Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  surkål  (läst 27447 gånger)

Norrsken

  • Inlägg: 4264
    • -
surkål
« skrivet: 19 apr-08 kl 15:33 »
Jag är så nyfiken på surkål, hur det ska smaka, och hur man använder det. För nåt år sen köpte jag en burk surkål (minns inte märke) i affären, men den var inte lite sur! Smaken kunde närmast liknas vid ättika. Jag tänkte att det kanske inte var den bästa surkålen. Har hört att kung markattas surkål ska vara bra, men den har jag aldrig hittat i nån affär. Så för några dar sedan köpte jag surkål på metallburk, av märket rainbow. Smaken var svår att beskriva, men jag kan inte säga att den var speciellt god. Jag använde lite i en gryta, och det blev väl helt okej, efter kryddning och så.

Så nu är jag fundersam om jag har haft otur, eller om jag helt enkelt inte gillar surkål! Det verkar ju vara ett bra sätt att ta tillvara kål, så jag funderar på om huruvida det är värt att lära sig att syra? Nu blev detta inlägg kanske virrigt. Men vad jag undrar är om nån har tips på om man kan köpa surkål som är "representativt" i smaken, så jag kan utvärdera det på ett rättvist sätt.
« Senast ändrad: 19 apr-08 kl 15:36 av Fru Jansson »
If we don't take care of the earth, earth will take care of us

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: surkål
« Svar #1 skrivet: 19 apr-08 kl 15:39 »
Burkkonserverad (upphettad) surkål och färsk surkål smakar inte heller likadant. Den färska är godare. Du får helt enkelt testa tills du vet vad du tycker. Eller gör egen surkål - läckert!

bacchus

  • Inlägg: 83
    • Västergötland
    • Wienåret
SV: surkål
« Svar #2 skrivet: 19 apr-08 kl 15:52 »
Efter att ha bott i Wien i nästan 10 månader så har det blivit en hel del surkål äten. Här nere används den mest som kompliment eller ersättning för potatis. En vanlig rätt är Schweinsbraten med surkål och knödel. Knödeln är mer eller mindre en potatisbulle formad som en boll, och Schweinsbraten är nått som liknar fläskkarré. Det hela serveras helt enkelt som en köttbit, en knödel och en stor hög surkål till det.

En annan vanlig rätt med surkål är en tallrik med två korvar och en hög surkål, till det endast ketchup och senap.

Så det vanligaste här är helt enkelt att lägga en hög på talriken brevid den övriga maten. Surkålen brukar alltid serveras lätt uppvärmd.

Om jag inte minns helt fel så fick jag surkålen serverad på liknande sätt i München när jag var där för en massa år sen.
"Jeden Tag, jede Sekunde triffst Du eine Entscheidung, die Dein Leben verändern kann."
-- Lola rennt

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: surkål
« Svar #3 skrivet: 19 apr-08 kl 19:01 »
Förresten kan man skölja av alltför sur surkål. Tyckte min syrade rödkål var lite för sur, särskilt som sallad, så den sköljde jag. F ö finns det massor av surkålsrecept, gratänger, stekt som typ råraka, tillsammans med (helst tysk) pasta. Kolla på nätet.

Norrsken

  • Inlägg: 4264
    • -
SV: surkål
« Svar #4 skrivet: 19 apr-08 kl 20:03 »
Det jag är mest nyfiken på är hur "riktig" surkål smakar. Så att man vet hur det "ska" smaka om man testar att göra själv. Och, så klart, för att utröna om det är värt att lära sig göra själv! Jag använder mycket vitkål i matlagning, och, den dag jag har mer odlingsmöjligheter så vill jag gärna ge mig på att försöka odla vitkål. Och då behöver man ju nåt bra sätt att konservera den. Och då är ju just mjölksyrning ett ypperligt sätt har jag förstått! Men jag kanske får köpa nåt kålhuvud och prova syra innan jag sätter igång att odla vitkål i allt för stor skala ;)
If we don't take care of the earth, earth will take care of us

 

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: surkål
« Svar #5 skrivet: 19 apr-08 kl 20:24 »
Jag brukar packa strimmlad vitkål i en jäshink och bara låta den stå, surkålen blir fin och när den smakar som bäst fryser jag in den.  Hela blad syrade blir väldigt gott som koldolmsomslag.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Norrsken

  • Inlägg: 4264
    • -
SV: surkål
« Svar #6 skrivet: 19 apr-08 kl 20:34 »
Jag brukar packa strimmlad vitkål i en jäshink och bara låta den stå, surkålen blir fin och när den smakar som bäst fryser jag in den.  Hela blad syrade blir väldigt gott som koldolmsomslag.

Jäshink, är det samma sak som syrningskruka? (inte för att jag kan nåt direkt om syrning, men ajg har sett nån sån där kruka på bild i alla fall)
If we don't take care of the earth, earth will take care of us

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: surkål
« Svar #7 skrivet: 19 apr-08 kl 20:40 »
Jäshinken är av plast och brukas vanligen för vintillverkning.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: surkål
« Svar #8 skrivet: 19 apr-08 kl 20:47 »
Första gångerna gjorde jag surkål i syrningskruka och flyttade över till mindre burkar efter ett tag. Men det fick bara plats ca 8 kg vitkål i den och i höstas köpte jag en säck på 10 kg vitkål och en på 10 kg rödkål i butiken (för nu bor jag i hus och har mer plats). Sen läste jag på lite olika artiklar om syrning och kom fram till att det gick nästan lika bra med plasthink, fast då flyttade jag över innehållet till burkar tidigare och lät det syras färdig där i lite under rumstemperatur (rum utan egen värme i modern källare). Sen ställde jag ut glasburkarna i källarschaktet utanför fönstret (med plastmattor över och under och tillskrynklade tidningar emellan), för att syrningen skulle avstanna (det var ju senhöst/vinter). Där höll de sig tills de tog slut i februari.

obs. Plasthinkarna var tänkta för livsmedel. Fick leta i evigheter innan jag hittade såna.

Tillägg 2: Jag syrar för det är en bra och enerigsnål konserveringsmetod. Det kan ju hända att elen fortfarande är så billig i Sverige att man kan kosta på sig stora frysar och frysa ner både sylt, saft och surkål (har läst om alla varianterna på forumet), men jag tycker att det är en klar pluspunkt att dra ner på energiförbrukningen även om man har råd med elräkningen. Och utanför Sverige är elen dessutom dyr.
« Senast ändrad: 19 apr-08 kl 21:08 av Sommartorparn »

Norrsken

  • Inlägg: 4264
    • -
SV: surkål
« Svar #9 skrivet: 19 apr-08 kl 22:38 »
Tillägg 2: Jag syrar för det är en bra och enerigsnål konserveringsmetod. Det kan ju hända att elen fortfarande är så billig i Sverige att man kan kosta på sig stora frysar och frysa ner både sylt, saft och surkål (har läst om alla varianterna på forumet), men jag tycker att det är en klar pluspunkt att dra ner på energiförbrukningen även om man har råd med elräkningen. Och utanför Sverige är elen dessutom dyr.

Ytterligare en poäng, varför jag hoppas att jag gillar surkål...
If we don't take care of the earth, earth will take care of us

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: surkål
« Svar #10 skrivet: 19 apr-08 kl 22:47 »
Elen är faktiskt dyr i Sverige, och visst ska det sparas, men det kostar inte multum att FYLLA frysen,
en halvfull  frys drar inte hälften.  10 kilo surkål lär inte kosta en femma.
Den fryses först när den är till belåtenhet.
Jag bränner ca 600:-/år på frys och det är ca mer än en kubikmeter utrymme.
Mitt förråd av surkål är tänkt att räcka ett år.

Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Norrsken

  • Inlägg: 4264
    • -
SV: surkål
« Svar #11 skrivet: 19 apr-08 kl 23:10 »
Med tanke på surkål och frysutrymme. I sverige (eller, ja, norra delen i alla fall, där jag tänker bo) har vi ju fördelen att ha frystemperatur utomhus vintertid. Har man då en frysbox, så går ju minimalt med värme åt när man öppnar och så. Det man förvarar i frysen är väl till stor del kött och fisk och sånt. Det förbrukar man ju under vintern, så, om man behöver frysa surkål kan man ju göra det ute, och sen lägga ner i frysen när man får plats över från sånt man ätit upp! Vore inte allt för dumt tillvägagångssätt tycker jag! För vitsen med att syra grönsaker är väl att de skall hålla ett bra tag?!
If we don't take care of the earth, earth will take care of us

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: surkål
« Svar #12 skrivet: 19 apr-08 kl 23:32 »
Frysa surkål? Varför då? Vår stora kruka står i skafferiet. Jag plockar ur det som går åt till två veckor ungefär, lägger tillbaka täckbladen och tyngderna, trycker till så vätskan täcker, ser till att pepparroten (mot mögel) flyter och stänger till nästa gång. Den sista är oftast finast. Syrligt mogen och frisk. Då är den ett halvår.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: surkål
« Svar #13 skrivet: 20 apr-08 kl 06:49 »
Surkålen brukar bli "färdig" på ca   två månader och blir riskfylld att förvara över sex månader, frysen garanterar att det inte blir dåligt.  Jag syrar inte i första hand för konserveringen, utan för att  kålen är godare (nyttigare) syrad. Kålhuvud kan annars förvaras ganska länge i kyla.
Vintervädret kan jag inte förlita mig på, har inte havft minusgrader mer än några gånger denna vinter.

Jag använder frys mycket, 20 ankor, 12 gäss, en gris, mm mm. Hackar tom min gula lök och fryser in, för att garantera att den inte blir dålig, lätt att ta vad man behöver sen och snabbt fixat, en gråt om året. Det går oxå att frysa deg efter storbak och snabbt få fram "nybakat".

Jag skulle inte vilja bo i en köldhåla, men var det ständigt kallt, skulle jag naturligtvis använda mig av det.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
SV: surkål
« Svar #14 skrivet: 20 apr-08 kl 08:38 »
Det första som slog mig när jag smakade min egen surkål var hur "torr" den var, med sockret bortjäst .
 

Även jag syrar först och främst för smakens skull. jag har provat lite olika varianter, godast att ha i matlagningen var en ganska salt historia med vitkål, lök och morot i bitar.
Jag syrar mest i rostfritt eller plasthinkar av livsmedelskvalite som jag tiggt till mej på en pizzeria. Andra bra ställen att tigga hinkar på är bagerier och restauranger.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: surkål
« Svar #15 skrivet: 20 apr-08 kl 08:45 »
Ja, okej, jag syrar också för smakens skull, för att det är en bra grönsak på vintern när det inte finns så mycket annat (utom import). Men om jag skulle behöva använda frysen, så skulle jag avstå. Har bara tre fack i min frys (kombinerad med kylskåpet) och behöver dem främst när jag köper kött från bonden eller har bakat. Men vi klarar oss bra på det frysutrymmet för fyra personer. Större frysar brukar man inte heller ha här.

Norrsken

  • Inlägg: 4264
    • -
SV: surkål
« Svar #16 skrivet: 20 apr-08 kl 09:56 »
Tja, jag får väl förtydliga att jag är intresserad av syrning främst för att det verkar vara en bra metod att konservera grönsaker, och behålla näringen. Dock vill jag ju ha smaklig mat, så därför är jag himla nyfiken på hur syrat smakar om man gör det efter konstens alla regler! Men, vad jag förstått är precis det gruff skriver att syrat ska hålla sig utan frysning och så. Det är väl därför man använder sig av metoden?

Frysar lär jag få köpa in för ändamålet, så det blir nog att göra platsen främst för kött och sånt. Grönsaker är väl vad jag förstått lämpliga att torka, koka in och syra.
If we don't take care of the earth, earth will take care of us

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
SV: surkål
« Svar #17 skrivet: 20 apr-08 kl 10:26 »
Surkål hör till gruppen av mat som man lär sig att uppskatta med tiden. Vissa älskar den från första gången men vi som inte är uppväxta med surkål gör bra vid att vänja oss vid inte så hårt syrad kål.
Mina första satser  började jag äta efter bara någon veckas syrning, men med tiden har jag kommit att föredra surare kål, numera tycker jag den är bäst när den förutom syrningen dessutom har en liten touch av jäsning i smaken.

memma

  • Inlägg: 347
    • Uppland
SV: surkål
« Svar #18 skrivet: 20 apr-08 kl 20:40 »
Den mesta surkålen jag köpteller gjort har smakat väl sur att ha till sallad, tycker jag, men passar bra till potatismos och stekt tofu/sojakorvar/biffar. Min mamma brukar koka surkål med en skvätt (matlagnings-)grädde, hon är tyska :).
« Senast ändrad: 24 apr-08 kl 22:13 av memma »

Norrsken

  • Inlägg: 4264
    • -
SV: surkål
« Svar #19 skrivet: 20 apr-08 kl 20:54 »
Den mesta surkålen jag köpteller gjort har smakat väl sur att ha till sallad, tycker jag men passar bra till potatismos och stekt tofu/sojakorvar/biffar. Min mamma brukar koka surkål med en skvätt (matlagnings-)grädde, hon är tyska :).

Det låter som att det inte är jag som har fel på smaklökarna då i alla fall! Phu! Det funkade ju bra att ha i gryta, så jag ska nog ta och försöka lära mig att syra själv! Har ju till och med köpt den där boken om mjölksyrejäsning så, det är väl bara att göra ett försök!
If we don't take care of the earth, earth will take care of us


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

494 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser