Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ta reda på HELA djuret!  (läst 6441 gånger)

Humleblomster

  • Inlägg: 1684
    • Södermanland
    • Sanduddens djur
Ta reda på HELA djuret!
« skrivet: 21 sep-08 kl 17:51 »
Min far har en ganska ung ko som ska slaktas. Hon har haft problem med juverinflammationer, både förra kalvningen och den här. Veterinären har skrivit ut antibiotika o hon har blivit frisk, men juvret är nu tyvärr till stor del oanvändbart o risken är mycket stor att hon kommer få nya inflammationer. Så hon ska få vandra vidare  :'(

Hon ska slaktas hemma, så nu vill jag ha tips på hur man kan ta reda på så mycket som möjligt. De större benen tex, om man inte vill koka soppa eller buljong på alltihop, kan man dela dom o torka på nåt vis så hunden kan ha glädje av dom? De säljer ju märgpipor på Granngården tex, borde man inte kunna åstadkomma ett gäng såna själv? Eller måste man frysa eller koka dom först. Tänkte att de kunde räcka lite längre än några veckor.

Vad kan man mer göra av såna delar som inte är självklara köttbitar? Min far kan en hel del, men han brukar nog inte ta reda på minsta lilla flisa..

Finns det nån sån här tråd tidigare så länka gärna!
Här finns både barn och djur, alla unika på sitt sätt. Innehar genbank för en del av dom.
Citat från min gammelfarmor: "En kan leva hur länge som helst, bara inget kommer åt en"
http://humleblomstret.blogspot.com

Ulricaa

  • Inlägg: 814
    • -
SV: Ta reda på HELA djuret!
« Svar #1 skrivet: 21 sep-08 kl 19:22 »
Ja du, benen kan du mycket väl såga itu och frysa ner. Vissa hundar blir väldigt dåliga i magen om inte benen är kokta innan dom får dom, vissa inte. Jag hade sågat benen så mycket så dom går att koka först och sen ge hunden, bara för att slippa den där lösa magen...när jag får vilt och sånt så delar jag upp det i bitar, stekar och sånt och sen gör jag grytbitar av det som går och maler resten som *inte är självklart* till färs. Funkar jättebra....det kan du ju göra med sk och nu kommer jag inte på vad det heter..jo slaksidorna, dvs det tunna köttet som sitter utanpå revbenen oxå. Bara mal och se glad ut! Sen gör jag biffar och sånt och fryser in. Blanda som vanlig blandfärs....jag gjorde lasagne, köttfärslimpa, köttbullar och biffar med fetaost sist jag malde rådjur. Jättesmidigt! och gott att bara ta upp sen! Vi gjorde det på en kväll dessutom så det gick jättefort!

Lycka till!
Småtokig skattejurist med båda fötterna i den halländska myllan!

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Ta reda på HELA djuret!
« Svar #2 skrivet: 21 sep-08 kl 19:36 »
Lever och njurar är väl "givet". Tungan kan man koka och skiva till pålägg! Till hund har jag förstått att vom är fint :)

Mer mer??

*Jag ska slakta nästa vecka*
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Nässelhäxan - babsan

  • Inlägg: 439
  • Nässlor - naturens gåva
    • -
    • Nässelhäxan
SV: Ta reda på HELA djuret!
« Svar #3 skrivet: 21 sep-08 kl 19:53 »
glöm inte oxsvanssoppan! mumma i höstmörkret.  :-*
själv gillar jag även inlagda grisfötter - kanske går det att göra med kofötter?  :D
skär bort överflödigt kött från halsbiten - pölsa, köttfärs m.m. - och koka kotorna till den godaste buljongen.

skogsråetiskogen

  • Inlägg: 414
    • Småland
SV: Ta reda på HELA djuret!
« Svar #4 skrivet: 22 okt-08 kl 08:03 »
Alla slamsor och sånt som man putsar av köttet när vi styckar lägger jag i mjölkförpackningar och fryser ner. Bra att ta upp och ge hund och katter av senare. Eller så kan man koka slamset sen ihop med korngryn och vad man vill och få riktigt bra hund/kattmat.
På det viset tar vi vara på allt.

Nässelhäxan - babsan

  • Inlägg: 439
  • Nässlor - naturens gåva
    • -
    • Nässelhäxan
SV: Ta reda på HELA djuret!
« Svar #5 skrivet: 22 okt-08 kl 15:40 »
Alla slamsor och sånt som man putsar av köttet när vi styckar lägger jag i mjölkförpackningar och fryser ner. Bra att ta upp och ge hund och katter av senare. Eller så kan man koka slamset sen ihop med korngryn och vad man vill och få riktigt bra hund/kattmat.
På det viset tar vi vara på allt.

... och det brukar vi göra pölsa av ... :o

skogsråetiskogen

  • Inlägg: 414
    • Småland
SV: Ta reda på HELA djuret!
« Svar #6 skrivet: 22 okt-08 kl 18:04 »
Åh, det tror jag inte alls att ni gör  :-X  ... Det jag menar med slamset är inte människoföda utan verkligen slamset, hinnor, brosk, senor, blodsprängt beroende på kulträff - och sånt. Inte att förväxla med puts- och rensbitar, som ju i allra högsta grad lämpar sig för att göra korv, färs, pölsa etc av.

Moraggarn

  • Inlägg: 599
    • -
SV: Ta reda på HELA djuret!
« Svar #7 skrivet: 23 okt-08 kl 08:36 »
Hjärtat är ett måste att ta tillvara på!! Kalasfint att röka men även steka i tunna skivor med salt peppar och några smarriga örter. Benen sparar du och sågar upp i "lagom"stora bitar och röker,detta är "smaskens" säger vovven. Lungor och lever är perfekt till hunden.Är det ett ungdjur så spar levern till er själva.Lycka till!

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Ta reda på HELA djuret!
« Svar #8 skrivet: 23 okt-08 kl 10:29 »
Ett litet varningens ord om tillagade ben till hundar... Om man hettar upp ben (tex kokar) så kan dom sedan flisa sig väldigt otäckt när hunden gnager på dom, med risk för skador på hals och tarmar. Ben bör ges råa till hundar. Om hunden blir dålig i magen av det så kokar man och pillar ur märg och skrapar av köttet och ger till hunden och kastar benen.

Ett annat tips om tillvaratagande. På huvudet finns en hel del kött om djuret är skapligt stort. Kinderna tex...  ;) Passar väl bäst som hundmat kanske... Tungan tycker jag är lite "läskig" så den får hunden oxå här...

Strupen är kalasfint hundtugg oxå. Skålla öronen och skrapa av pälsen och häng dom på tork. Oxå kalasfint hundtugg!  ;)

Lever, njurar, lungor och vom är prima hundmat.

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
SV: Ta reda på HELA djuret!
« Svar #9 skrivet: 28 okt-08 kl 18:23 »
Släng inte fettet heller, kan man koka talg, eller lägga till i köttfärsen för extra näring ;P eller krydda och bre på mackan!
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Ta reda på HELA djuret!
« Svar #10 skrivet: 28 okt-08 kl 19:53 »
"Vargbenet" som annars är bäst från älg, kan läggas i spänn i en köttbit, om det händelsevis finns en ulv ni vill bli av med i närheten. 8)
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Ulva

  • Inlägg: 1260
  • Vill man älska någon, får man börja med sig själv.
    • Finland
SV: Ta reda på HELA djuret!
« Svar #11 skrivet: 28 okt-08 kl 20:03 »
"Vargbenet" som annars är bäst från älg, kan läggas i spänn i en köttbit, om det händelsevis finns en ulv ni vill bli av med i närheten. 8)
:o :o :o :o :o

          ;D

If you want, then start to laugh
If you must, then start to cry
Be yourself don't hide. Just belive in destiny.

Brofallsmora

  • Inlägg: 22
    • Västmanland
SV: Ta reda på HELA djuret!
« Svar #12 skrivet: 01 nov-08 kl 13:39 »
Citera
Ett litet varningens ord om tillagade ben till hundar... Om man hettar upp ben (tex kokar) så kan dom sedan flisa sig väldigt otäckt när hunden gnager på dom, med risk för skador på hals och tarmar.

Flisning efter upphettning gäller bara från djur som börjar på F. Fläsk, Fågel, Fisk o Får. Här var det ju fråga om en ung ko, så ingen fara på taket. Undertecknad menar dock att det är nyttigare och naturligare för hunden att äta rått kött. Många gånger är det bara för snabb omställning i kosten som gör att diaréer uppstår. Magen har ställt in sig på annan föda. Prova med liten bit då och då. sedan ett litet ben.

