort russinen har stigit till ytan kan du stoppa flaskorna i kylen då avstannar jäsningen och du får en rätt så svag dryck. låter du den stå ute i rumstempererat i ett par veckor så ökar shansen att få en riktig rusdryck med champagneeffekt. dvs svag i benen men klar i skallen när du dricker den
.
varför göra något idag när du kan skjuta upp det till morgondagen.
Ancan
Inlägg: 282
Halland
SV: "Sima"!
«
Svar #17 skrivet:
05 feb-09 kl 14:51 »
Åhh vad bra att få lite tips av "specialister" här inne!
Här ska göras simma framåt vårkanten, det är då¨ett som är sant!
A - C
"När man haft bråttom länge, måste man stanna upp och vänta in sin själ"
Raffe
Inlägg: 39
SV: "Sima"!
«
Svar #18 skrivet:
06 feb-09 kl 00:14 »
Bra tips, men innan man tappar den på Pet flaskor, var förvarar man den då, och om man vill låta den stå ett tag, även efter att russinen stigit till ytan, ska den stå i kastrullen man kokade upp den i, eller dunk i rums temperatur. Om man tappar upp på flaskor avstannar väl själva jäsningen, eller gäller det bara när man kylt ner flaskorna?
skanekille2009@live.se
massey-35
Inlägg: 96
Uppland
SV: "Sima"!
«
Svar #19 skrivet:
06 feb-09 kl 00:49 »
Antal inlägg: 14
SV: "Sima"!
« Svara #18 skrivet: idag kl. 00:14:19 » Citat
--------------------------------------------------------------------------------
Bra tips, men innan man tappar den på Pet flaskor, var förvarar man den då, och om man vill låta den stå ett tag, även efter att russinen stigit till ytan, ska den stå i kastrullen man kokade upp den i, eller dunk i rums temperatur. Om man tappar upp på flaskor avstannar väl själva jäsningen, eller gäller det bara när man kylt ner flaskorna? grejen är att efter kok så ska man låta drycken svalna till rumstemperatur. därefter så fyller man petflaskorna och låter dom jäsa tills russina flyter upp till ytan,om man vill ha lite starkare dryck så låter man flaskorna stå i rumstempererat utrymme. om man vill ha riktigt stark dryck så blandar man i mer socker i drycken innan man låter den svalna.
varför göra något idag när du kan skjuta upp det till morgondagen.
Skriv ut
Sidor: [
1
]
2
Alla
Gå upp
« föregående
nästa »
Alternativ.nu
»
Mat & tillvaratagande
»
Drycker
»
"Sima"!
Dela detta:
Inloggade just nu
461 gäster, 2 användare
Gunilla Rech
,
Numera
Forum
Odling
Frukt & bär
Grönsaker
Växthusodling
Inomhusodling
Spannmål och foder
Fröodling
Övrigt om odling
Djur
Höns
Höns: Raser
Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar
Höns: Utfodring
Höns: Boende/hägnad
Höns: Sjukdomar och skador
Övrigt om höns
Andra fjäderfän
Ankor och myskankor
Gäss
Kalkoner
Duvor
Vaktlar
Övriga fjäderfän
Biodling
Kaniner
Får
Fårraser & avel
Dräktighet & lamning
Utfodring av får
Fårsjukdomar & skador
Hus, hägn & bete för får
Klippning & ullhantering
Fårslakt & tillvaratagande
Övrigt om får
Getter
Getraser & avel
Brunst, dräktighet & killning
Utfodring av getter
Getsjukdomar, skador & juverproblem
Hus, hägn & bete för getter
Mjölkgetter
Getslakt & tillvaratagande
Övrigt om getter
Getter finnes
Getter sökes
Grisar
Brukshästar
Kor
Arbetshundar
Arbetshundar: Avel
Arbetshundar: Uppfostran, utbildning & träning
Arbetshundar: Skötsel
Arbetshundar: Övrigt
Andra husdjur
Mat & tillvaratagande
Drycker
Bröd
Frukt och bär
Mejeriprodukter
Grönsaker, vegetariskt
Kött och fisk
Övrigt om mat och recept
Bygga & Bo
Bygga och renovera
Timring och stolpverk
Vatten och avlopp
Uppvärmning
Övrigt om bygga & bo
Hantverk
Skinn
Metall
Textil
Trä
Keramik
Övrigt hantverk
Övriga ämnen
Energi
Övrigt om alternativ energi
Fordonsdrift
Eltillverkning
Hemberedskap
Meka
Redskap, verktyg och maskiner
Hushåll
Ekonomi
Jakt och fiske
Skogsbruk
Örter
Allmänt om örter
Användning av örter
Odling och insamling
Annonser
Aktiviteter
Odlingsrelaterat finnes
Odlingsrelaterat sökes
Mark finnes
Mark sökes
Bostad sökes
Bostad finnes
Kollektiv för självhushållare
Djur sökes
Höns sökes
Hönsägg sökes
Övrigt fjäderfä sökes
Övriga ägg sökes
Grisar sökes
Får sökes
Getter sökes
Kaniner sökes
Kor sökes
Hästar sökes
Övriga djur sökes
Djur finnes
Höns finnes
Hönsägg finnes
Övrigt fjäderfä finnes
Övriga ägg finnes
Grisar finnes
Får finnes
Getter finnes
Kaniner finnes
Kor finnes
Hästar finnes
Övriga djur finnes
Övriga annonser - önskas
Övriga annonser - finnes
Jobb och tjänster
Kontakter
Ekobo-projekt
Utbildningar
Allmänt
Boktips
Support
Teknisk support
Forumets regler
Om tidningen Åter
- Supernöjd med den nya tidningen! Ska fixa ny betalning nu så vi har täckt upp det kommande året, ser fram emot att bygga upp ett litet bibliotek av tidningarna.
Och maken är ivrig att få testa på ölbryggandet som finns med i senaste numret..
/Maria Örni
Nya inlägg
rädda väran urskog! förbjud hyggen!
i
Skogsbruk
[
Idag
kl. 14:04]
Egen tandkräm någon som testar?
i
Hushåll
[
Igår
kl. 21:39]
Glas, plast eller tunnel
i
Växthusodling
[13 jul-25 kl 22:21]
Växthus från Norhage
i
Växthusodling
[12 jul-25 kl 22:01]
Palsternackor som står kvar i jorden...
i
Grönsaker
[12 jul-25 kl 17:32]
Konkurens om skogen
i
Skogsbruk
[07 jul-25 kl 23:54]
luftspalt-vindpapp-luftspalt? oisolera träbod
i
Bygga och renovera
[07 jul-25 kl 14:51]
FLYTTAD: Bob white Quail
i
Vaktlar
[07 jul-25 kl 08:11]
Granhäck för att dämpa buller
i
Övrigt om odling
[06 jul-25 kl 22:14]
Nybörjare äggkläckning
i
Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar
[05 jul-25 kl 08:38]
Nytt i ditt landskap
För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in
eller
registrera dig
.
Nya annonser
Östergötland
Bli vår granne! Grytgöl, Finspångs kommun
i
Bostad finnes
[
Igår
kl. 09:02]
Kaninuppfödning i Halland
i
Övriga djur sökes
[29 jun-25 kl 14:59]
Dalarna
bockar födda i mars
i
Getter finnes
[24 jun-25 kl 09:40]
Dalarna
Hästvagnar, kälkar och snöplog säljes billigt
i
Övriga annonser - finnes
[17 jun-25 kl 13:31]
Dalarna
Hand och hästdrivna jordbruksredskap säljes billigt
i
Övriga annonser - finnes
[17 jun-25 kl 13:30]
Dalarna
Ekobyprojekt föreslås strax utanför Falun
i
Ekobo-projekt
[11 jun-25 kl 16:18]
Västerbotten
Takläggare sökes
i
Jobb och tjänster
[11 jun-25 kl 09:09]
Västergötland
Trampdrivna maskiner sökes
i
Övriga annonser - önskas
[08 jun-25 kl 00:43]
Östergötland
Idylliskt torp till salu
i
Bostad finnes
[05 jun-25 kl 15:14]
Värmland
Bo i community - samskapa tillsammans
i
Bostad finnes
[02 jun-25 kl 20:28]
Användarnamn:
Lösenord: