Japp! Här får du några varianter jag har bakat efter:
Aprikos- och nötlimpa 1 st
1 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl, fullkorn
1 dl krossade linfrön
1 dl grovhackade nötter, efter smak
1 dl hackade aprikoser (torkade)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl yoghurt, mild
1 dl lingonsylt
Blanda alla torra ingredienser och rör i yougurt o sylt. Klicka ner i en smord form (1,5l). Grädda i 200 grader i ca 1 timme - nedre delen av ugnen. Låt svalna under bakduk.
Filmjölkslimpa 2 st
1/2 dl vetekli
1L grahamsmjöl
1 1/4 dl linfrö
1 1/4 dl solrosfrö
2 msk hackad mandel/nötter
2 1/2 tsk bikarbonat
1-1 1/2 msk salt
2 1/2 dl russin (eller aprikoser)
9 dl filmjölk
3/4 dl sirap
Sätt ugnen på 175 grader. Smör 2 formar och bröa med vetekli.
Blanda allt torrt och rör ner russin, sirap och fil.
Klicka i formarna och grädda ca 1 timme, känn med sticka om det är klart.
Hälsolimpa 1 st
4 dl grovt rågmjöl
3 dl dinkelmjöl
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
4 dl fil
1/2 dl brödsirap
3 msk lingonsylt
ev 1 dl solrosrön el liknande om man vill
Smörj formen med 1 tsk rapsolja och sätt ugnen på 175 grader.
Blanda det torra, rör ner det blöta. Blanda väl, tillsätt eventuella solrosfrön el liknande.
Häll i formen och baka i nedre delen av ugnen 45-60 minuter.
Låt svalna insvept i bakduk.