Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Konserveringsapparat  (läst 9952 gånger)

Skogsvilde

 • Inlägg: 13624
 • skriva är svårt när man är fängslad... ;D
  • -
SV: Konserveringsapparat
« Svar #20 skrivet: 05 jan-21 kl 22:11 »
Det här med konservering är allvarliga saker.  Allt jag visste var fel. T ex inga burkar i ungen som mamma gjorde. De får små sprickor. Hur mycket luft över innehåll osv osv. Och fy17 hade köpt fel burkar med skruvlock. (Nytt lock varje gång...jaja jag vet) Måste vara lös lock för att man ska kunna kolla "suget".

Sök på konservklubben eller konserveringsskolan
Superklara filmer på Ytube.

Hon är strålande. (Inte min kompis)

https://youtube.com/playlist?list=PLIwWGLcWXg9DTiYJ_G_WObMuYBhyETnNT


Om det nu skulle vara så farligt att använda skruvlock.... 

Hur kommer det sig att man i handeln kan köpa helkonserver med skruvlock?

Dessa borde juh ärligt talat vara livsfarliga och utrota stora delar av befolkningenmom ditt påstående stämde.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 11107
  • Östergötland
SV: Konserveringsapparat
« Svar #21 skrivet: 05 jan-21 kl 23:15 »
Skruvlock i plåt buktar ju in för att man skall se att det är undertryck i konserven. Och de brukar vara gjorda så att det knäpper när man öppnar dem och locket buktar ut.

De nya skruvlocken där sargen och locket inte sitter ihop är riktigt bra. Och vi återanvänder burkar och lock ett antal gånger.

ManPåGården

 • Inlägg: 91
 • Har frys och källare full efter sommar och höst.
  • Småland
SV: Konserveringsapparat
« Svar #22 skrivet: 06 jan-21 kl 16:27 »
Det är väl så, vet man inte vad man gör och vad som påverkar resultatet så ökar risken för fel. De som säger både det ena och det andra för att framhålla saker.
För att konserven ska bli riktig är tätslutande lock. Förr blev det bäst med glaslock och packning. Då gällde det att ha koll på att packning gick ett år till. Man kände efter om det tog = vakuum, locket sitter berg. Felkälla, dålig packning eller flis borta på burk eller lock så det läcker luft. Kunde finnas gott om icke vätskefyllt utrymme i de konserverna utan problem.
Nu med bra kvalietet på glasburk med lock kan lika bra resultat ernås, här är felkälla som innan, glasburk hel. Lätt att hålla koll på vakuum med klicklock. Packning i plåtlocken är idag av bra kvalietet. Kolla, efter ett tag är de också dåliga, men innehållet ör inte förstört, det ska bara ätas först. Innan det bli förstör, du kanske har en månad på dig eller lika lång tid som en öppnad konserv i kylen. Använd lukt och smak.
Älskar Natur dans Uppfinningar och människor

karsan

 • Inlägg: 1783
  • Södermanland
SV: Konserveringsapparat
« Svar #23 skrivet: 06 jan-21 kl 17:51 »
Det är stor skillnad på att konservera bär och dyl som har syra=lågt ph-värde, och att konservera typ kött och grönsaker som inte är surt. Vad gäller det senare finns en risk för livsfarlig botulism och man måste konservera i minst 120 grader, alltså under tryck.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 11107
  • Östergötland
SV: Konserveringsapparat
« Svar #24 skrivet: 06 jan-21 kl 18:08 »
Men å andra sidan klarar man sig från botulism om man värmer på maten rejält, så konserverar man kötträtter så kan man använda näsan och sedan laga till det om det luktar ok. Botulinumbakteriens gift går sönder av värme.


Karlsdotter

 • Inlägg: 1427
  • Ångermanland
SV: Konserveringsapparat
« Svar #25 skrivet: 06 jan-21 kl 18:20 »
I  en konserveringsbok jag har från tidigt 1900-tal då man vattenkokade sina konserver sägs det om köttkonserver att det bästa för konservering är kötträtter som normalt är salta eller innehåller vinäger/ättika som salta biten eller dillkött mfl.
K Puhony , hälsoriktig konservering http://libris.kb.se/bib/7665498  säger för allt kött att det måste kokas 2 gånger med minst ett dygn emellan då konserven fått stå i rumstemp 20-22 grader. Första koket dödar bakterier mm, det andra ev sporer som överlevde kokningen men som utvecklats under varmhållningsperioden. Boken är från 1985 så rätt ny

 

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 11107
  • Östergötland
SV: Konserveringsapparat
« Svar #26 skrivet: 06 jan-21 kl 18:49 »
Ja, även om man inte dör (för just Botulinum går ju att säkra sig emot) så är det ju inte kul om bakterierna äter upp det man gjort sig besvär att förvara.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

305 gäster, 8 användare (1 dolda)
Liisa, fri, MagnusLey, Beccazin, PetterJ, Ett svart får, tranberga

* Forum

* Om tidningen Åter- Köpte numret främst för att jag tänker lära mig spinna, men förutom det fanns mycket annat intressant, som skötsel av naturbetesmarker och hoppfulla nybörjarbrev!
/Johanna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser