Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  VÄRLDENS BÄSTA CHILI  (läst 4206 gånger)

Abhay

  • Inlägg: 5595
  • If you could be me, who would you be?
    • -
VÄRLDENS BÄSTA CHILI
« skrivet: 06 dec-08 kl 13:45 »
Receptet hittade vi ursprungligen i en bok av Texas-journalisten
Francis X Tolbert, en man som vigde sitt liv åt denna eldiga köttgryta.

Det hela började på det tidiga 60-talet då Tolbert skrev en artikel som
fick rubriken "Jakten på den äkta chilin".

Under de kommande åren fick han 48 000 brevsvar från världens alla
hörn. Han läste, lagade, reste, provåt och intervjuade levande legender
som Cap Warren, den siste ranchkocken som fortfarande kokade
mat åt sina cowboys på en vedeldad spis bakpå den täckta kokvagnen.

Ganska snart kunde Tolbert slå fast vad som a b s o l u t inte får
finnas med i en chili:

tomater
vita bönor
gul lök
köttfärs

Äkta chili lagar man nämligen på hela köttbitar och rätt lagad ska den
vara just vad namnet chili con carne antyder: rödpeppar med en
viss tillsats av kött.

Det stora problemet visade sig vara att hitta den rätta blandningen av
olika pepparsorter så att chilin får en bred fyllig hetta som varar länge
och inte enbart blir olidligt skarp.

Till sist tvingades Tolbert arrangera ett världens första chili-VM och det
recept som vi publicerar här är en variant av det som segrade
- NORTH TEXAS RED.

Det recept som följer är en lätt försvanekad version. Ingen som prövat det har
klagat på styrkan, men många har haft svårt att hitta de rätta ingredienserna.
För er som bor i Stockholm rekommenderar vi en butik som heter BBQ & Chili
som har det mesta i chili-väg och dessutom en stor sortering salsor och såser.

Det här är vad du behöver:

En mycket stor svart järngryta
En stekpanna
En liten kastrull
En helflaska tequila
Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona.
5 torkade ancho-pepparfrukter (De är stora, mörkt brunröda och finns i
affärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en
blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade
röda paprikor.)
1 chipotle-peppar (Röd, rökt. Finns konserverad i latinamerikanska
affärer.)
3 birdseye-pepparfrukter (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av
torkad, mald piri-piri).
4 jalapeno-pepparfrukter (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta
välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)
Baconfett (eller olja) att steka i.
10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade.
5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar.
En halv kopp mjöl.
En kopp chilipulver.
Två koppar mörk oxbuljong.
2 matskedar spiskummin. (Kännarna kan inte komma överens om
kryddan ska rostas innan den används eller inte.)
2 matskedar oregano.
2 matskedar malda korianderfrön.
1/2 matsked socker.
Salt, efter smak. Börja försiktigt!
Lite grovt majsmjöl, masa harina.
Så här gör du:

Ta dig en rejäl tequila. En platta med gamla Hank Williams-låtar bidrar
också till så att det rätta chili-perspektivet på tillvaron infinner sig.
Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade
pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låtsvalna.
Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är
en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för
ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och
tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet.
Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med
lödkolven.)
Ta ett glas tequila till, ett rejält glas. Det kommer att behövas. Nu
börjar det nämligen dra ihop sig.
Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.
Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör
om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är
ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra som kräver både tålamod och tequila.
Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.
Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta
pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet.
Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet.
Koka upp.
Nu är chilin på väg. En nöjd kock kan ta ett steg tillbaka, beundra sin
skapelse och belönar sig själv med ytterligare en tequila, raskt åtföljd
av det resterande ölet.
Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta
så att mästerverket inte bränns fast i botten.
Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två,
tre timmar.
Tequila!!!
Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen.
Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl.
Gör slut på den sista skvätten tequila (om du inte redan gjort det).
Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.
Den här satsen räcker till ett tjugotal normala människor, men högst
tio chiliälskare.

Servera chilin i små, djupa tallrikar. Många gillar att äta den med
majschips till, en klick cremé fraiche eller lite grovt riven cheddarost
ovanpå. Servera sallad, bröd, guacamole (avocadoröra) och stora
mängder ljust öl till.

Musiken är nästan lika viktig. Satsa på någon genuint: Hank Williams,
Buddy Holly, Joe Ely, Jerry Jeff Walker, Flaco Jiminez, Butch Hancock,
Commander Cody and his Lost Planet Airmen eller Gram Parsons.
Fram mot natten passar det utmärkt att spela Freddy Fenders odödliga
"Before the next teardrops falls", Doug Sahms "Wasted days and wasted
nights" eller Creedende Clearwater Revivals "Lodi".
Det går också att spela Wilco, Weeping Willows och helst bör alla sjunga
allsång i någon gammal Carter Family sång typ "Will The Circle Be Unbroken"
Volymen bör vara öronbedövande. Sjung med. Skråla gärna. Och kom ihåg,
en äkta chiliafton S K A spåra ur fram mot natten.


--------------------------------------------------------------------------------

FOTNOT 1: Sedan första publiceringen har vi mottagit en rad klagomål mot
tequilan i detta recept. De som har hört av sig har varit rörande ense om
att en helflaska är alldeles för lite. Naturligvis var den mängden enbart en
rekommendation, anpassad för en person.

Och kollegan Peter Svensson har förslagit en intressant variant. Den
följer här:

SNABB-CHILI:

I nödfall kan alla ingredienser utom tequilan utgå. I sådana fall
förkortas koktiden avsevärt.


--------------------------------------------------------------------------------

FOTNOT 2: Nyårsafton 1990 lagade Jan Gradvall och Stefan
Lindström chili och följde detta recept slaviskt. Ingen av dem
minns någonting efter klockan 18.00 men överlevande har berättat
att kvällen var ovanligt lyckad.


--------------------------------------------------------------------------------

FOTNOT 3: Texten ovan är en lätt omarbetad och uppdaterad
version av ett recept som publicerats två gånger i Expressen. Först
1988 och sedan 1991. Under några år var detta den mest efterfrågade
artikeln i tidningens arkiv. Vännerna på textarkivet berättar att de till
och med fick en förfrågan på en kopia från Saudiarabien under
Desert Storm.


--------------------------------------------------------------------------------

FOTNOT 4: denna text får fritt spridas och kopieras under förutsättning
att ni inte blandar bönor i chilin.
Marxism, i alla dess former, slutar alltid med: Förbud, förföljelse och förtryck.
Det är omöjligt att vara solidarisk med andras pengar!
Lata människor röstar på V.

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: VÄRLDENS BÄSTA CHILI
« Svar #1 skrivet: 10 dec-08 kl 20:42 »
Detta var nog det längsta (och roligaste!)  ;D receptet jag läst nån gång. Men jag ska absolut testa det! Fast jag tror jag överlåter tequilan till nån annan...  ;)

En liten fundering bara... hur pass stark blir den här chilin egentligen? Jag har en rätt så känslig tunga när det kommer till stark mat, men det är ju oxå gott när det är sting i maten.

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Abhay

  • Inlägg: 5595
  • If you could be me, who would you be?
    • -
SV: VÄRLDENS BÄSTA CHILI
« Svar #2 skrivet: 11 dec-08 kl 05:26 »
Har tyvärr ingen aning hur stark grytan blir, den ligger i "Måste testa innan döden listan" för mig.  :)
Tittar man på Scoville skalan på receptets frukter,så är den inte så himla stark för att kunna förtäras med njutning

Lycka till.


http://sv.wikipedia.org/wiki/Scoville
« Senast ändrad: 11 dec-08 kl 05:30 av Abhay »
Marxism, i alla dess former, slutar alltid med: Förbud, förföljelse och förtryck.
Det är omöjligt att vara solidarisk med andras pengar!
Lata människor röstar på V.

 

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: VÄRLDENS BÄSTA CHILI
« Svar #3 skrivet: 11 dec-08 kl 19:32 »
Ancho-pepparn har jag inte hittat scoville-graden på, men i färsk form är den ju mild. Styrkan har väl dock en tendens att öka vid torkning...
Annars är det väl mest birdseye-pepparn som ger den mesta hettan, och såklart dom dryga TVÅ decilitrarna chili-pulver...  ;D

Men självklart är det ett måste att testa chilin... Helst innan jul.  ;D Men jag har en känsla av att tidpunkten för testningen kommer att avgöras av hur fort jag hittar alla olika chili-sorter...  ::)  ;) Resten av ingredienserna är ju liksom inga större problem...  ;)

Återkommer när jag har testat!  :)

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: VÄRLDENS BÄSTA CHILI
« Svar #4 skrivet: 16 jan-09 kl 11:19 »
Jag kan knappt tro att det är sant... Men igår hittade jag TRE av receptets fyra peppar-sorter! Chipotle, Ancho och grön jalapeño! Nu är det bara birdseye-pepparn som fattas. Undrar var man kan tänkas hitta den... Om det funkar att ersätta den med torkad, mald piri piri så måste man ju kunna ha färsk piri piri oxå, men hur stor mängd? Lika många som birdseye? Nåja, jag får väl testa...
Sen måste jag få tag på välhängt nötkött nånstans oxå. Helst hemslaktat. Nån som har?  ;)

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: VÄRLDENS BÄSTA CHILI
« Svar #5 skrivet: 14 apr-09 kl 23:07 »
Jahapp, då tar jag och puttar upp den här tråden och berättar att jag gjorde chilin igår...  ;D Hade fått tag på allt utom birdseye eller piri piri så vi sket i den helt enkelt. Tog lite mer chilipulver och lite cayenne istället.
Ökade även på mängden vitlök och spiskummin. Svartpeppar kunde jag inte låta bli att mala i...
Tequilan strök vi...  ;)
Det blev i alla fall skitgott!!!  :P Jag trodde att det skulle bli chili över till nån matlåda, men tji vad jag bedrog mig... Ett och ett halvt kilo kött smällde vi i oss... FYRA PERSONER!!!  :o Det var ju så gott så det gick inte att sluta äta...  ;D

Jag kommer absolut att göra om den...  ;)

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: VÄRLDENS BÄSTA CHILI
« Svar #6 skrivet: 12 jun-11 kl 23:12 »
Tänkte ta och puffa upp det här chili-receptet nu. Till er som gillar chili och stark mat måste jag säga... GÖR DEN!!! Det är en alldeles himmelsk maträtt som MÅSTE provas!
Men ta ganska mycket mer buljong än som står i receptet, och även en hel del mer spiskummin.

Jag längtar tills nästa gång jag gör den här! :D

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

skiesabove

  • Inlägg: 1701
  • Permakultur med häst
    • Norrbotten
SV: VÄRLDENS BÄSTA CHILI
« Svar #7 skrivet: 18 jun-11 kl 19:59 »
Älgchili, kan det funka tro?
//Lina

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: VÄRLDENS BÄSTA CHILI
« Svar #8 skrivet: 18 jun-11 kl 20:01 »
Älgchili, kan det funka tro?

Det gör det säkert! :D

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Pata

  • Inlägg: 119
    • Ångermanland
    • Naturens Skafferi
SV: VÄRLDENS BÄSTA CHILI
« Svar #9 skrivet: 19 jun-11 kl 18:52 »
Grymt god mat, ända till dagen efter då man sätter sig på porslinsstoeln alt. utedasset  ;D



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

562 gäster, 1 användare
Nataks

* Forum

* Om tidningen Åter



- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser