Enbärssnaps!
Blir god som bara den. Mildare och nåt helt annat än bolagets gin.
Plocka bären nu i september/oktober. (Handske rekommenderas. Och pilla dän medföljande bärfisar genast ...)
Rensa enbären torra. (Vid rensning av bär kan man fukta en kökshandduk och rulla bären över och ner i en bunke. Då stannar det mest av skräpet på handduken.)
Skölj bären väl.
Låt dom torka på en bricka 3-4 dar.
Mortla bären lätt (kärnorna ska inte gå sönder).
Slå Brännvin Special över tills det täcker. (Slå på mer dan efter; bären suger i sej.)
Låt stå 1-2 veckor.
Sila genom silduk - ej melittafilter, för att inte gå miste om dom goda eteriska oljorna.
Du har nu en essens. Låt den stå och klarna några månader, mörkt i rumstemperatur. Dekantera.
Blanda 1:20-1:15. (Och skaka alltid om essensen före tillblandning eller flaskan före servering, för oljornas skull.)
Enligt mina sonderingar (västgötsk & småländsk horisont) är det ett sisådär enbärsår i år. Men det sitter massor av gröna bär på buskarna, så nästa år borde ge fin skörd.
Mörkblå enbär är färdiga enbär. Smakar sött & gott.
P