Det beror på lite vilken sorts gurka du vill lägga in.
Är det slanggurka (växthus-, lång mörkgrön) rekommenderar jag gurksallad:
1,5 kg gurka
0,5 kg lök
0,5 kg socker
50 g salt
4 dl ättika (10 - 12%-ig)
senapsfrön
Gurkorna och löken skärs i små tärningar. Allt blandas och läggs på burk. Förvaras svalt och håller sig gott och väl ett år (om det räcker så länge)
Man kan byta ut löken mot paprika om man hellre vill ha det.
Och så ett recept med Frilandsgurkor (korta, kallas väl också västeråsgurkor i Sverige?)
1 kg gurka
3 dl socker
2 msk salt
1 - 1,5 dl ättika (10 - 12%-ig)
senapsfrön, dillkronor.
Skölj gurkorna och skiva i ½ - 1 cm skivor. Häll över salt, socker och ättika. Blanda och låt stå i rumstemperatur tilla lagen täcker gurkorna. Lägg skivorna i burkar med senapsfrön, dill och häll lagen över. Förvara svalt. Färdiga efter 3 - 4 veckor, håller bra ett år.
I dessa recept skall alltså inget kokas, utan allt bara blandas. Kryddningen kan varieras efter tycke och smak, själv brukar jag alltid använda vitlök, massor med vitlök.