Från Jordbruksverkets sida om fågelinfluensa:
Skyddsåtgärder för tamfåglar
Det finns tre olika förutbestämda skyddsnivåer för att skydda fjäderfä och andra fåglar i fångenskap mot fågelinfluensa. Vilken nivå som är aktuell styrs av den riskbedömning som Jordbruksverket och SVA gör. Om risken för fågelinfluensa ökar kan en högre skyddsnivå införas med kort varsel.
Nivå 1 (Den nivå som gäller just nu)
Dessa regler gäller för alla fåglar oavsett skyddsnivå
Fjäderfä och andra fåglar i fångenskap ska hållas åtskilda om de hålls på samma anläggning.
Vilda fåglar som tillfälligt hålls på en anläggning ska hållas åtskilda från fjäderfä och andra fåglar.
Djurhållaren ska upprätthålla goda skötselrutiner och förebyggande smittskyddsåtgärder för att minska risken för att fågelinfluensa kommer in i anläggningen.
Dessa regler gäller för alla fjäderfä oavsett skyddsnivå
Fjäderfä får bara ges dricksvatten som kommer från borrad eller grävd brunn eller annat vatten som är godkänt som livsmedel.
Andfåglar, som ankor, gäss och änder ska hållas åtskilda från övriga fjäderfä på en anläggning, eftersom smittade andfåglar kan fungera som symptomfria överförare av virus.
För nivå 1 tillkommer följande regler
Fjäderfä får gå utomhus i inhägnad. Foder och dricksvatten ska ges inne eller under ett skydd utomhus.
Hägnat fjädervilt får hållas utomhus i inhägnader, men under perioden oktober till maj måste inhägnaden, där andfåglar hålls vara övertäckt med nät. Vilda änder får inte tas in.
Andra fåglar i fångenskap inklusive hobbyflockar får gå ute helt fritt. Foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under ett skydd som förhindrar kontakt med vilda and- och vadarfåglar.