Det är väl så, vet man inte vad man gör och vad som påverkar resultatet så ökar risken för fel. De som säger både det ena och det andra för att framhålla saker.
För att konserven ska bli riktig är tätslutande lock. Förr blev det bäst med glaslock och packning. Då gällde det att ha koll på att packning gick ett år till. Man kände efter om det tog = vakuum, locket sitter berg. Felkälla, dålig packning eller flis borta på burk eller lock så det läcker luft. Kunde finnas gott om icke vätskefyllt utrymme i de konserverna utan problem.
Nu med bra kvalietet på glasburk med lock kan lika bra resultat ernås, här är felkälla som innan, glasburk hel. Lätt att hålla koll på vakuum med klicklock. Packning i plåtlocken är idag av bra kvalietet. Kolla, efter ett tag är de också dåliga, men innehållet ör inte förstört, det ska bara ätas först. Innan det bli förstör, du kanske har en månad på dig eller lika lång tid som en öppnad konserv i kylen. Använd lukt och smak.