OBS! Ben från F-djuren kan alltid ges råa (det är upphettningen som gör att de flisar sig). Ingen fara på taket.

/Brofallsmora

kanka

  • Inlägg: 564
    • Västerbotten
SV: Ta reda på HELA djuret!
« Svar #13 skrivet: 01 nov-08 kl 18:42 »
Ta reda på gallan och blanda i lite olja och du har ett superbra fläckborttagningsmedel.
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

Kerstin Linnea

  • Inlägg: 571
SV: Ta reda på HELA djuret!
« Svar #14 skrivet: 06 nov-08 kl 15:21 »
Koka huvudet (utan skinnet) och gör sylta eller om man är kräsmagad
koka och rensa bort köttet att ge till hunden.Hjärnan är hundmat med med kanske uppdelat på flera mål
så hunden inte få diare....

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Ta reda på HELA djuret!
« Svar #15 skrivet: 07 nov-08 kl 23:06 »
Ta reda på gallan och blanda i lite olja och du har ett superbra fläckborttagningsmedel.
Vanlig matolja?  Vad slags fläckar?
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

 

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Ta reda på HELA djuret!
« Svar #16 skrivet: 07 nov-08 kl 23:09 »
Hjärta och tunga har ungefär samma koktid.  Skumma väl, skala tungan son Du skalar en potatis, och skär till smörgåspålägg.

Om Du tar vara på skinnet, så är hjärnan ypperlig som mjukgörare.  Stenåldersmetod (omnämnd i Grottbjörnens Folk!) som fungerar än.  Jag har gjort det med uppspända skinn, blir GANSKA mjukt utan alltför mycket jobb.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Eva i paradiset

  • Inlägg: 28
  • Skratt är ett lugnande medel utan några biverkning
    • Norrbotten
SV: Ta reda på HELA djuret!
« Svar #17 skrivet: 09 nov-08 kl 22:30 »


Ett annat tips om tillvaratagande. På huvudet finns en hel del kött om djuret är skapligt stort. Kinderna tex...  ;) Passar väl bäst som hundmat kanske... Tungan tycker jag är lite "läskig" så den får hunden oxå här...

Strupen är kalasfint hundtugg oxå. Skålla öronen och skrapa av pälsen och häng dom på tork. Oxå kalasfint hundtugg!  ;)



/Sara



Vill varna för strupen. Om du ska ge den till hundar så skär upp den på längden. Jag har varit med om en hund som kvävts efter att ha fått en strupbit runt tungan, som sedan fastnat och orsakat så stor svullnad att den kvävdes och dog.
/Eva
Allt du förmår uträtta med din kraft må du söka uträtta

Gräbban

  • Inlägg: 674
    • -
SV: Ta reda på HELA djuret!
« Svar #18 skrivet: 10 nov-08 kl 19:57 »
Vad ni imponerar på mig allihopa!! :o Hade jag inte varit så bekväm hade jag fått rejält dåligt samvete nu. Vi slaktade lamm i helgen, och jag skulle innerst inne vilja ta tillvara så mycket det går, för att testa vad man kan få ut. Men eftersom min man inte alls tycker som jag och jag är för bekväm, och han slaktar... Så blir det som vanligt. :P
Fast jag maler iallafall allt småttigt kött. Och lever och hjärta blir hundgodisar. Bara jag som äter lever, så jag behöver inte så många...
Fårtestiklar lär va en delikatess. Nån här som prövat? Hur tillagas det? Inte för att jag NÅGONSIN tänker prova, oavsett hur delikatessigt det är, men är lite nyfiken.... :-[
Om det går som en anka, ser ut som en anka och låter som en anka- då är det mycket troligt att det ÄR en anka...

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Ta reda på HELA djuret!
« Svar #19 skrivet: 11 nov-08 kl 21:09 »
Vad är egentligen traditionella ingredienser till pölsa? Jag trodde pölsa och lungmos var samma sak, d v s jag trodde pölsa gjordes på lungor. Men här nämner ni till stor del andra ingredienser till pölsa. Pölsa i butik jag kollat innehållsförteckning på har heller inte innehållit lungor vad jag kunnat se.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

535 gäster, 1 användare
Tore G Johansson

* Forum

* Om tidningen Åter



Episk tidning! Har följt mig från intresserad till självhushållare med gård och allt.
/Mikael Book

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser