Forum
Tidningen Åter
Startsida
Bilder
Oläst
Logga in
Registrera
Medlemskarta
Alternativ.nu
»
Mat & tillvaratagande
»
Mejeriprodukter
»
Vit Caprin
Åter 3/25 ute nu!
136 artiklar om mat och tillvaratagande i Åter -->
Välkommen! För att skriva i forumet måste du
logga in först
. Har du inget konto går det bra att
registrera ett eller logga in med Facebook här
. Det kostar inget.
« föregående
nästa »
Skriv ut
Sidor: [
1
]
Gå ned
Författare
Ämne: Vit Caprin (läst 3920 gånger)
Dollar
Inlägg: 463
Västerbotten
Vit Caprin
«
skrivet:
08 jun-08 kl 18:24 »
Nu har jag väntat och väntat..... Och äntligen är caprin klar att smakas.... Då den hade möglat färdigt var den fast och fin. Nu när den har lagrats ett par 3 veckor så har den blivit alldeles krämig innuti...
Har jag syrat den för dåligt? Törs man äta den eller ska den slängas? Den smakar inte dåligt.
25 Tackor av Texel/Dorset, 15 Lantras Getter,Löpankor, 50 tjurar, Jämthund,Border Collie, Welsh Corgi Cardigan,Luzernstövare, hästar,kaniner, Katter och massa dammråttor...
ninna b
Gäst
SV: Vit Caprin
«
Svar #1 skrivet:
08 jun-08 kl 21:36 »
Det kan vara mycket som gör att osten har blivit krämig...du kan ha syrat lite för mycket, du kan ha brutit lite för stort, rört lite för litet, vänt lite mindre än du skulle haft gjort men om osten är god så njut av den. .....för anteckningar och dra slutsatser till nästa ystning. En mjuk och krämig ost kan du inte lagra så länge som en fastare ost men det betyder inte att det behöver vara något fel på den.
Själv gör jag en Caprin som är mjukare än vad den traditienellt är och det tycker jag blir godare...
Lars Pers Maria
Inlägg: 753
-
SV: Vit Caprin
«
Svar #2 skrivet:
08 jun-08 kl 23:02 »
Vilken lycka! jag blir alldeles avundsjuk! En färdig vit caprin!!!
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.
ason
Inlägg: 105
Småland
SV: Vit Caprin
«
Svar #3 skrivet:
08 jun-08 kl 23:14 »
Mmm nu blev jag sugen....
Har ngn ett tips/recept/anteckningar på hur man får denna guldklimp?
/lena
Försöker leva självhushåll sen 2002
take
Inlägg: 4823
Östergötland
SV: Vit Caprin
«
Svar #4 skrivet:
08 jun-08 kl 23:29 »
Citat från: Dollar skrivet 08 jun-08 kl 18:24
Törs man äta den eller ska den slängas? Den smakar inte dåligt.
Ja, den ska nog slängas, den är så dåligt att du inte ens kan lägga den på komposten. Jag kan hämta alltihopa och ta hand om den åt dig.... Visst är jag snäll.
«
Senast ändrad: 08 jun-08 kl 23:46 av take
»
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?
Gruff
Inlägg: 4550
Östergötland
SV: Vit Caprin
«
Svar #5 skrivet:
08 jun-08 kl 23:43 »
Men.....men....vad ÄR det med folk?! Det är ju den krämiga som är godast
http://caprifool.blogspot.com/
Dollar
Inlägg: 463
Västerbotten
SV: Vit Caprin
«
Svar #6 skrivet:
09 jun-08 kl 02:43 »
Å vilken tur.... man kan äta med gott samvete och ja faktiskt så är den ju god när den är krämig. Påminner om brie ost. Men det var ju kanske inte riktigt så jag hade tänkt
Jag skulle tippa på att jag har rört den lite för lite kanske....syrat med frystkultur och skulle kanske syrat den längre då för det visste jag inte innan att den frysta behöver lite mer tid.
Har gjort med min egen kultur med, men den får jag vänta på ett tag till. Den har precis möglat färdigt men nu ska den lagras en stund då....
25 Tackor av Texel/Dorset, 15 Lantras Getter,Löpankor, 50 tjurar, Jämthund,Border Collie, Welsh Corgi Cardigan,Luzernstövare, hästar,kaniner, Katter och massa dammråttor...
ninna b
Gäst
SV: Vit Caprin
«
Svar #7 skrivet:
09 jun-08 kl 08:19 »
När du använder DVS kulturer så ska du förlänga förmognadstiden med minst 20 minuter. Det är svårt att få till rätt mängd kultur också för dom där påsarna innehåller så liten mängd pulver så ska man ysta i liten gryta så får man nog ett jämnare resultat om du sätter en förkultur på fil dan innan.
Dollar
Inlägg: 463
Västerbotten
SV: Vit Caprin
«
Svar #8 skrivet:
09 jun-08 kl 11:34 »
Ja jag håller med dig Ninna b att det är mkt svårt att dosera i en liten 10 liters kastrull. Så därför ska det bli intressant att få se hur den osten som jag använde min egen kultur på blev. Men jag får ju som sagt ge mig till tåls ett tag till....
25 Tackor av Texel/Dorset, 15 Lantras Getter,Löpankor, 50 tjurar, Jämthund,Border Collie, Welsh Corgi Cardigan,Luzernstövare, hästar,kaniner, Katter och massa dammråttor...
Dollar
Inlägg: 463
Västerbotten
SV: Vit Caprin
«
Svar #9 skrivet:
19 jul-08 kl 10:06 »
Med facit i hand blev den vita caprin på egen kultur bra tyvärr så hade jag ju naturligtvis glömt att salta så den blev ju inte så god utan salt.
25 Tackor av Texel/Dorset, 15 Lantras Getter,Löpankor, 50 tjurar, Jämthund,Border Collie, Welsh Corgi Cardigan,Luzernstövare, hästar,kaniner, Katter och massa dammråttor...
Gruff
Inlägg: 4550
Östergötland
SV: Vit Caprin
«
Svar #10 skrivet:
19 jul-08 kl 10:13 »
Vissa saltar mer eller mindre. Andra inte alls. Så det är inte "fel" att låta bli. Du kan alltid säga att du låtit bli med flit
http://caprifool.blogspot.com/
Dollar
Inlägg: 463
Västerbotten
SV: Vit Caprin
«
Svar #11 skrivet:
19 jul-08 kl 11:02 »
fast den blir ju inte lika god enligt min mening
25 Tackor av Texel/Dorset, 15 Lantras Getter,Löpankor, 50 tjurar, Jämthund,Border Collie, Welsh Corgi Cardigan,Luzernstövare, hästar,kaniner, Katter och massa dammråttor...
Gruff
Inlägg: 4550
Östergötland
SV: Vit Caprin
«
Svar #12 skrivet:
19 jul-08 kl 11:30 »
Ja....nä....smaken är ju olika. Menade bara att det inte var "fel" och att andra kanske uppskattar den ändå. Själv saltar jag nog lite mer än många.
http://caprifool.blogspot.com/
Dollar
Inlägg: 463
Västerbotten
SV: Vit Caprin
«
Svar #13 skrivet:
19 jul-08 kl 15:21 »
nä jag förstod att det var så du menade...
25 Tackor av Texel/Dorset, 15 Lantras Getter,Löpankor, 50 tjurar, Jämthund,Border Collie, Welsh Corgi Cardigan,Luzernstövare, hästar,kaniner, Katter och massa dammråttor...
Skriv ut
Sidor: [
1
]
Gå upp
« föregående
nästa »
Alternativ.nu
»
Mat & tillvaratagande
»
Mejeriprodukter
»
Vit Caprin
Dela detta:
Inloggade just nu
541 gäster, 5 användare (1 dolda)
ärt
,
Berberis
,
torpjens
,
Jepsson
Forum
Odling
Frukt & bär
Grönsaker
Växthusodling
Inomhusodling
Spannmål och foder
Fröodling
Övrigt om odling
Djur
Höns
Höns: Raser
Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar
Höns: Utfodring
Höns: Boende/hägnad
Höns: Sjukdomar och skador
Övrigt om höns
Andra fjäderfän
Ankor och myskankor
Gäss
Kalkoner
Duvor
Vaktlar
Övriga fjäderfän
Biodling
Kaniner
Får
Fårraser & avel
Dräktighet & lamning
Utfodring av får
Fårsjukdomar & skador
Hus, hägn & bete för får
Klippning & ullhantering
Fårslakt & tillvaratagande
Övrigt om får
Getter
Getraser & avel
Brunst, dräktighet & killning
Utfodring av getter
Getsjukdomar, skador & juverproblem
Hus, hägn & bete för getter
Mjölkgetter
Getslakt & tillvaratagande
Övrigt om getter
Getter finnes
Getter sökes
Grisar
Brukshästar
Kor
Arbetshundar
Arbetshundar: Avel
Arbetshundar: Uppfostran, utbildning & träning
Arbetshundar: Skötsel
Arbetshundar: Övrigt
Andra husdjur
Mat & tillvaratagande
Drycker
Bröd
Frukt och bär
Mejeriprodukter
Grönsaker, vegetariskt
Kött och fisk
Övrigt om mat och recept
Bygga & Bo
Bygga och renovera
Timring och stolpverk
Vatten och avlopp
Uppvärmning
Övrigt om bygga & bo
Hantverk
Skinn
Metall
Textil
Trä
Keramik
Övrigt hantverk
Övriga ämnen
Energi
Övrigt om alternativ energi
Fordonsdrift
Eltillverkning
Hemberedskap
Meka
Redskap, verktyg och maskiner
Hushåll
Ekonomi
Jakt och fiske
Skogsbruk
Örter
Allmänt om örter
Användning av örter
Odling och insamling
Annonser
Aktiviteter
Odlingsrelaterat finnes
Odlingsrelaterat sökes
Mark finnes
Mark sökes
Bostad sökes
Bostad finnes
Kollektiv för självhushållare
Djur sökes
Höns sökes
Hönsägg sökes
Övrigt fjäderfä sökes
Övriga ägg sökes
Grisar sökes
Får sökes
Getter sökes
Kaniner sökes
Kor sökes
Hästar sökes
Övriga djur sökes
Djur finnes
Höns finnes
Hönsägg finnes
Övrigt fjäderfä finnes
Övriga ägg finnes
Grisar finnes
Får finnes
Getter finnes
Kaniner finnes
Kor finnes
Hästar finnes
Övriga djur finnes
Övriga annonser - önskas
Övriga annonser - finnes
Jobb och tjänster
Kontakter
Ekobo-projekt
Utbildningar
Allmänt
Boktips
Support
Teknisk support
Forumets regler
Om tidningen Åter
- Supernöjd med den nya tidningen! Ska fixa ny betalning nu så vi har täckt upp det kommande året, ser fram emot att bygga upp ett litet bibliotek av tidningarna.
Och maken är ivrig att få testa på ölbryggandet som finns med i senaste numret..
/Maria Örni
Nya inlägg
Bortskänkes/eller finns reservdel?
i
Klippning & ullhantering
[
Idag
kl. 13:50]
Frukt och bär i zon 7
i
Frukt & bär
[
Igår
kl. 20:52]
Rosenkvitten
i
Frukt och bär
[13 sep-25 kl 20:19]
Get och får
i
Övrigt om getter
[13 sep-25 kl 13:32]
Hur kan vi leva utanför samhället
i
Övrigt om bygga & bo
[12 sep-25 kl 20:43]
Gåsuppfödarlista
i
Gäss
[11 sep-25 kl 09:23]
Identifiera handredskapet
i
Redskap, verktyg och maskiner
[10 sep-25 kl 20:03]
Köpråd animalier WHO
i
Övrigt om mat och recept
[08 sep-25 kl 11:34]
Vill någon ha en tupp?
i
Övrigt om höns
[07 sep-25 kl 10:55]
FLYTTAD: Pomologia Suecica
i
Frukt & bär
[07 sep-25 kl 09:20]
Nytt i ditt landskap
För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in
eller
registrera dig
.
Nya annonser
Östergötland
Bogemenskap
i
Kollektiv för självhushållare
[
Idag
kl. 14:49]
Västergötland
Bogemenskap!
i
Kollektiv för självhushållare
[
Idag
kl. 14:43]
Västergötland
Kultur&Naturkollektiv på landet!
i
Kollektiv för självhushållare
[
Idag
kl. 14:06]
Halland
Skogstomt säljes
i
Mark finnes
[
Igår
kl. 21:02]
Kretsloppshusets kurs Ekoliv
i
Utbildningar
[15 sep-25 kl 11:30]
Bonde/självhushållare söker kvinna
i
Kontakter
[10 sep-25 kl 20:21]
Skåne
Kör Piteå till Nässjö, 7 platser ledigt
i
Jobb och tjänster
[10 sep-25 kl 15:22]
Västergötland
Mark/enklare/fallfärdigt hus sökes runt Marks kommun
i
Mark sökes
[07 sep-25 kl 15:48]
Bo och dela ett liv ihop långsiktigt
i
Kollektiv för självhushållare
[03 sep-25 kl 10:39]
Bo och dela ett liv ihop långsiktigt
i
Bostad sökes
[03 sep-25 kl 10:38]
Användarnamn:
Lösenord: