Det här är mitt favoritrecept som jag även givit i någon annan tråd men inte hittar nu.
Chilimarinerad vitlök
Ca 5 dl
4 st stora hela vitlökar
äppelcidervinäger
Marinad:
1 dl olivolja
½ dl Felix chilisås
2-3 msk hot sweet chilisås (Spicy world)
1-2 msk tomatpuré
1-2 tsk basilika
½ st pressad vitlöksklyfta
½-1 tsk örtagårdskrydda (Santa Maria)
1-2 krm italiensk salladskrydda
några droppar grön tabasco
salt
Skala vitlöksklyftorna.
Dag 1: Koka upp vatten. Lägg i vitlöksklyftorna och låt koka en minut. Häll vitlöken i ett durkslag och spola med kallt vatten så att det kallnar. Låt vitlöken rinna av. Lägg vitlöken i en skål och häll på vinäger så att det täcker. Låt stå i två dygn.
Dag 3: Låt vitlöksklyftorna rinna av. Ta vara på den goda vitlöksvinägern. Gör i ordning marinaden och häll över vitlöksklyftorna. Låt stå minst ett dygn.
Tips! Lägg oskalade vitlöksklyftor i en skål med hett vatten en halv minut så blir de lättare att skala.
Källa: Sundqvist, I-B. (1984), Vegetariska kokboken. ICA bokförlag: Sverige.