Först en liten korrigering. Signaturen "Fjäderfän" skriver att man får ha höns av annan ras/blandras i en genbanksflock om man kan skilja på äggen. Det får man självklart inte även om man bara har renrasiga tuppar, eftersom det inte går att lita på att alla som säger sig kunna skilja på äggen verkligen kan det. Regeln är sån, även om de udda äggen skulle råka vara gröna!
Det är bara i vissa solklara fall man kan få djur anslutna till genbanken om man köpt dem utanför densamma. Man går inte enbart efter djurens utseende, när en genbanksansökan behandlas. En säker härstamning krävs.
Det är lite speciellt med myskankor. Den gamla svenska stammen, som man försöker bevara, hade inga gula/bruna nyanser. Kläcks såna i besättningen är det definitivt nej till genbank. Problemet med genbanken för de svenska myskankorna är att det inte finns klara "founders". Med "founders" menas ursprungsbesättningar. Därmed kan man inte lägga lika stor vikt vid härstamningen som man gör med övriga lantraser av fjäderfän. Alla äldre bilder på myskankor i landet visar svarta till vita djur. Den vilda formen är svart med vita vingspeglar. Tidigt uppkom tama myskankor med mer eller mindre vita inslag, ibland helt vita. Inslag av blått/grått är mer osäkert. Men som sagt gula/bruna nyanser har kommit in senare. För ca 30 år sen importerades mycket större myskankor från Ungern och/eller Frankrike. De kom till Skåne och användes för köttproduktion. Om det finns tecken på att dessa är inblandade blir det också nobben för genbanksanslutning.