Så här gör jag en bra och användbar bas:
Tomater(5-6 kilo före infrysning)
lök(1kilo hackad)
vitlök(200 gram hackad)
olivolja till stekning
kryddor (gurkmeja, koriander, peppar, chilipulver/tabasco, salt eller andra kryddor man gillar)
(Receptet kan fördubblas rakt av)
Först så fryser jag mina tomater. Innan tillagningen så tinar jag dem och kan hälla av mängder av vatten, vilket är bra.
Jag steker vanlig lök och vitlök, hackad, i olivolja med lite socker så att den blir mjuk och får lite färg. Sedan kokar jag de avrunna tomaterna och den stekta löken med kryddor tills tomaterna är helt sönderkokta och konsistensen känns lite simmig.
Fryser in i lagoma förpackningar och har sedan en bassås till både grytor, pasta, och annat under hela året.
Man kan mycket väl använda omogna tomater till denna sås också, men då behöver man inte frysa tomaterna innan eftersom de omogna inte innehåller lika mycket vatten. Man kokar bara såsen lite längre istället.