Fick ett PM med förfrågning om recept, så jag lägger ut det här.
Jag har också gått efter Huset Bergsteds flädervin, men nu när jag googlade såg jag en hel del recept som verkade godare. I alla fall så fick jag hinnjäst på förra årets försök, och årets försök har inte kommit så långt, så jag vill inte uttala mig om resultatet.
Fläderbärsvin har jag gjort med gott resultat. Receptet var en blandning av Edelmans vinbok och Kan man äta sånts recept.
1,2 kg kokta fläderbär, som jag redan använt för saft
1,8 kg oanvända fläderbär
1 kg malda russin
2 tsk citronsyra
Häll över 6 l kokande vatten. När det svalnat, tillsätt jäst (jag använde portvinsjäst). Tillsätt 2 kg socker, uppkokt i 1 l vatten till lag (avsvalnat), 2 krm jästnärsalt och 2,5 krm vinsyra upplösta i en tekopp vatten. Ska silas efter 2-7 dagar. Fyllde på med vatten tills det var 10 liter. Jag hade då ca 30 % socker i vinet (oechsle-mätning). Sen blev det omtappning ca 6 v senare och då var vinet totalt torrt. Omtappning en vecka senare. Två månader senare omtappning på flaskor.
Sen gjorde jag rosévin och återanvände bären. Tillsatte 2 tsk citronsyra och använde burgunderjäst. Men annars på samma sätt.
Båda vinomgångarna blev bra och hållbara. Men så alkoholstarka att de inte passar till mat, tycker jag.