Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Saltlake  (läst 3408 gånger)

Om_Kring

  • Gäst
Saltlake
« skrivet: 12 jul-07 kl 22:42 »
Jag sitter här och funderar ifall man kan ta t.ex ett badkar och göra en storsats med saltlake. Hur länge kan man räkna med att laken är då användbar?
Jag brukar jämt tömma bort laken när fisken är saltad och klar. Men vilket jäkla slöseri egentligen. Det är ju salt och i stora mängder dessutom, borde det inte hålla rätt så länge. Att man alltid kan ha en saltlake ståendes.
Någon som provat? eller blir saltsmaken konstig?

 

Moumolia

  • Gäst
Re:Saltlake
« Svar #1 skrivet: 13 jul-07 kl 10:02 »
det blir ju en stinkfaktor pga fisk eller kött, samla ihop ett större byte och rök mer sällan

jag hade en 20liters hink lake i kylskåpet men max en vecka, sen härdade jag inte ut mer

Om_Kring

  • Gäst
Re:Saltlake
« Svar #2 skrivet: 13 jul-07 kl 11:29 »
Undra om det kanske går om man silar vattnet efter saltningen av kött eller fisk. Fast det kanske fastnat kvar någon odör ändå.

Moumolia

  • Gäst
Re:Saltlake
« Svar #3 skrivet: 13 jul-07 kl 15:00 »
svårt och sila fiskslemmet bara och lukten stannar ändå kvar 8)

köp en 25kgs säck med havs salt. think big :)

Om_Kring

  • Gäst
Re:Saltlake
« Svar #4 skrivet: 13 jul-07 kl 15:08 »
Det sånt slöseri. Gillar det inte  :(

Moumolia

  • Gäst
Re:Saltlake
« Svar #5 skrivet: 13 jul-07 kl 16:40 »
om du funderar vad som inte är slöseri så hittar mycket få saker

Valiant

  • Gäst
Re:Saltlake
« Svar #6 skrivet: 13 jul-07 kl 23:26 »
Hej

Saltlaken måste bytas efter varje gång en enzym som finns i fisken jör att den blir dålig pga Vatten!

Vatten kan mögla också om det är en saltlake!!!

Hoppas jag kunna hjälpa  :) :) :) :) :)

Om_Kring

  • Gäst
Re:Saltlake
« Svar #7 skrivet: 14 jul-07 kl 05:32 »
Nog hjälper du, men inte till det bättre.

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Saltlake
« Svar #8 skrivet: 14 jul-07 kl 06:26 »
Salt är ju inte så dyrt.
Men vill du ändå spara in på saltkostnader så är det nog billigare att torrsalta.
Vilken sorts fisk är det du saltar och i vilket syfte?
Ska du lägga in den eller torka/röka den?
Är saltningen i smaksyfte eller bevaringssyfte?

/Fred
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

Om_Kring

  • Gäst
Re:Saltlake
« Svar #9 skrivet: 14 jul-07 kl 15:49 »
Det är inte en ekonomisk fråga som är grunden, utan mer en miljöfråga.
Misstänker det kommer bli mest fetfisk som kommer varmrökas och givetvis så saltar man för smakens skull.
Men när jag väl kommer skaffa hus så lär man nog röka fisk en gång i veckan. Och det blir ett himlans slöseri om kastar bort en 25 liter prima saltlake, som dessutom kommer blandas på nytt veckan efter.
Vore det inte smidigt att ha ett badkar för hela årets saltande...

Valiant

  • Gäst
Re:Saltlake
« Svar #10 skrivet: 14 jul-07 kl 16:28 »
OK

men varför ta du inte torksaltning med salt och salpeter?

 ??? ??? ??? ??? ???

ollebolle

  • Inlägg: 673
Re:Saltlake
« Svar #11 skrivet: 22 aug-07 kl 22:26 »
Det borde gå att finna en lämplig avvägning av salt och vatten så att det mesta saltet och vattnet sugs upp av köttet. Man kan t.ex lägga köttet i plastpåse så det trots den ringa vätskemängden omsluter hela köttstycket.

På så vis kommer du inte att slänga något salt (eller vatten).

Har testat med skinka och lyckats rätt bra med fläskstek som efter torkning inomhus på vintern (c:a 50 % RH) smakar lite som parmaskinka.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

611 gäster, 1 användare
ÖsterFröken

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser