Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Rabarbersaft  (läst 9163 gånger)

Doris och Börje

  • Inlägg: 3744
    • Västergötland
    • Hagalyckans Gröna
Rabarbersaft
« skrivet: 03 jun-08 kl 15:04 »
Ett gott saftrecept!

3 kg skivad rabarber
2 citoner eller apelsiner i skivor (tvättade)
3.25 l kokande vatten
2,5 kg socker
30 g citronsyra blandat i sockret

Varva i ett stort kärl och slå på vattnet och rör om, låt stå 1-2 dygn på en sval plats.

Tappa upp på flaskor och frys eller förvara svalt. Mina flaskor topp-fylls så ingen luft kommer in och förvaras i jordkällaren. Brukar klara sig bra och tas fram till vintern!
Bor på min lilla gård med min stora familj!

Nypålandetsfru

  • Gäst
SV: Rabarbersaft
« Svar #1 skrivet: 03 jun-08 kl 16:37 »
måste prövas. :D

skogsråetiskogen

  • Inlägg: 414
    • Småland
SV: Rabarbersaft
« Svar #2 skrivet: 04 jun-08 kl 10:47 »
Rabarbersaft är så gott! Brukar göra så att när de börjar blir grova och träiga framemot sommaren tar jag av hela rasket, sköljer av och delar i stora bitar (ca 1 dm) utan att skala. Ner i ica-kassar (precis så stort att det ryms i största grytan) och så ner i frysen.
Sen tar jag upp och lägger klumpen i grytan, på med nån liter vatten (mera vatten om man vill ha svagare saft/alt har ont om rabarber) och så får det koka mjukt nån halvtimme.
Häll upp i durkslag (ja det blir lite slöjor med men vaddå, enklare att diska durkslag än silduk!) och häll i socker efter tycke. Inget annat.
Rör och rör medans det är varmt, så sockret löser sig. Låt saften kallna.
Häll på PET-flaskor (inte ända upp) och ner i frysen.
Jätteenkelt!
Går också att dela upp momenten på flera dar om man har lust. Koka ena dan, låt stå över natten, eller låt rinna av över natten, eller låt sockret smälta över natten....

Vilse

  • Gäst
SV: Rabarbersaft
« Svar #3 skrivet: 04 jun-08 kl 11:19 »
durkslag?
ta en koksstol o satt upp a ner pa koksbordet.
Hur tusan man nu forklarar det?
stolens sits mot koksbordet i stolens ben rakt upp i vadret :)

satt en hink pa stolen och ta en kraftig duk o satt over stolsbenen och vira med snore.
eller ha en fardig saftduk med oglor och satt snore o hang i varje stolsben.
ar jag bra pa at forklara eller ?  hahaha

sen ar det bara at koka upp vatten och vad som helst slags bar eller frukt och sen bara hava pa silduken,,tom den sa den inte blir for tung och duken brister.
sen tillbaka i kastrulen o tilsatt socker och vad anat man vil ha i saften for hallbarhetens skul, koka upp o svalna sedan av o tappa i flaska.

obs ha inga sma barn i koket som kan dra ner stolen!

annars kop en saftmaja!
allt i ett kastrull som skoter sej sjalv och man tappar bara ur med tappen direkt i flaska.


koko

  • Gäst
SV: Rabarbersaft
« Svar #4 skrivet: 07 jun-08 kl 16:07 »
Ju enklar desto bättre! Och saften blir ju ändå gansk gulligt babyrosa på det viset. Saft SKA vara enkelt ;D

siriosa

  • Inlägg: 14
    • Småland
    • Dubberås
SV: Rabarbersaft
« Svar #5 skrivet: 26 maj-09 kl 22:28 »
Hur koncentrerad blir saften på detta sättet? Jag försöker hitta ett recept där man kan spä saften ungefär 1/10 men lyckas inte få någon info alls om just det.
Drömmare i Småland som alltid vill göra allt på en gång. Har fullt upp med gård (renovering!), skog, 2 d/s gårdshundar, 3 dvärggetter, en massa höns (orpington) och många älskade katter med roliga namn (exotic, perser, skogskatter och bondkatt i en fin blandning). Se: dubberas.se

Doris och Börje

  • Inlägg: 3744
    • Västergötland
    • Hagalyckans Gröna
SV: Rabarbersaft
« Svar #6 skrivet: 27 maj-09 kl 06:08 »
Hur koncentrerad blir saften på detta sättet? Jag försöker hitta ett recept där man kan spä saften ungefär 1/10 men lyckas inte få någon info alls om just det.
Jag vet inte!
Jag duttar i en skvätt i kannan/glaset och späder tills jag tycker det smakar bra!
Denna saften blir ju inte så koncentrerad om man jämför med tex vinbärssaft gjord i saftmaja eller i gryta.
Bor på min lilla gård med min stora familj!

Intricate

  • Inlägg: 474
SV: Rabarbersaft
« Svar #7 skrivet: 27 maj-09 kl 08:12 »
Jag brukar göra med bara rabarber och socker. Ungefär 3 dl socker till 1 liter avrunnen saft. Sen spä 1+6 ungefär.

ivigtut

  • Inlägg: 713
  • Ett leende och ett vänligt ord kan göra någon glad
SV: Rabarbersaft
« Svar #8 skrivet: 05 jun-09 kl 21:27 »
 ;D

 

Krister K

  • Inlägg: 6
SV: Rabarbersaft
« Svar #9 skrivet: 06 jun-09 kl 13:16 »
Jag är helt ny här på alternativ.nu och det första jag råkar på är ett recept på rabarbersaft som jag varit på jakt efter. Helt underbart. Nu bär det ut i trädgården och skörda lite rabarber och testa.

Tack för receptet :D

Doris och Börje

  • Inlägg: 3744
    • Västergötland
    • Hagalyckans Gröna
SV: Rabarbersaft
« Svar #10 skrivet: 06 jun-09 kl 16:12 »


Tack för receptet :D
Vasågod! :-[ Lycka till.
Och välkommen till Alternativ.nu!
Bor på min lilla gård med min stora familj!

Ptr

  • Inlägg: 180
    • Västergötland
SV: Rabarbersaft
« Svar #11 skrivet: 06 jun-09 kl 16:22 »
Innan ni sötar så ta undan lite och rör ner bakpulver i saften/krämen mycket lite i taget. Det går inte att sätta resept på detta annat än med smaken, rabarbern är olika sur varge gång!

Fortsätt försiktigt att pyttsa i och smaka och precis när det börjar att smaka "äckligt" så pytsar ni i det undantagna, osötade.

Sen sötar nin på konventionelt sätt med socker eller liknande till lagom sötma, var och en efter sin smak och daxform.

Ni kommer att bli förvånade över hur mycket mindre socker ni kan använda när ni fått snits på detta!!

Prova även att söta med äppelmoset ni kanske har kvar från förra året, kompleterar rabarbern utmärkt!!

Lycka till!!

Mvh
Bara för att man känner att man borde, men det inte blir av så kan även möjligheten att man kunde, om det bara blev av även det vara rätt trevligt.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Rabarbersaft
« Svar #12 skrivet: 08 jun-09 kl 10:42 »
För min del sockrar jag inte för att det ska smaka sött, utan för hållbarheten. Värdelöst lägga ner tid och pengar på nåt som möglar innan jul. Hur blir hållbarheten med detta sätt Ptr?
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Ptr

  • Inlägg: 180
    • Västergötland
SV: Rabarbersaft
« Svar #13 skrivet: 10 jun-09 kl 15:46 »
Jag löser det med direktkonsumtion, det blir så gott att det inte blir något kvar att lagra!! :D :D

Jag unnar mig att köra frysen, och då fryses det mästa i "oförädlad" förm för att det ska vara smidigt och verkligen bli av.

Det kanske fins ngra andra trix för konservering som passar lågsockrat?

Mvh
Bara för att man känner att man borde, men det inte blir av så kan även möjligheten att man kunde, om det bara blev av även det vara rätt trevligt.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Rabarbersaft
« Svar #14 skrivet: 10 jun-09 kl 15:55 »
Ok, jag vill gärna dricka saft i vinter också :) Inkokning kanske?
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Ptr

  • Inlägg: 180
    • Västergötland
SV: Rabarbersaft
« Svar #15 skrivet: 15 jun-09 kl 21:51 »
Tror ni det skulle vara görligt at torka rabarber för att använda till vintern?

Mvh
Bara för att man känner att man borde, men det inte blir av så kan även möjligheten att man kunde, om det bara blev av även det vara rätt trevligt.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Rabarbersaft
« Svar #16 skrivet: 17 jun-09 kl 11:40 »
Inga problem! Det lär gå att torka allt - t o m gurka!
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Battlepoodle

  • Inlägg: 27
  • Stockholmare
    • -
    • Odlingspyssel
SV: Rabarbersaft
« Svar #17 skrivet: 18 jun-09 kl 01:40 »
Det fungerar jättebra att inte låta rabarbern stå  och dra i några/någon dag innan. Jag skär alltid rabarbern ganska slarvigt, häller i vatten så att det täcker, socker så det smakar gott och sedan får det helt enkelt koka så att rabarbern kokar sönder. Ibland häller jag i mer socker, ibland inte. Ner i silen/duken  med koket och sila av rabarbertrådarna som sedan får gå på komposten. 


Som smakvariation har jag ibland kite vanilj är gott i, liksom jordgubbar.
« Senast ändrad: 18 jun-09 kl 02:18 av Battlepoodle »

koko

  • Gäst
SV: Rabarbersaft
« Svar #18 skrivet: 29 jun-09 kl 02:10 »
Ingen som har nämnt att det är himelskt gott att koka med en "klyvd" vaniljstång när man tillsätter sockret?

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Rabarbersaft
« Svar #19 skrivet: 29 jun-09 kl 11:51 »
Vanilj funkar skitbra till rabarber! Jag gör en smarrig marmelad med vaniljstång. Kanel funkar också utmärkt med rabarber.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

506 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Genuin och läsvärd! Bra tips och idéer för att stå på egna ben.
/Camilla W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser