Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  vattenburet värmesystem?  (läst 301 gånger)

Erik Forsman

  • Inlägg: 15
    • Uppland
vattenburet värmesystem?
« skrivet: Igår kl. 15:32 »
Hej alla! Underbart att vara här med er och slippa alla beskäftig byggahus(se) människor med till synes oändliga resurser som bara tänker köpa, trycka på en knapp på nätet och lägga ner 100 000-tals kronor på certifierade konsulter och hantverkare och alltid följa alla regler, rekommendationer till punkt pricka och aldrig tänka utanför boxen eller i banor av DIY-lösningar och som allt som oftast kommer med spydiga kommentarer så fort man avviker det allra lilla minsta, pust.

Tänkte höra om det går att bygga ett vattenburet värmesystem (radiatorer) med en vattenmantlad kamin, ackumulatortank till ett liten stuga (enplans) max tre radiatorer själv? Finns det enklare lösningar?

För det första har jag redan en vedspis (äldre Husqvarna 3027) tänkte först om man kunde bygga om/ut med en vattenmantel så slapp man köpa/byta till vattenmantlad kamin och än värre mura in den i murstocken vilket kräver en bygganmälan osv vilket kostar massor pengar, men övergav iden.
 
Så det första gäller att köpa en begagnad vattenmantlad kamin och ackumulatortank. Dessa kommer att stå i köket; men först den övergripande iden:
en värmeväxlare: i regel ett rör inne i kaminen som värms av eld med ingång och ut gång -> tank. Ok, hur får man då varmvattnet in till tanken (fyller man den först?) om de står bredvid varandra (ej fall) vad händer om tankens ingång ligger i nivå över kaminen? krävs det pump då var sätter man den i så fall? Eller man man tänka sig en liten vattenpanna nära vedspisen t.ex. elpanna behållare av stål/koppar som värms av spisen?

Sedan hur trycksätter man systemet? Kan man använda PEX-rör? Behövs ett expansionskärl och bör det då vara placera högst upp i systemet för att då hantera värmens utvidgning, men vatten utvidgar sig ju vid kyla?

Om det blir för varmt, behövs någon ventil? Var då? Skall radiatorerna var kopplade via varandra i en slinga? Säg att man vill stänga av radiatorn i sovrummet, men ha den på i vardagsrummet, går fungerar det då om de är kopplade i varandra?

Mycket frågor men kanske bättre att ställa alla på en gång? Någon som byggt själv?

Tacksam för svar!

sayerbýr

  • Inlägg: 785
  • sayerbýr - woodcutter settlement
    • -
    • Sayerbýr - Woodcutter Settlement
SV: vattenburet värmesystem?
« Svar #1 skrivet: Igår kl. 19:29 »
Spännande!
har själv snurrat runt där och insett att jag fastnar hela tiden på vad som händer när värmen inte tillsätts. Då bör väl systemet kunna frysa vid stark kyla tänker jag. Så nu jobbar jag för att se till att huset/timret ackumulerar så mycket värme det går. Sen försöka minska avkylningen av timret utifrån på ett fuktsäkert sätt.

Det är väl där någonstans jag är just nu :)
- Min tråd här på alternativ: https://www.alternativ.nu/index.php?topic=191016.0 - En stuga utan el, vatten & avlopp inkopplat. 1.5 mil in i skogen från närmaste tätort, 1.5km till närmaste hus. En dåres vardag mer eller mindre. Novis på många sätt med ett öppet sinne för nya lärdomar.

fri

  • Inlägg: 2711
  • Fråga om du vill veta
    • Östergötland
SV: vattenburet värmesystem?
« Svar #2 skrivet: Igår kl. 20:13 »

Tänkte höra om det går att bygga ett vattenburet värmesystem (radiatorer) med en vattenmantlad kamin, ackumulatortank till ett liten stuga (enplans) max tre radiatorer själv?

Kan man använda PEX-rör?
Javisst kan man installera ett litet vattenburet system själv.


Klart att man kan använda pex, men slangen tål ju inte så mycket värme permanent så några tåligare rör( i mitt fall koppar med egen lödda krökar och kopplingar) åtminstone närmast eldstaden är nog att föredra.
Förr gängade man ju grova järnrör  tätade med linblånor och lät värmen självcirkulera från kökspannan det har jag inte provat men jag tänker att det är en bra modell att kopiera om man vill bygga värmesystemet själv i sin egen takt.
"Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen och vänta på att andra ska komma till dig.
Du måste gå till dem ibland också"

fri

  • Inlägg: 2711
  • Fråga om du vill veta
    • Östergötland
SV: vattenburet värmesystem?
« Svar #3 skrivet: Igår kl. 20:20 »


Sedan hur trycksätter man systemet?

Vattenfyller det! Enklast tycker jag det är att ha ett vattenfyllt öppet rostfritt expansionskärl på vinden, ett rör rakt ner till eldstaden och ett rakt upp genom taket om pannan/ kaminen skulle koka.
"Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen och vänta på att andra ska komma till dig.
Du måste gå till dem ibland också"

fri

  • Inlägg: 2711
  • Fråga om du vill veta
    • Östergötland
SV: vattenburet värmesystem?
« Svar #4 skrivet: Igår kl. 20:23 »
Spännande!
har själv snurrat runt här och insett att jag fastnar hela tiden på vad som händer när värmen inte tillsätts. Då bör väl systemet kunna frysa vid stark kyla tänker jag.
Man kan ju ha glykol blandning i värmesystemet precis som i fordonskylare.
"Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen och vänta på att andra ska komma till dig.
Du måste gå till dem ibland också"

Erik Forsman

  • Inlägg: 15
    • Uppland
SV: vattenburet värmesystem?
« Svar #5 skrivet: Idag kl. 08:15 »
Tack sayerbýr och fri för svar. Saknar dock vind, enplans stuga (ca 45 kvm - max). Har så klart läst på hur mycket som det bara går, och alla rekommenderar en tank på typ 2500 liter, men med tanke på att stugan är så liten, skulle en tank på 500 liter räcka gott och väl.

Med tanken på vikten på tanken (och den bör stå längre) kan den då vara nedgrävd utomhus i en typ hundkoja (isolerad) och expansionskärlet kanske på taket? Kanske inte fungerar men får då placeras så högt det går och i köket är det lågt i tak, men något höge i angränsade rum. Går det att placera kärlet där om röret då blir krökt?

Jag tänkte just PEX mellan radiatorerna, inte där temperaturen är riktigt hög. Sedan är glykol-blandning ett sätt att klara minusgrader, men är tämligen giftigt och springer något läk finns förgiftningsrisker (djur). I vårt fall är ingen risk, för vi tänker flytta ditt och kommer då att elda långt in i maj och starta upp eldandet så fort det blir kylig väder, så vatten fungerar bra. Så hur går man vidare (för att utvärdera om det är realistiskt, ekonomiskt). Typ: Vad kostar det att installera en vattenmantlad kamin? Det måste tydligen göras av en auktoritet och måste muras in i murstocken? Frågade DeepSeek: 

Bara installationskostnaden för en certifierad firma med material + arbete kan ju gå på allt mellan 25 000 - 60 000 kr beroende på komplexitet. Sedan tillkommer bygglovsansökan: 1 500 – 4 000 kr samt kontrollant/inspektionsavgift på mellan 1000 –3 000 kr.

Sedan eventuella extra kostnader om murstocken behöver förstärkas: 5 000–20 000 kr. Köper man allt av en firmra som istalerar hela värmesystemet (typ kompispris - varmvattenberedare buffertank etc) som lägst räknat möjligen mellan 10 000–30 000 kr.

Totalt ungefärlig kostnad för en ytterst enkel installation: kanske 50 000–80 000 kr inkl. allt: kamin, installation och bygglov osv. Frågan är hur mycket kan man göra själv och är det värt pengarna, jobbet? Hur mycket ved kan man inte få för 80 000 kr? 

Kanske det räcker med att köpa en begagnad (eller ny på Amazon) ved kamin och ta kostnaden att installera den? En sådan låsning har en stigande rökkanal man kan göra många roliga saker med:



 

 

Erik Forsman

  • Inlägg: 15
    • Uppland
SV: vattenburet värmesystem?
« Svar #6 skrivet: Idag kl. 08:21 »
Om man skippar hela iden med ett vattenburet system och istället maximerar vedkaminens värmeutstrålning, hur får man då värmen att spridas så effektivt som möjligt ut i hela stugan? Borra hål i väggar och leda värmen via rör och fläktar? Låter ineffektivt. Någon som har effektiviserat detta på ett smart sätt! 

Återigen, tack för svar! 

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14865
    • Östergötland
SV: vattenburet värmesystem?
« Svar #7 skrivet: Idag kl. 09:02 »
Många frågor som det finns många svar på i vardera fall :)

Det är rätt enkelt och billigt att köpa en begagnad köksspis/kamin som man kopplar ihop med en tank (750 liter är en bra kompromiss) som man sätter nära. Använder man "grova" kopparrör så får man tillräcklig självcirkulation för att kunna elda svagt (ifall strömmen går och man inte har backup på den), men en cirkulationspump krävs om man skall kunna elda normalt. Öppet system är enklast, med ett rör rakt upp till ett expensionskärl och sedan ut på taket. Pannan kommer att sjuda lite tidigare än om du kör med slutet system, men öppet system är i princip idiotsäkert. Jag skulle inte använda PEX till radiatorerna, för förr eller senare går de sönder.

Vill du inte ha vatten som värmebuffrande massa så kan du ju köra med sten. Akta dig för att falla för täljsten, onödigt dyrt. Värmen flyttar sig bra om man har dörrarna öppna.

Erik Forsman

  • Inlägg: 15
    • Uppland
SV: vattenburet värmesystem?
« Svar #8 skrivet: Idag kl. 10:49 »
Tack, tack "Själv är bäste dräng" för bra svar/tankar.

Du nämner "en begagnad köksspis/kamin" antar att du menar en vattenmantlad? Har ju redan en vedspis, kan man inte utnyttja den på något fiffigt sätt? Montera/ansluta grova kopparrör någonstans för värmeväxling och koppla till en tank? Då skulle ju kostnaden blir nära noll i jämförelse. Borde gå! 

Du nämner vidare: "får man tillräcklig självcirkulation" Ett rör från kamin kopplat överrest till tanken och en underst, då tillbaka till kamin? Behövs du en cirkulationspump eller menar du ut till radiatorerna? Sätter man den direkt på utgörande varmvattenrör till radiatorerna? På radiatorerna skall varmvattnet in överst och kallröret längste ner som då bildar en cirkulation tillbaka till tanken?   

Du nämner vidare ett öppet system - betyder det ett expansionskärl med ett rör (smalt?) ut, fritt typ? Måste  röret till expansionskärlet  vara riktat rakt upp? Kan det luta/böjas? Skulle den här cirkulationspumpen duga: https://www.amazon.se/100-varmvatten-cirkulationspump-tyst-kopplare/dp/B0CBKDZFX8/ref=sr_1_2?crid=2TBL8PVHU8IKE&dib=eyJ2IjoiMSJ9.4twwiYGNMh8YsRjHisxZjURWOGjRnvEaYUjwIsYrR-DPhi63PKOrj0pe1L-xbA2zoMycePqG76WSSAm6uisKu9TMdwVRasfxOb6VBHqXykqBEo5C3KpWC1ISYCBKiFcoN7LTvcftHcGee7nds9slH-l63f4C4MW8cxuHvpSzUpbd6Kb-SORRGrOGxZPdVnBBTHOiLCZddUOg7nf_xesCTzwh4PHlb7WsxTqYxsoes3AZzKohTGgR3i94peVFQLOCVkC1UfvPuUUQy9yLNvVUuKXcTsp6d5YVZU4P1jHiWjY.Djt73Yy9SrJrAQqjjZDHAlTUYnpujscE71XmT4jyUh8&dib_tag=se&keywords=cirkulationspump+radiator&qid=1747903885&s=garden&sprefix=cirkulationspump+radiator%2Cgarden%2C75&sr=1-2
 Tacksam för svar!
« Senast ändrad: Idag kl. 10:56 av Erik Forsman »

Erik Forsman

  • Inlägg: 15
    • Uppland
SV: vattenburet värmesystem?
« Svar #9 skrivet: Idag kl. 11:04 »
Skulle detta expansionskärl duga:

Schwartz kalle

  • Inlägg: 12
    • -
SV: vattenburet värmesystem?
« Svar #10 skrivet: Idag kl. 11:55 »
Om man skippar hela iden med ett vattenburet system och istället maximerar vedkaminens värmeutstrålning, hur får man då värmen att spridas så effektivt som möjligt ut i hela stugan? Borra hål i väggar och leda värmen via rör och fläktar? Låter ineffektivt. Någon som har effektiviserat detta på ett smart sätt! 

Återigen, tack för svar!
Jag vet inte om detta blir till något hjälp direkt men kanske kan lägga grunden till någon annan egen ide, jag gjorde så här;

Jag tog bort hela sotlådan på gjutjärnspisen alltså luckan strax nedanför eldstaden och kopplade ett stålrör några centimeter in i luckan så att vid eldning där kan askan fortfarande ramla ner i luckan. De fyra öppna hönor på luckan täppte till med metallfolie och magnet. På andra ändan av röret kopplade jag en täljstenskamin. Så när jag eldar i kaminen går rökgaserna genom röret och sedan vidare in i spisen och går
runt hela spisen och till slut in i murstocken. Så för de stekheta rökgaserna har från eldstaden i kaminen ut i murstocken ca 2 meter lång vandring vilken hade kunnat göra lite ännu längre med ett längre rör och kanske kan till och med ta sväng någonstans i vägen vilket skulle bli optimalt.

När jag vill kan jag fortfarande elda enbart i spisens eldstad också då ska man ha kaminens eldstads luckan öppen och sedan efter elden har etablerat sig reglerar man luft införsel som vanligt i kaminens spjäll med luckan ovanför stängd. Från inluft spjället på kaminen till spjället på murstocken är ca 3 meter så att man kan reglera luftflödet in och ut hur exakt man vill

Jag funderar på att ha ett dedikerat frisk luft intag direkt utifrån in i kaminen för att effektivisera draget och ha   bättre luft kvalitet i stugan.
Lycka till med projektet!

Glömde skriva att man behöver ha en grov dammsugare som standard utrustning redan i denna storlek när man eldar i spisen. Är man off-grid så fungerar 18v dammsugare kanon alltså till och med Julas Meec fungerar
« Senast ändrad: Idag kl. 12:05 av Schwartz kalle »

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3968
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: vattenburet värmesystem?
« Svar #11 skrivet: Idag kl. 12:28 »
Skulle detta expansionskärl duga:
Nej, du ska ha ett öppet expansionskärl som är placerat som högsta punkt i systemet. Det där skrotet kan sitta vid pannan och används som en mer hajtäck men sämre funktionell lösning på det upplevda problemet med att ha expansionskärl på vinden.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

fri

  • Inlägg: 2711
  • Fråga om du vill veta
    • Östergötland
SV: vattenburet värmesystem?
« Svar #12 skrivet: Idag kl. 12:44 »
Frågan är hur mycket kan man göra själv och är det värt pengarna, jobbet?
Man kan och får installera värmeanläggningen själv, man får mura skorsten, man får förstärka bjälklag.( Det är BARA elektrikerna som revirpinkat)

Om det är värt pengarna och om du på bättre/lättare eller roligare sätt får ihop de slantarna på annat sätt på rimlig tid kan bara du själv avgöra.

Om jag vore i din sits skulle jag satsa på hårdlödda kopparrör, det går utmärkt att göra själv och löddelarna är billiga.

Jag vill oxå passa på att avråda från "Kakelungnspannan" iden att ha eldstad och ackumulator i ett och lagra värmen i vatten kan verka lockande då man slipper bygga separat pannrum eller avsätta bostadsyta till tanken men produkten "Kakelungnspannan" är för dåligt gjord och håller inte ens tio år i praktiskt bruk. (Dock fungerade den bra och gav mycket varmvatten och billig värme tills den rostade sönder)
"Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen och vänta på att andra ska komma till dig.
Du måste gå till dem ibland också"

fri

  • Inlägg: 2711
  • Fråga om du vill veta
    • Östergötland
SV: vattenburet värmesystem?
« Svar #13 skrivet: Idag kl. 12:49 »
Skulle detta expansionskärl duga:
Tja, det beror ju på hur stor volym värmesystemet och expansionskärlet har, själv skulle jag välja ett öppet rostfritt kärl placerat över eldstaden då det passar bättre med vedeldning.
Vad har byggnaden för taklösning om du inte har nån "vind" som kan rymma ett öppet kärl?
"Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen och vänta på att andra ska komma till dig.
Du måste gå till dem ibland också"

Erik Forsman

  • Inlägg: 15
    • Uppland
SV: vattenburet värmesystem?
« Svar #14 skrivet: Idag kl. 12:51 »
Waw älskar sådana här fiffiga lösningar: Då ska vi se, rätta mig om jag har fel: Du har två eldstäder, en gjutjärnsspis samt en täljstenskamin, den senare är inte inkopplad på murstocken, ok?

När du eldar i täljstenskamin leder du de heta rökgaserna till askepotten, genom dess lucka till spisen. De heta rökgaserna från kaminen går den väg som gjutjärnsspisen är designad för (som en vedspis) dvs upp över den eldfasta leran över ugnen sedan ner och ut i murstocken och detta via en längre kanal/rör som kommer från kaminens rökkanal? Du är ett geni!  Yess

Då använder du bara spisen som en adapter och slapp installationen till murstocken. Genialt, tack. Det innebär i sin tur att man kan gå vidare med en vattenmantlad braskamin,men: när eldar i spisens eldstad har du kaminens eldstadsluckan öppen sedan reglerar du luftinförseln som vanligt i kaminens spjäll med luckan ovanför stängd. Genialt. För att sedan leda in friskluft till kaminen.

Ett tips skaffa en skorstensventilator som skapar lågtryck i toppen på murstoken den går delvis på värme och men också vind och har dubbla kullager går som smort och är off grid, ingen el behövs - du får än bättre drag

fri

  • Inlägg: 2711
  • Fråga om du vill veta
    • Östergötland
SV: vattenburet värmesystem?
« Svar #15 skrivet: Idag kl. 12:59 »
En enklare uppvärmnings lösning i ett hus i den storleken torde vara en murspis eller kakelugn. Det viktiga brukar ju vara att kunna ackumulera värmen över natten eller helst ett dygn, vill man bara ha mycket värme snabbt är en lätt eldstad billigare och lättare att installera.
"Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen och vänta på att andra ska komma till dig.
Du måste gå till dem ibland också"

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14865
    • Östergötland
SV: vattenburet värmesystem?
« Svar #16 skrivet: Idag kl. 12:59 »
Att ta in friskluft till kaminen betyder att kaminen får frisk luft och huset slipper ta in kall luft för att kaminen skall kunna ta den luft som är i huset. Så man får inte bättre luft själv, men mindre drag i springorna ;D

fri

  • Inlägg: 2711
  • Fråga om du vill veta
    • Östergötland
SV: vattenburet värmesystem?
« Svar #17 skrivet: Idag kl. 13:02 »
Att ta in friskluft till kaminen betyder att kaminen får frisk luft och huset slipper ta in kall luft för att kaminen skall kunna ta den luft som är i huset. Så man får inte bättre luft själv, men mindre drag i springorna ;D
Nackdelen är att man då ofta behöver anordna mekanisk ventilation om murstocken inte är väldesignad.
"Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen och vänta på att andra ska komma till dig.
Du måste gå till dem ibland också"

Erik Forsman

  • Inlägg: 15
    • Uppland
SV: vattenburet värmesystem?
« Svar #18 skrivet: Idag kl. 13:06 »
Tja, det beror ju på hur stor volym värmesystemet och expansionskärlet har, själv skulle jag välja ett öppet rostfritt kärl placerat över eldstaden då det passar bättre med vedeldning.
Vad har byggnaden för taklösning om du inte har nån "vind" som kan rymma ett öppet kärl?

Tacklösning är korrugerad plåt, gammalt påbyggt 50-tals fritidshus med fantastiskt planlösning. Solceller i söderläge. Så expantionskärlet kan ev bli ett porblem. Hittade en på blocket https://www.blocket.se/annons/stockholm/ackumulatortank_500_liter_boro/1211331560 Den totala vattenmänden kan bli mer än 500 l med tanke på radiatorerna och allt vatten i ledningarna osv. DeepSeel tyckte att ett expansionskärl på 25–50 liter (beror på temperatur) skulle räcka och rekommenderade: Reflex DE 35 (35 liter) eller Zilmet Ultra-Pro 50 (50 liter). Men jag är bara en hemmahacker och vet inte skillnaderna på ett öppet respektive ett slutet expansionskärl.

simon.arvestrand

  • Inlägg: 850
    • Västerbotten
    • arvestrands
SV: vattenburet värmesystem?
« Svar #19 skrivet: Idag kl. 13:12 »
Man kan och får installera värmeanläggningen själv, man får mura skorsten, man får förstärka bjälklag.( Det är BARA elektrikerna som revirpinkat)


Man kan dock göra elen själv och sen ta in en behörig som kollar installationen och meggar den.
så gjorde vi med mina föräldrars hus. jag gjorde elen med lite hjälp från far och sen kom det en elektriker och kollade allt.
han tar en timpeng och eventuellt en liten peng för att skriva under .


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

491 gäster, 3 användare (1 dolda)
hustomtar, Erik Forsman

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser