Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hemmaslakt  (läst 25871 gånger)

Karina

  • Inlägg: 245
  • småskalig... irrationell...
    • Uppland
    • Ålbrunna Gård
Hemmaslakt
« skrivet: 05 okt-08 kl 16:34 »
Det närmar sig slakt för våra två grisar och vi vill gärna klara detta på egen hand. Vi skulle vilja tips om hur man gör detta på bästa sätt! Vi har tänkt ta hjälp av en jägare med själva avlivningen, men han har ingen erfarenhet av just grisslakt.

Vi skulle vilja ha tips om sidor, böcker, handledningar etc. som man kan få tag i som beskriver alla momenten för hemslakt av gris. Vi hittar ingenting i detta ämne när vi sökt på nätet och bokklubbar.

Vi är också tacksamma för tips om hur andra har klarat av hemmaslakten. T ex. Avlivning, avblodning, hur har ni gått tillväga med skållningen? Ska grisen hänga? Vilka misstag gjorde ni?

Tacksamma för alla tips!

Thomas och Karina
Bor med min familj på en avstyckad gård i Stockholms län. Vi har höns, kalkoner, bisamhällen, gotlandstackor, grisar på sommarhalvåret och 2 kattor och en norsk buhund.
Är självförsörjande på väldigt mycket men inte allt. Ännu.

Herrarna i hagen

  • Inlägg: 56
  • Naturnära upplevelser för hbt-personer.
    • Herrarna i Hagen
SV: Hemmaslakt
« Svar #1 skrivet: 06 okt-08 kl 20:59 »
Om jägaren inte är van vid att slakta gris var då uppmärksamma så att han vet vart han skall lägga skottet i pannan det är det viktigaste att grisen går i marken med en smäll och att det inte blir något våda skott. många proffisionella slaktare avsäger sig slakt om dem inte får anväda trynsnara bara för att OM det blir snedskott så har dem koll på grisen och de kan ge den en smäll till. Man måste vara medveten om att risken finns. Men när jag har slaktat två av våra har det gått bra. använde en slaktbult och stack den SNARAST så att livet rann ur denne snabbt. Vänj gärna in dem så att de kan vara i ett mindre hägn så dem inte kan springa ut på något kärr eller till grannen.
Och tänk även på att du skall undvika att spara en kvar någon längre stund om de är vana att gå tillsammans. Kan bli ett stressmoment som inte ni vill ha på halsen.

Och gällande skållningen så har vi bara testat ett halvt djur och det slutade med att vi flådde grisen, vi har linderödare så det där med att skålla gris det kommer vi inte göra mer. Men det viktiga med det momentet är att vattnet har rätt temperatur och att hela grisen täcks med vatten och använd gärna harts om ni får tag i det.

Vi har ett bra skottchema på våran dator så om du vill så kan vi skicka bilderna till dig.För det är verkeligen det viktigaste.(tycker jag som amatör) =) men det kommer säkert gå bra.
Bara men håller sig själv och grisarna lugna och att avlivningen blir så snabb oc hsmidig som möjligt.
 Sen vad det gäller hängning så är det väl inte så att det måste hänga för att möras men så att köttet blir lättare att stycka när det är nedkyllt och att smaken blir bättre om det får hänga nån dag, vi lätt den första hänga ett dygn och den andra nu i två dygn och båda vart klockrena enligt min mening.

Hoppas allt går bra och lycka till.

/nicklas
« Senast ändrad: 06 okt-08 kl 21:05 av Herrarna i hagen »
Glada hbt:are på landet.

Karina

  • Inlägg: 245
  • småskalig... irrationell...
    • Uppland
    • Ålbrunna Gård
SV: Hemmaslakt
« Svar #2 skrivet: 07 okt-08 kl 10:33 »
Hej och tack för ditt svar.

Det där med att undvika att spara den ena en längre stund. Pratar vi då om minuter eller timmar eller kanske om dagar? Vi har funderat mycket på hur den som blir kvar kommer att reagera och om det kommer att bli svårare med nr 2. Vi har i alla fall bestämt oss för att det är bäst att börja med den med det klenaste psyket. Det känns i alla fall som att de kommer att bli mindre stressade av att slaktas hemma än att åka iväg i en slaktbil, de känner ju inte till något annat än sin hage.

Finns det några nackdelar med att flå? Blir t ex. det rimmade sidfläsket som det ska vara?

En arbetskamrat till mig som har slaktat grisar sa att man kunde rita ett kryss från vänster öra till höger öga och vice versa för att hitta rätt punkt att lägga skottet.

Jag antar att hartset används för att få ta bort borsten  ???

Du får gärna skicka bilder,

Hälsningar
Karina


Bor med min familj på en avstyckad gård i Stockholms län. Vi har höns, kalkoner, bisamhällen, gotlandstackor, grisar på sommarhalvåret och 2 kattor och en norsk buhund.
Är självförsörjande på väldigt mycket men inte allt. Ännu.

Herrarna i hagen

  • Inlägg: 56
  • Naturnära upplevelser för hbt-personer.
    • Herrarna i Hagen
SV: Hemmaslakt
« Svar #3 skrivet: 07 okt-08 kl 16:17 »
Om du vill vara omtänksamm så handlar det väl om max en timme själv helst och obs bara helst så ska det smälla ganska tätt inpå.
Om man kollar på krav-slakt så skall inte något djur vara själv som det sista djuret.
Men som du sa så blir de iaf mindre stressad än vad de skulle bli om de fick en åktur till ett slakteri med en massa andra dofter som de inte känner igen.
Vi kommer att skjuta våra två sista tillsammans bara så pass att jag hinner att ladda om.

Vi flådde ju våra grisar och jag kan inte säga att jag tycker att det vart någon skillnad på fläsket men det beror väl på hur haj man är på att flå gris det är ju lite marigare med tanke på att det är fettet man skär i och det är ju inte något "skinn". Men som sagt beror ju på vad det är för gris åxå. Och javisst är  hartset till för att borsten ska bli  stummare mot kedjan.

Jag ber min pojkvän att skicka bilderna eller om han hittar vilken adress det var så kan du gå in och kolla själv.

Glada hbt:are på landet.

Karina

  • Inlägg: 245
  • småskalig... irrationell...
    • Uppland
    • Ålbrunna Gård
SV: Hemmaslakt
« Svar #4 skrivet: 08 okt-08 kl 20:57 »
jag måste bara undra om det här med skållning.. ???

Är den bara till för att underlätta att få bort borsten eller finns det någon annan anledning till att man skållar? Typ desinfektion av slaktkroppen?

Tror du/någon att det går att skålla med ånga? Har tillgång till försvarets kokvagn med vedeldad lågtryckspanna...

/Karina
Bor med min familj på en avstyckad gård i Stockholms län. Vi har höns, kalkoner, bisamhällen, gotlandstackor, grisar på sommarhalvåret och 2 kattor och en norsk buhund.
Är självförsörjande på väldigt mycket men inte allt. Ännu.

ingvar2

  • Gäst
SV: Hemmaslakt
« Svar #5 skrivet: 09 okt-08 kl 09:01 »
När jag var liten och vi var iväg och slaktade så minns jag att det skulle vara 67 grader..varken mer eller mindre :) Ånga är nog lite väl varmt. Och sen är ju problemet att det är många här på forumet som även tidigare vittnat om hur jobbigt det är att skrapa Linderödare..så ni kanske skulle överväga flåning iaf...?

fungilla

  • Inlägg: 268
SV: Hemmaslakt
« Svar #6 skrivet: 09 okt-08 kl 13:16 »
Hej
Jag ska också slakta och är helt nybörjare på detta, så det vore jättebra om skjutpunkten las ut på forumet.
När man jagar vildsvin ska visst de vara väldigt svåra att avliva gäller det samma med en linderödare.
Så en liten fråga till. När det gället att ta tillvara på köttet finns det någon ålder som de blivit för gamla så att  köttet inte är brukbart.
// Gunilla
det känns bra att fortfarande kunna vara optimist och att tro på naturen

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: Hemmaslakt
« Svar #7 skrivet: 09 okt-08 kl 16:06 »
Pang. Från L22.

ingvar2

  • Gäst
SV: Hemmaslakt
« Svar #8 skrivet: 09 okt-08 kl 20:38 »
Hehe..jag tror jag fortsätter med återtag från slakteriet ;D

Men du glömde en sak ;) en liten gasolbrännare är smidig att ha för att bränna bort dom sista borsten, då behöver man inte skrapa så noga riktigt...

Leifw

  • Inlägg: 13
SV: Hemmaslakt
« Svar #9 skrivet: 10 okt-08 kl 19:19 »
Vi har två linderödare och jag hade tänkt mig hemmaslakt.
Vilka vapen använder ni?
Älgstudsare kontra slaktmask (har tillgång till båda) fördelar och nackdelar.

ingvar2

  • Gäst
SV: Hemmaslakt
« Svar #10 skrivet: 10 okt-08 kl 19:32 »
Grisar har en extremt liten träffyta eftersom dom har så liten hjärna ( obs inget skämt..) så älgstudsaren är inte så himla säker som man tror. Var hur som helst redo att skjuta en gång till om du använder den..
Framifrån sett ska dom träffas i en punkt nån eller ett par centimeter ovanför en linje mellan ögonens överkant..i mitten...

 

Karina

  • Inlägg: 245
  • småskalig... irrationell...
    • Uppland
    • Ålbrunna Gård
SV: Hemmaslakt
« Svar #11 skrivet: 10 okt-08 kl 20:44 »
Tack för den utförliga listan på vad man behöver för grisslakt!

Är det ingen mer som har tankar kring ånga istället för att skålla med vatten? Det går ju inte riktigt att jämföra temperaturen på ånga och vatten så där rakt av. Det går ju bra att sitta i bastun i 67 grader men inte fasen skulle jag vilja bada i den temperaturen  :P... Det kanske snarare är så att ångan inte räcker till  ???

//Karina
Bor med min familj på en avstyckad gård i Stockholms län. Vi har höns, kalkoner, bisamhällen, gotlandstackor, grisar på sommarhalvåret och 2 kattor och en norsk buhund.
Är självförsörjande på väldigt mycket men inte allt. Ännu.

Karina

  • Inlägg: 245
  • småskalig... irrationell...
    • Uppland
    • Ålbrunna Gård
SV: Hemmaslakt
« Svar #12 skrivet: 10 okt-08 kl 21:58 »
Man eldar som bara den och vattnet inne i tryckpannan hettas upp och sen får man ånga ur en slang med ett munstycke. Vi ska ha den till att smälta ur bivax ur ramar men har inte använt den än...

..men, jo, jag hade gärna vilja ha en gammal vedeldad bykgryta. Jag kan se massor av användningsområden för en sådan. Har en stående bevakning på blocket men det säljs inte så många i stockholmstrakten.. ett gammalt badkar har vi redan.

Men jag får väl börja fråga runt, man vet ju aldrig, det kanske är någon som har en gammal kokgryta stående.

//Karina
Bor med min familj på en avstyckad gård i Stockholms län. Vi har höns, kalkoner, bisamhällen, gotlandstackor, grisar på sommarhalvåret och 2 kattor och en norsk buhund.
Är självförsörjande på väldigt mycket men inte allt. Ännu.

Karina

  • Inlägg: 245
  • småskalig... irrationell...
    • Uppland
    • Ålbrunna Gård
SV: Hemmaslakt
« Svar #13 skrivet: 11 okt-08 kl 22:50 »
Hmmm..  Ja, det gäller nog att testa innan så man inte står där med ett badkar fullt av ljummet vatten. Det är kanske inte det mest energieffektiva men om det fungerar så är det ju bra...
Bor med min familj på en avstyckad gård i Stockholms län. Vi har höns, kalkoner, bisamhällen, gotlandstackor, grisar på sommarhalvåret och 2 kattor och en norsk buhund.
Är självförsörjande på väldigt mycket men inte allt. Ännu.

Karina

  • Inlägg: 245
  • småskalig... irrationell...
    • Uppland
    • Ålbrunna Gård
SV: Hemmaslakt
« Svar #14 skrivet: 14 okt-08 kl 19:10 »
Yes!!! :D

Var och hälsade på en granne för att få låna en mårdfälla (blev av med 9 höns i helgen :'(), och när vi går in i hans uthus så vad skådar mitt öga om inte 2 st pannmurar (heter det så i plural?). Vi får den ena, han var bara glad att den kommer till användning. Så det var plåster på såren för de förlorade hönsen...

Bor med min familj på en avstyckad gård i Stockholms län. Vi har höns, kalkoner, bisamhällen, gotlandstackor, grisar på sommarhalvåret och 2 kattor och en norsk buhund.
Är självförsörjande på väldigt mycket men inte allt. Ännu.

Weija

  • Inlägg: 55
SV: Hemmaslakt
« Svar #15 skrivet: 19 okt-08 kl 09:28 »
hur enkelt som helst blitz slakt pistol häng upp dom ta ur buk o flå dom avklarat på en liten stund tycker att dett förstoras upp till nån jätte grej ibland det är ju verkligen inte svårt att flå dom tar ca 15 min per gris o är väldigt smidigt skålla inte för det ä ett jädra jobb det är ju styckningen som kan ta lite tid men även det är enkelt en buk öppnare är det enda du behöver det kan under lätta

Kerstin Linnea

  • Inlägg: 571
SV: Hemmaslakt
« Svar #16 skrivet: 21 okt-08 kl 21:15 »
Om man vill ha svålen kvar eller inte är en smaksak men skållning och skrapning är det jag tycker är bäst, skållningen dödar nog en del bakterier och när man skrapar så åker smuts och översta hudlagret av med pälsen...Och man ska väl skålla och skrapa innan man tar ur grisen...
Sen blir det mer bakterietillväxt med att såga itu grisen men själv har jag problem att träffa fler gånger på samma ställe med yxa om man ska klyva  :-[....

JM

  • Inlägg: 44
SV: Hemmaslakt
« Svar #17 skrivet: 23 okt-08 kl 08:48 »
Hej!

Jag var på Ängavallens gård i Vällinge (www.angavallen.se) igår och tittade bla. på deras gårdsslakteri. Där skållar de alla grisar med ånga. Mer hygieniskt och funkar mycket bra enligt vad de sa!
Hemma hos mig finns 7 Gotlandshönor, tuppen Krister och 9 Gotlandskycklingar. Nu även 2 blommekycklingar och 6 Isbarkycklingar. På gården finns även 1 hund, 2 katter, 4 kaniner, 1 man och 3 barn!

Karina

  • Inlägg: 245
  • småskalig... irrationell...
    • Uppland
    • Ålbrunna Gård
SV: Hemmaslakt
« Svar #18 skrivet: 23 okt-08 kl 16:37 »
Det var intressant! Fördelen med ånga måste ju vara att man kan hänga upp grisen och skålla den medan den hänger.
//Karina
Bor med min familj på en avstyckad gård i Stockholms län. Vi har höns, kalkoner, bisamhällen, gotlandstackor, grisar på sommarhalvåret och 2 kattor och en norsk buhund.
Är självförsörjande på väldigt mycket men inte allt. Ännu.

ingvar2

  • Gäst
SV: Hemmaslakt
« Svar #19 skrivet: 23 okt-08 kl 17:59 »
Nja, jag förmodar att dom använder en skåll-skrapmaskin, som dom flesta småslakterier, där är bara lite vatten i och sen roteras grisen ovanför på gummiklossar som skrapar rent den samtidigt som vattnet under då ger ångan..


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

469 gäster, 4 användare (1 dolda)
stromback, Broccolie, Hantverkare92

* Forum

* Om tidningen Åter



- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser