Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Skuggmoreller/surkörsbär?  (läst 4640 gånger)

Elektra

  • Inlägg: 478
Skuggmoreller/surkörsbär?
« skrivet: 25 jul-07 kl 19:55 »
I år har jag fått en massa moreller/körsbär som jag inte vet vad jag ska hitta på för gott att göra med. Saft, sylt eller vad? Kan man göra saft i saft-maja?
Fram med alla recept och tips, jag har aldrig gjort något med körsbär tidigare så alla förslag är välkomna. :D
"Djur dödar inte för nöjes skull.
Endast människan finner nöje i att tortera och döda andra varelser."

Jormare

  • Inlägg: 24
Re:Skuggmoreller/surkörsbär?
« Svar #1 skrivet: 25 jul-07 kl 21:36 »
Är inte säker på om det var samma sort, men vi gjorde likör på surkörsbär som blev helt underbart god !
Hällde på socker och skakade om, sen vodka upp till toppen på burken.
Har kvar bären eftersom jag tänkte stoppa dom i en chokladkaka, men har inte blivit av ännu.
De som blir över när likören är slut alltså,
dom verkar helkonserverade och har legat i en glasburk ett bra tag utan att bli dåliga.

Elektra

  • Inlägg: 478
Re:Skuggmoreller/surkörsbär?
« Svar #2 skrivet: 25 jul-07 kl 21:40 »
Hur mycket hade du av bär, socker och sprit?  :D
"Djur dödar inte för nöjes skull.
Endast människan finner nöje i att tortera och döda andra varelser."

 

Jormare

  • Inlägg: 24
Re:Skuggmoreller/surkörsbär?
« Svar #3 skrivet: 26 jul-07 kl 16:10 »
Det här är inget riktigt recept utan man gör det lite på känn, mina körsbär var frusna men det gick bra ändå.
Normalt, stoppar man burken nästan full med bär, (går även bra med andra bär, kråkbär blir jättegott och häggbär) häller sen på socker och skakar så att sockret ramlar ner,
håller på så tills man inte får i mer socker, häller sen på sprit ända upp.

Elektra

  • Inlägg: 478
Re:Skuggmoreller/surkörsbär?
« Svar #4 skrivet: 26 jul-07 kl 16:23 »
Ok, låter värt att testa. Hur länge har du låtit bären ligga i och lagrade du likören innan du drack av den?

Jag gör nog en Emil, äter upp bären efteråt.  ;D
"Djur dödar inte för nöjes skull.
Endast människan finner nöje i att tortera och döda andra varelser."

Jormare

  • Inlägg: 24
Re:Skuggmoreller/surkörsbär?
« Svar #5 skrivet: 26 jul-07 kl 16:55 »
Glömde att säga att man kan krossa ett par kärnor (gäller även häggbären) så får man mera god "mandelsmak" på likören, det ska nog stå minst en månad med dagliga skakningar/vändningar på burken.
Ett tätt och bra lock så man kan vända burken uppochner är bra för det tar ett tag innan allt sockret lösts upp.
Jag lagrade den inte kan jag säga ;D
Däremot så hällde jag inte av all spriten första gången jag silade utan sparade lite och fyllde på med ny sprit och socker,
nästan lika god som den första omgången blev den.

Jormare

  • Inlägg: 24
Re:Skuggmoreller/surkörsbär?
« Svar #6 skrivet: 26 jul-07 kl 16:56 »
Hjortron blir också supergod likör, Lakka, släng dig i väggen 8)

Elektra

  • Inlägg: 478
Re:Skuggmoreller/surkörsbär?
« Svar #7 skrivet: 26 jul-07 kl 17:54 »
Jodå, förrädiskt god till och med. ;)
"Djur dödar inte för nöjes skull.
Endast människan finner nöje i att tortera och döda andra varelser."


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

586 gäster, 3 användare (1 dolda)
torbjorn, Vivianne

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
/Håkan

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser