Dom trådarna som finns handlar mest om att jäsa glögg från grunden, man kan göra många goda glöggvarianter utan att jäsa nåt.
Enklaste varianten, vanlig röd vinglögg. Värm vinet (billigt rödvin) försiktigt i en gryta med lock tillsammans med 2 kanelstänger, 5-10 nejlikor, lite hackad ingerfära, några krossade kardemummakorn. När det sjuder, stäng av värmen och låt stå och dra på eftervärmen en timme. Värm igen och söta efter tycke och smak. Man kan förstärka denna dryck med en skvätt konjak.
Min favorit är äppelglögg. Vi brukar göra den genom att värma äppelvin med kryddor, har man inget äppelvin kan man göra med vanlig äppeljuice istället.
Spä juicen lite starkare än vanligt, 1:3 istf. 1:4. Värm tillsammans med 3 kanelstänger, 5 nejlikor och en bit apelsin eller pomeransskal under lock, låt dra en timme. Värm igen och smaka, ev. vill man ha lite socker i men det är en smaksak. Blanda med rom eller konjak eller vilken sprit man nu gillar.