Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  ingefärsvin?  (läst 3191 gånger)

Nässelhäxan - babsan

  • Inlägg: 439
  • Nässlor - naturens gåva
    • -
    • Nässelhäxan
ingefärsvin?
« skrivet: 28 dec-08 kl 19:22 »
Jag tror att det här är rätt forum att fråga i ... Inför julen syltade jag ingefära, men istället för att blanda med socker så blandade jag ingefäran med honung. Den har stått i skafferiet (d.v.s. ca 17-20 grader) i några veckor och det har blivit som ett skum på ytan. Den smakar inte illa, men jag tycker mig känna en svag smak av alkohol. Hur vet jag om det är alkohol?
Kan den ha jäst av honungen? I så fall undrar jag om man kan utnyttja det vid vintillverkning?
Om jag vill göra vin av min syltade ingefära (har ett antal burkar) kan jag bara hälla i mer honung o vatten?

benno

  • Inlägg: 43
  • ungdomlig "gube"specialist på jakt o. vapen.språk
SV: ingefärsvin?
« Svar #1 skrivet: 10 feb-09 kl 18:59 »
Honung har denförmågan att under jäsning omvandlas till C2H5OH /etylalkohol/Våra förfäder gjorde ju mjöd,det var just honung som jäste!Passa på till sommaren,blanda honung ,frukt och vatten och ställ ett kärl med blandningeni solskenet,väl täckt förståss för kösses va´getingarna flockas!
benno

Fritjoff

  • Inlägg: 368
SV: ingefärsvin?
« Svar #2 skrivet: 10 feb-09 kl 20:40 »
Jag tror att det här är rätt forum att fråga i ... Inför julen syltade jag ingefära, men istället för att blanda med socker så blandade jag ingefäran med honung. Den har stått i skafferiet (d.v.s. ca 17-20 grader) i några veckor och det har blivit som ett skum på ytan. Den smakar inte illa, men jag tycker mig känna en svag smak av alkohol. Hur vet jag om det är alkohol?
Kan den ha jäst av honungen? I så fall undrar jag om man kan utnyttja det vid vintillverkning?
Om jag vill göra vin av min syltade ingefära (har ett antal burkar) kan jag bara hälla i mer honung o vatten?

Grattis, du har fått vildjäst :)
Jag har gjort mjöd ett par gånger, och skaffat vildjäst genom att ställa en burk honung med vatten utomhus ett par dagar, sedan tagit in den och ställt med jäsrör. Sedan matar jag min lilla odling med mer honung i etapper tills den fått fart. Då dumpar jag vildjästen i 25 liter vatten med flera kg honung och låter jäsa ut.

Så svaret är att den kan definitivt ha jäst av honungen.

Det som kan vara svårt med vildjäsning är att man får en massa andra bakterier. Går det bra så tar jästbakterierna över och dödar dom andra, dåliga. Går det inte bra så känns det på smaken, för det blir ingen alkohol och det smakar apa. Därför är det bra att börja i litet kärl så man inte slösar bort sin stora laddning.

Det finns massa fina beräkningar för hur mycket socker till jäst o vatten för att få  X% alkohol.....

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: ingefärsvin?
« Svar #3 skrivet: 10 feb-09 kl 22:54 »
Vin öl och mjöd kan kryddas med ingefära, efter eller under jäsningen, det blir inte direkt vin av ingefära, men ingefärsvin är väl inte mer fel namn än Ginger Ale beträffande öl.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Appeltorp 12

  • Inlägg: 152
SV: ingefärsvin?
« Svar #4 skrivet: 19 mar-09 kl 09:26 »
När du syltar någonting (skal osv.), så måste du hälla av sockerlagen, koka upp den och hälla tillbaks varje dag, upprepa i tre veckor.
Annars har du bara en inläggning, inte en syltning.
Restaurang, getter, höns, kaniner, nyfödd dotter, vacker fru, renoveringsprojekt till skånelänga.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

586 gäster, 2 användare (1 dolda)
Stengrim

* Forum

* Om tidningen Åter



Episk tidning! Har följt mig från intresserad till självhushållare med gård och allt.
/Mikael Book

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser