Svamptider!
Tänkte bidra med ett urgammalt recept på karelsk "saltsvamp" som är tradition vid julbordet och andra högtidstillfällen i min östfinska släkt. Receptet är enkelt och underbart gott som tillbehör till det mesta.
Man plockar alltså ett par hinkar

av olika riskor, dvs. skäggriskor, skogsriskor och pepparriskor (en bra tumregel om man är osäker är att det skall komma en vit, mjölkliknande saft när man klämmer lite lätt) Dessa svampar är några av våra vanligaste svampar i Norden, så det går oftast fort att plocka. Efter rensning skär man den i bitar och förväller ca 5 min, tre gånger i nytt vatten varje gång (detta för att få bort eventuella bitterämnen mm) Skölj noga i kallt vatten. Krama sedan ur svampen en del av vattnet och varva med grovsalt i glasburkar med lock, pressa ihop det något. Eventuellt kan en tyngd behövas. Ställ svalt. Blir klart på ett par veckor. Detta håller minst hela vintern ut.
När du sedan vill äta denna utsökta delikatess tar man den mängd man för tillfället vill ha och lägger lite i blöt en liten stund om man inte gillar så salt mat. Sedan hackar man svampen fint tillsammans med rå gul lök och blandar med lite creme fraich (det ska INTE vara såsigt) krydda ev med lite peppar.
Lycka till!
Kramar Gabriella