Jag äger en Opel Kadett, 91 vilken jag kan tanka i hälften bensin, hälften etanol. Tanken rymmer 50l. Jag har hört och läst ytterst lite om ämnet så jag skulle vilja veta mer.
Det jag vet hittills är att etanolen är mer lättantändlig än bensin, kan det få någon påverkan för bilen på något vis och kan man göra något åt det?
Slangarna kan ta skada, kan man byta?
miljöpåverkan/ energiförbrukning?
Är det svårt att köra på etanol på vintern och varför, om man får ställa en dum fråga?
Så finns det någon vänlig själ som sitter på kunskap om etanol, plita ner några rader!
Generellt brukar Opel från början av 90-talet ha mycket goda egenskaper när det gäller etanolkonvertering. Men för att kunna säga något bestämt måste man veta lite mer om vad det är för motortyp och för typ av insprutningssystem i ditt exemplar. Det finns mycket information om saken på diskussionsforumet på
www.etanol.nu .
Men för att ta dina frågor en efter en:
1) Lättantändlighet? Det är ingen större skillnad jämfört med bensin, men bränslena har ju lite olika egenskaper när det gäller ångtryck och sådant. Ingenting att bry sig om i praktiken.
2) Nej. Alla gummimaterial som tål bensin, klarar etanol minst lika bra. Dock gäller inte motsatsen, det finns slangar som tål etanol men inte bensin. Anledningen till rykten om att bränsleslangarna inte skulle tåla etanol är att om en gummislang är mycket porös och söndervittrad så kan den ändå hålla någotsånär tätt tack vare hartsavlagringar från bensinen som fyller ut porerna. Om en sådan slang utsätts för etanol så tvättas hartsen bort ganska snart och då ser man plötsligt hur dålig slangen egentligen har varit hela tiden. På en Opel från '91 är originalbränsleslangarna ökända för att vara av mycket dålig kvalitet, och troligen är allesammans redan bytta för många år sedan. För säkerhets skull bör du kolla igenom att det inte finns några tygomspunna gummislangar någonstans, och inte heller några "pirat"-bränsleslangar av dålig kvalitet. Se speciellt upp för märket ILO, som bl a Mekonomen och Biltema har sålt. De slangarna tål inte ens tre veckor i ett motorrum innan gummit på utsidan börjar spricka sönder.
3) Motorns energieffektivitet blir vanligtvis något bättre när man kör på E85, tack vare förbränningsgasernas större halt av vattenånga (som ju expanderar mer vid uppvärmning än vad koldioxid gör). Beträffande miljöpåverkan så blir bilen bättre i alla avseenden, under förutsättning att motorstyrsystemet klarar av att reglera till korrekt bränsleblandning. Om det inte gör det utan vidare utan motorn går med för mager blandning under vissa driftförhållanden, så blir följden onödigt höga kväveoxid (NOx)-utsläpp, fast hur illa det än blir med den saken från en mer eller mindre konverterad bensinmotor så är ändå de utsläppen alltid mindre än från en dieselmotor, och det hur modern och miljöklassad dieseln än är! Tänk på att den sura eller klorliknande lukt man ibland känner från avgaserna från en modern dieselbil, beror på kväveoxider!
4) Körningen vintertid är inga som helst problem, det som möjligen kan vara ett bekymmer är kallstarter. Om du använder motorvärmare så behöver du inte bekymra dig alls, annars kan det vara nödvändigt att antingen använda startgas eller lura bilens motorstyrsystem till att ge mer kallstartanrikning. Den klassiska lösningen för detta kallas "kallstartmotstånd".
Att konvertera motorn för etanoldrift kan göras på flera olika sätt. Det bästa för din Opel är förmodligen ett enkelt s k piggybacksystem, alltså en elektronikbox som man kopplar in mellan bilens insprutningsstyrdon och spridaren/spridarna. De billigaste sådana systemen kostar under 500 kr och säljs i byggsats, de fungerar fullt tillfredställande. Andra lösningar som dock brukar föra med sig diverse nackdelar är t ex att höja bränsletrycket eller byta till större spridare.
Innan du börjar köra på E85 så bör du se till att allt som har med motor och motorstyrsystem att göra verkligen är i perfekt skick. Några viktiga punkter:
-Kylvattentermostaten måste vara i ordning, så att motorn blir varm snabbt efter en kallstart.
-Eventuell luftförvärmning (sitter på alla Opel med centralinsprutning, mindre vanligt på motorer med multipointinsprutning) måste fungera bra - alla slangar hela och rätt kopplade, spjäll, vakuumdosor, termostater och sånt i ordning.
-All elektronik i ordning - läs av felkoder och kolla att det inte finns några sådana lagrade. Felkodsavläsning görs på Opel genom att jorda en pinne i ett testuttag och sedan läsa av blinkningar på motorelektronikvarningslampan. För mer detaljerad information kan man koppla testuttaget till en dator via en kabel som går att tillverka själv och köra ett gratisprogram som heter Winaldl.
-Räkna med att bränslefiltret eventuellt kan sättas igen av hartsavlagringar från gammal bensin som etanolen löser upp med tiden. Den risken är störst på bilar som någon gång har stått länge med gammal bensin i tanken, den är mindre på bilar som alltid har varit i daglig drift. Vill man hålla sig underrättad om vad som händer kan man koppla in en amperemeter för att läsa av hur mycket ström bränslepumpen drar, om strömförbrukningen ökar tydligt vet man att man kommer att bli stående pga igensatt filter inom något tiotal mil. Vanligtvis är det lämpligt att byta filter några veckor eller någon månad efter konverteringen, och i svåra fall kanske en gång till efter ytterligare någon månad.