Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Äta lamm som dött plötsligt  (läst 1610 gånger)

Claude.K

  • Inlägg: 9
    • -
Äta lamm som dött plötsligt
« skrivet: 12 sep-24 kl 22:04 »
Farligt att äta lamm som dött plötsligt i 6 månaders ålder?Inga symptom, åt bra och levde bra 30 minuter innan sedan död. Inget foderbyte eller betesbyte. En bagge med horn och gick med andra baggar. Såg inget avvikande under slakten.
Bakterier och virus som kan döda lamm plötsligt, är det zoonoser eller ej?

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 361
    • Dalarna
SV: Äta lamm som dött plötsligt
« Svar #1 skrivet: 13 sep-24 kl 08:04 »
Man ska aldrig äta självdöda djur.
Det förekommer ofta att de är helt orörda även av vilda djur som exempelvis räv.
Räven går gärna på slaktavfall men undviker självdött.

Claude.K

  • Inlägg: 9
    • -
SV: Äta lamm som dött plötsligt
« Svar #2 skrivet: 13 sep-24 kl 08:24 »
Låter som en myt. I det fallet borde det ligga 10-tusentals döda djur orörda i skogarna varje år, som då dött av andra anledningar än attack.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14671
    • Östergötland
SV: Äta lamm som dött plötsligt
« Svar #3 skrivet: 13 sep-24 kl 08:46 »
Ja, det är nog åt mythållet, som uppstått för att i vissa undantagsfall så stämmer den.

Baggar, speciellt bagglamm i den åldern dör ibland för att de stångas, och då är de ju inte sjuka. Men oftast hittar man dem i betet när de legat så länge att man inte vill äta dem i alla fall. Sjuka djur som har feber sägs smaka dåligt, ungefär som att stressade djur smakar sämre. Jag har aldrig testat själv, har bara ätit djur jag slaktat för att de fått en skada.

Det får oftast dör av, feljäsning i magen, går ju inte ut i köttet annat än som en dålig smak i allt som sitter nära bukhålan. Det hindrar inte hundar från att äta, men inget man vill ställa frampå bordet.

Men har fåret dött av något giftigt det ätit som inte brutits ned (typ bly, arsenik, kadmium) så är det ju inte nyttigt att äta...

Claude.K

  • Inlägg: 9
    • -
SV: Äta lamm som dött plötsligt
« Svar #4 skrivet: 13 sep-24 kl 09:42 »
Allt inre såg ut som friska djur, och köttet såg normalt ut. Magen var ju väldigt uppblåst men det blir det på alla som slaktas med massa mat i magen om man väntar en stund. Feberdjur skulle jag inte äta alls. Tyckte det var mer blod invärtes nära nacken halsen än normalt som rann ut när man delade revebenen, och väldigt lite blod som rann ut vid själva avblodningen. Tror det är stångskada. Djuret låg på sidan när den hittades dött, benen utsträckta åt sidan. Och kroppen var fortfarande varm så somsagt dog på cirka 30 minuter från då man såg den sista äta och må bra. Går med baggar och tackor och brunsttid är nu.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14671
    • Östergötland
SV: Äta lamm som dött plötsligt
« Svar #5 skrivet: 13 sep-24 kl 12:53 »
Låter precis som en som stångats och inte klarat smällen. När man tittar på dem när de smäller ihop så förvånas man över hur få som stryker med.

Förmodligen inget fel på köttet av sättet den dog på. Om det smakar konstigt så är det nog brunsten som kan sätta sina spår. Bra att dela dem så bagglammen går för sig.

Skogsvilde

  • Inlägg: 17246
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Äta lamm som dött plötsligt
« Svar #6 skrivet: 13 sep-24 kl 18:01 »
Det finns en regel, better safe than sorry.

Ser allt bra ut, luktar ok och man tillagar efter alla regler så.


Ja, de självdöda djuren i skogen försvinner då dom äts av andra djur.
Men, vi människor har pga att vi är så smarta förstört en del av de delar av matsmältningen som är bra på att hantera diverse oknytt genom att äta bland annat penicillin.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 361
    • Dalarna
SV: Äta lamm som dött plötsligt
« Svar #7 skrivet: 14 sep-24 kl 12:09 »
En självdöd höna ratades av räv. I vintras låg två dumpade getter i vägkanten i en grannby. Inget djur vill ha dem trots att kyla och snö borde triggat hungern. De var förmodligen självdöda.
Både djur och människor försvinner genom att de bryts ned - ruttnar. Den processen sker oavsett dödsorsak. Benen brukar också försvinna genom att djur bär bort dem och ibland gräver ned dem.
Att det inte rann så mycket blod beror på att det gått för lång tid från att hjärtat slutade slå.



Claude.K

  • Inlägg: 9
    • -
SV: Äta lamm som dött plötsligt
« Svar #8 skrivet: 14 sep-24 kl 15:51 »
Kanske var en kräsen räv då. Mångs djur är asätare och äter kadaver hela som halva om dom kommer över det. Första hands val för alla är väl färskt.

Det var ovanligt mycket blod som flög ut när inälvorna togs ut så jag misstänkte det var därför inget blod kom ut vid avblodningen. Kanske gick 20-30 min till avblodningen från då djuret dog.

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 361
    • Dalarna
SV: Äta lamm som dött plötsligt
« Svar #9 skrivet: 15 sep-24 kl 20:45 »
Räven föredrar sånt som han själv eller någon annan dödat. Halvruttet är OK. Kråkfåglar är inte så kräsna men de rörde inte en nödslaktad kviga som drabbats av kallbrand.
När man läser i tidningarna om vilka matvaror som bäruppköparna tillhandahållit åt de thailändska plockarna i Norrland så inser man att det går att äta en hel del utan att avlida.
En del spydde dock av "delikatesserna".
Vid för sen avblodning samlas blodet i bukhålan och även i blodkärlen vilket ger sämre köttkvalité. Effektivast avblodning är att skära av halspulsådern medan djuret lever.
Den metoden praktiseras tyvärr även på våra svenska slakterier för att tillgodose att religionsfriheten.


skogaliten

  • Inlägg: 1303
    • -
SV: Äta lamm som dött plötsligt
« Svar #10 skrivet: 15 sep-24 kl 23:41 »
Räven föredrar sånt som han själv eller någon annan dödat. Halvruttet är OK. Kråkfåglar är inte så kräsna men de rörde inte en nödslaktad kviga som drabbats av kallbrand.
När man läser i tidningarna om vilka matvaror som bäruppköparna tillhandahållit åt de thailändska plockarna i Norrland så inser man att det går att äta en hel del utan att avlida.
En del spydde dock av "delikatesserna".
Vid för sen avblodning samlas blodet i bukhålan och även i blodkärlen vilket ger sämre köttkvalité. Effektivast avblodning är att skära av halspulsådern medan djuret lever.
Den metoden praktiseras tyvärr även på våra svenska slakterier för att tillgodose att religionsfriheten.



Nej.

På svenska slakterier bedövas alla djur innan avblodning. Oavsett om slakten ska vara godkänd i något religiöst sammanhang.

Det är väldigt onödigt,  att sprida  falska rykten.

Claude.K

  • Inlägg: 9
    • -
SV: Äta lamm som dött plötsligt
« Svar #11 skrivet: 16 sep-24 kl 03:32 »
Räven föredrar sånt som han själv eller någon annan dödat. Halvruttet är OK. Kråkfåglar är inte så kräsna men de rörde inte en nödslaktad kviga som drabbats av kallbrand.
När man läser i tidningarna om vilka matvaror som bäruppköparna tillhandahållit åt de thailändska plockarna i Norrland så inser man att det går att äta en hel del utan att avlida.
En del spydde dock av "delikatesserna".
Vid för sen avblodning samlas blodet i bukhålan och även i blodkärlen vilket ger sämre köttkvalité. Effektivast avblodning är att skära av halspulsådern medan djuret lever.
Den metoden praktiseras tyvärr även på våra svenska slakterier för att tillgodose att religionsfriheten.

Varför skulle blodet samlas i bukhålan om den inte har interna skador? Källa på detta?

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 361
    • Dalarna
SV: Äta lamm som dött plötsligt
« Svar #12 skrivet: 16 sep-24 kl 08:11 »
Skogaliten: Utanför Rättvik finns Ickholmens slakteri. De har haft återkommande problem i sin anläggning. Får har bedövats så svagt inför den religiösa slakten att vikarierande besiktningsveterinärer klagat. Grisar har skållats levande och senast har man konstaterat att för många grisar gasas samtidigt och en del hinner kvickna till innan avblodning startats. Lst har krävt att fler slaktare ska anställas så alla nassar får fortsätta sova sig in i evigheten. Svaret blir att "Jo vi ska bättra oss". Detta går att läsa dels i lantbrukspress typ ATL och i protokoll på Lst. Årligen slaktas 80 000 grisar vid anläggningen.
Djurvälfärden på svenska slakterier är tyvärr lika usel som djurrättsaktivister ibland påpekar. Allt annat vore "oekonomiskt".

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 361
    • Dalarna
SV: Äta lamm som dött plötsligt
« Svar #13 skrivet: 16 sep-24 kl 08:39 »
Felskrivning. Ska vara brösthålan. Har hänt några gånger att avblodningen gått dåligt när vi slaktat hushållsgrisen.
Då har "virket" till palten legat och skvalpat i brösthålan. Antagligen försvagas blodkärlen då djuret dött och börjar läcka.
Några inre skador bortsett från huvudet finns inte eftersom vi använder bultpistol som slår in en sprint i grisens hjärna.

skogaliten

  • Inlägg: 1303
    • -
SV: Äta lamm som dött plötsligt
« Svar #14 skrivet: 16 sep-24 kl 14:07 »
Skogaliten: Utanför Rättvik finns Ickholmens slakteri. De har haft återkommande problem i sin anläggning. Får har bedövats så svagt inför den religiösa slakten att vikarierande besiktningsveterinärer klagat. Grisar har skållats levande och senast har man konstaterat att för många grisar gasas samtidigt och en del hinner kvickna till innan avblodning startats. Lst har krävt att fler slaktare ska anställas så alla nassar får fortsätta sova sig in i evigheten. Svaret blir att "Jo vi ska bättra oss". Detta går att läsa dels i lantbrukspress typ ATL och i protokoll på Lst. Årligen slaktas 80 000 grisar vid anläggningen.
Djurvälfärden på svenska slakterier är tyvärr lika usel som djurrättsaktivister ibland påpekar. Allt annat vore "oekonomiskt".


Men det blir lite tokigt, om man ska generalisera utifrån att något (några) enstaka slakterier inte följer reglerna. Det finns ju exempel från Skåne också, där i synnerhet grisslakten fått anmärkningar, eller från det stora kycklingslakteriet i Sörmland där inte allt gått rätt till.

Följer man de svenska reglerna, så ska djur bedövas innan slakt. Oavsett om denna har religiösa förtecken eller ej.

Andra slakterier än det nämnda,

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 361
    • Dalarna
SV: Äta lamm som dött plötsligt
« Svar #15 skrivet: 17 sep-24 kl 08:38 »
I den bästa av världar så följs lagstiftningen. Tyvärr är slakterierna så pressade att alla tidsvinster som går att göra tas till. Förmodligen är det ännu värre i andra länder som har ett annat synsätt på djur än vi svenskar.
Dessutom befarar jag att man blir empatiskt avtrubbad av att stå och avliva djur dagarna i ända. Det är skillnad mot att lura ut hushållsgrisen med lite godsaker och snabbt avsluta hans liv i trygg hemmamiljö.
Enligt uppgift så är slaktarna från ett baltiskt land och har även fått klagomål på hygienen. Svenskar vill inte bli slaktare idag. Även Scans stora slakteri i Uppsala har varit i blåsväder. Där tog man i sommarvärmen in dubbelt så många får i livdjurshallen som den var avsedd för. Resultat: flera dog av kvävning/syrebrist.
Ska man bli ledsen eller förbannad?

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14671
    • Östergötland
SV: Äta lamm som dött plötsligt
« Svar #16 skrivet: 20 sep-24 kl 08:45 »
Ja, inte blir man förvånad längre i alla fall.

Man skall inte tro att allt går rätt till när det finns incitament att göra på annat sätt, vare sig det är ekonomiska eller religiösa skäl. Ju större vinst eller starkare övertygelse, desto större risk för överträdelse av regler.

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 361
    • Dalarna
SV: Äta lamm som dött plötsligt
« Svar #17 skrivet: 22 sep-24 kl 08:51 »
I Falu-Kuriren från 18 sep kan följande läsas om Rättviksslakteriet. 1 mars till sista maj: 31,8 % av slaktkroppar från nöt är förorenade med mag- och tarminnehåll. Samma med 22.5 % av får. 1 juni till sista augusti hade föroreningarna ökat till 34,4 % på nöt och 24,3 av får. Man ursäktar sig med att efter kontrollerna går köttet vidare till rensstationer där föroreningarna (som aldrig skulle ha hamnat på slaktkropparna) plockas bort.
Man kan bli vegetarian för mindre. I reklamen står det "Kvalitetskorv". Slarv i hela kedjan.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14671
    • Östergötland
SV: Äta lamm som dött plötsligt
« Svar #18 skrivet: 22 sep-24 kl 10:05 »
Det är också rätt populärt att skylla på smutsiga djur.

När jag slaktar tar det visserligen lite längre tid att flå ett skitigt djur, men utsidan kommer inte i kontakt med insidan. Grannen som slaktat väldigt många djur slarvar heller inte, fastän han är mycket snabbare än vad jag är. Vet man att ens barn och grannar skall äta det man producerar så blir det en extra påminnelse om att vara noga, något som går förlorat i fabriken. Där är det dessutom bara ett jobb, den anställde kanske inte har en gnutta känsla för djur, kött eller kvalitet, och ledningen prioriterar lönsamhet.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

744 gäster, 2 användare (1 dolda)
Be

* Forum

* Om tidningen Åter



- Köpte numret främst för att jag tänker lära mig spinna, men förutom det fanns mycket annat intressant, som skötsel av naturbetesmarker och hoppfulla nybörjarbrev!
/Johanna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser