Det finns säkert många här på forumet som kan ge uttömliga svar på frågan.
Däremot är det många faktorer som spelar in: Hur ser gården ut? Vilken produktion är lämplig? Vilken typ av fårhållning du tänkt dig?
Köttraser? Lantraser? Intresserad av ull och skinn? Naturbeten? Grovfoderbaserat? Söka EU-bidrag? Jag jobbar själv med lantraser, ekologisk produktion och mycket naturbeten. Raserna jag har är Gutefår och Roslagsfår. För dem får du utrotningshotadbidrag med 150:-/djur i avel. Alltså även baggarna.
Vår modell är att ha stora naturbetesmarker och komplettera med bra grovfoder på vintern. Vi ger inget spannmål till fåren, men de har naturligtvis salt och mineraler. Dessutom ger vi dem mängder av löv.
Vår tanke är att vi ska kunna ha många får med minimal arbetsinsats. Vi har gott om grovfoder och utrymmen för vintern, så det är ingen belastning om baggarna inte är slaktmogna innan nyår.
Djuren har också tillgång till utevistelse hela året, vilket gör att de är piggare och friskare än de djur vi hade tidigare i en mer traditionell produktion. Alltså: minimalt arbete, minimal kostnad för uppfödning.
Andra får berätta om sina metoder.