Termostat För LuftsolfångareDet går att bygga en Luftsolfångartermostat med en enda komparator, som ni kanske har sett(
Tompas11 har visat). Men från säkra källor(
eka) ska de gå att använda en 555a med, om man är klurig. Och jag är nog villig att hålla med där! Så med (
ekas) ide och en modifierad Spänningsvakt kanske denna konstruktion funkar. Och i såfall hade
Zigge rätt ifrån första början, det går använda 555an!!
Bruksanvisningen: Konstruktionen har alltså 2 tempgivare. En termistor befinner sig i luftsolfångaren(NTC_sol) och den andra i själva fritidshuset(NTC_ihus).
Sen finns de 2 st rattar att justera, som man antingen bygger in på kretskortet som trimpottar eller som vridpottar på någon typ av panel.
Tempdiff..Här justerar du hur stor temperaturdifferensen måste bli, d.v.s. hur mycket varmare de ska vara i luftsolfångaren än i fritidshuset innan fläkten startar. Tanken är att de ska gå justera upp till 25 graders differens.
Hysteres:Här ställer man hur mycket tempdifferensen måste minska igen innan fläkten åter stannar. Inställbar från några grader upp till 10-15 grader.
Fläktdrivningen:Transistorn kan bytas mot ett relä ifall fläkten drar mer än så där 1 Ampere.
Funktion: När det är lika varmt i luftsolfångaren som i fritidshuset kommer båda givarna att ha samma värde och delar därmed spänningen över Threshol(6) till hälften, (8V/2 = 4V). Blir det nu varmare i solfångaren stiger spänningen och blir de varmare i huset sjunker spänningen igen över Threshold(6).
Control(5):Genom Control(5) ingången på 555an kommer man åt motståndsmatrisen som bestämmer vid vilken spänningsnivå som fläkten ska starta och stanna. Genom att vrida på Tempdiff.. ratten ändrar man nu detta! Man kan ställa så fläkten startar vid 4 Volt vid Threshold(6) eller i maxläge så det krävs ca 5.4 Volt där! För att de ska kunna bli 5.4 Volt på Threshold(6) så måste förstås NTC_sol givaren ha betydligt lägre motstånd än NTC_ihus givaren har, vilket inträffar när de är varmare i solfångaren än i huset!
Hysteres:Om spänningen på Trigger(2) sjunker under en viss nivå stannar fläkten, och med hysteres ratten påverkar man när detta sker i förhållande till styrspänningen på Threshold(6).
Drivningen:När Discharge(7) utgången på 555an jordar(-) så kommer strömmen som går genom transistorns bas att öppna för en minst 20 gånger(antagligen mer förstärkning) större ström till fläkten. Men fläkten bör inte dra mer än ca max 1 A.
Motstånden:Motstånden i serie med vridpottarna är där för att begränsa inställningsområdet så att det ska vara lättare att fininställa. Värdena på dessa resistorer kan behöva ändras ifall inställningsområdet blivit allt för snävt.
Komponenter:Givarna(NTC) som är tänkta till kopplingen har 1000 ohm vid 25 grader…
http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?lang=se&vat=0&dok=2012554.htmhttp://www.elfa.se/elfa-bin/inforuta.pl?textfield=6025969Transistor BD140
http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?lang=se&vat=0&dok=2441.htmhttp://www.elfa.se/elfa-bin/inforuta.pl?textfield=7104235Varning! Kopplingen är inte provad i verkligheten i sitt rätta element med givare o.s.v., bara små tester på kopplingsdäck är utförda. Justeringar och ändringar av schemat i efterhand bör man alltså räkna med!