Petter Bergström (Admin)
Fre 14 Jul, 2000 - 03:35
--------------------------------------------------------------------------------
Att äta importerade sojabönor är knappast ett alternativ för en självförsörjare. Men hur går det näriongsmässigt, får man i sig tillräckligt av de olika proteinerna av det man odlar själv. Vet inte om det stämmer,men jag har hört att det finns en viktig amionosyra som bara finns i animaliska produkter och sojabönor. Om någon vet mer och har erfarenhet som självförsörjande vegan vore det intressant.
Conny S
Må 9 Sept, 2002 - 23:24
--------------------------------------------------------------------------------
Proteinets kvalite är visserligen inte fullvärdigt i nästan några vegetariska livsmedel i sig själva, men i kombination med spannmål blir det dugligt. Sojabönor har å andra sidan en mycket balanserad förekomst av många näringsämnen, inklusive protein. Vore kul om man kunde utveckla en lättodlad och beständig sort för svenskt klimat.
morgan
On 27 Nov, 2002 - 01:45
--------------------------------------------------------------------------------
Hej, jag fick höra av en bekant idag att det finns en sojaböna som är utvecklad för svenska odlingsförhållanden. Fiskeby Växtförädlingsanstallt har utvecklat två sorter som går under benämningarna Fiskeby V (5) och Bråvalla. Går att odla upp till Gävle. Sökte på internet och fann lite allmän info om odling av sojabönan på
http://www.vaxteko.nu/html/sll/forb_org_biol_odl/utan_serietitel_fobo/UST78-1/UST78-1AC.HTM Hoppas det kan vara till hjälp för någon.