Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Se skillnad på rödfärgspulver och pigment?  (läst 1868 gånger)

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3973
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
Se skillnad på rödfärgspulver och pigment?
« skrivet: 19 maj-20 kl 22:37 »
Hej!
Min man hade tänkt att tända bykegrytan endera dagen och koka rödfärg. Här finns ett gammalt träfat med ett rött pulver, som vi har fått. Givaren sa att det var till rödfärg, men visste inte mer.
Nu är frågan hur man kan veta om det är rödfärgspulver som i princip ska kokas ihop med vatten och lite olja och såpa, eller pigment som ska blandas med järnvitriol och mjöl och grejer (samt olja och såpa)? Går det att veta vad det är i fatet eller måste vi testa oss fram?
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

 

Jesus Kristus Är Guds Ord

  • Inlägg: 349
    • Bohuslän
SV: Se skillnad på rödfärgspulver och pigment?
« Svar #1 skrivet: 19 maj-20 kl 22:48 »
kan  bli ett helvte med översättningar och ord ibland, har jag märkt. råkar ju varnas åt det hållet i den heliga bibeln btw

Rödfärgspigmentet tillverkas av järnockra, som från början är gult, men vid upphettning omvandlas till röd järnoxid. Från 1500-talet och framåt har man producerat rödfärgspigment av järnhaltigt gruvslagg eller av reser från framställning av till exempel alun eller svavel. Den tidigaste kända organiserade produktionen skedde vid Dylta bruk i Närke.[6] Vid 1800-talets mitt var de två stora tillverkarna Dylta bruk och Falu koppargruva, som båda producerade ungefär lika mycket rödfärg. Dessutom fanns rödfärgsverk i bland annat Andrarums alunbruk, Möckleby, Öster Silvbergs gruva och Garphyttan.[6][7].

Rödmull eller rödmylla är det finlandssvenska namnet på själva pigmentet, men kan också syfta på dess råvara i form av vittrade högar av kopparfattig malm. Den innehåller förutom koppar även limonit eller järnockra, kiselsyra och zink.[8] Kiselsyran anses ofta ge en något konserverande egenskap, och man har också tillsatt järnvitriol som ansetts kunna bevara träet. Denna effekt av järnvitriol framhölls bland annat av Kungliga Vetenskapsakademien på 1760- och 1770-talen[9], men idag är både kiselsyrans och järnvitriolens träbevarande egenskaper omstridda.[10][11][12][13]


....

Slamfärg består i sin renaste form av pigment uppslammat i ett klister gjort på råg- eller vetemjöl. Ofta har man dessutom tillsatt andra organiska ämnen för att förstärka bindemedlet. Traditionellt har rödfärgen kokats och förts på av rödfärgsgubbar, som inte behövde ha samma kunskaper som specialiserade skråanslutna målare.[2] De hade ofta sina egna recept och kunde förstärka färgen med sådant som tran, sillake eller urin.[19]

Från 1920-talet började vissa färgfabrikanter att tillverka färdigkokt rödfärg på burk, men den fick inget större genomslag och de flesta fortsatte att koka egen rödfärg.[2] På 1950-talet introducerades en färdigkokt rödfärg i pulverform, men den försvann från marknaden kring 2010. Idag säljs nästan all rödfärg färdigkokt på burk, men för den som vill koka själv går fortfarande att få tag på rent pigment och en mängd olika recept.[4][20]

Slamfärgen skiljer sig från andra färgtyper genom att ge en matt yta. När den innehåller kiselsyra får den en alldeles speciell lyster genom silikatkristaller som bryter och reflekterar ljuset[14]. Den färdigmålade ytans kulör beror delvis på pigmentet, men också på underlaget, till exempel typ av virke. Genom att färgskiktet släpper igenom vatten ändras kulören tydligt när ytan blir blöt. Färgen åldras genom att gradvis vittra bort från ytan, samtidigt som den ofta blir mörkare röd genom inverkan av solljuset. Tidigare gjordes rödfärgningen alltid för hand med stora borstar, men idag finns också möjlighet att spruta på rödfärgen.[21]

Sedan det senare 1900-talet har det lanserats färgmaterial som inte är slamfärger men som efterliknar den röda slamfärgens kulör och matta yta. År 2001 konstaterade marknadsdomstolen att beteckningen rödfärg inte får användas för sådana produkter, utan ska vara reserverat för slamfärg.[5][22]

Den rödfärg som finns idag härrör oftast från Falu koppargruva. Den kokas av pigment från rödfärgsverket vid gruvan enligt ett specificerat recept som garanteras genom varumärket Falu Rödfärg.[1][23] Falu Rödfärg är en slamfärg som innehåller 8 % linolja. Rödfärg från andra tillverkare använder andra liknande pigment och kan innehålla mellan 0 och 20 % linolja.[13][19]

Orden faluröd och falurött har funnits i svenska språket sedan 1889.[26] Under 1900-talet, efter att hemmakokeriet minskat och kulören blivit allt enhetligare i Sverige, har Falu rödfärg i allmänt språkbruk kommit att användas som synonymt med järnockrabaserad färdigkokad röd målarfärg i allmänhet.[27][28] Facklitteratur och måleribranschen skiljer dock mellan varumärket Falu Rödfärg och det mer generella begreppet rödfärg.[2][3][4][9] Falurött används också som kulörbeteckning för färgmaterial som inte är slamfärger, exempelvis i färgfabrikanternas egna färgkartor.[29][30]


https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6df%C3%A4rg#R%C3%B6df%C3%A4rgspigment
« Senast ändrad: 19 maj-20 kl 23:00 av Jesus Kristus Är Guds Ord »

Skogsvilde

  • Inlägg: 17493
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Se skillnad på rödfärgspulver och pigment?
« Svar #2 skrivet: 20 maj-20 kl 00:09 »
Hej!
Min man hade tänkt att tända bykegrytan endera dagen och koka rödfärg. Här finns ett gammalt träfat med ett rött pulver, som vi har fått. Givaren sa att det var till rödfärg, men visste inte mer.
Nu är frågan hur man kan veta om det är rödfärgspulver som i princip ska kokas ihop med vatten och lite olja och såpa, eller pigment som ska blandas med järnvitriol och mjöl och grejer (samt olja och såpa)? Går det att veta vad det är i fatet eller måste vi testa oss fram?


Jag skulle gissa att det är riktiga grejer om det är i en äldre trätunna då färghandlarna köpte det på det sättet från fabrik..
Och bönder var inte mer dumma att en tunna blir billigare per kvm.

De gånger jag sett det användas har man blandat i åmjölmför att liksom få något som liknar en väldigt tunn gröt, mjölet blir nämligen det som klistrar fast färgen.
Det går nämligen inte in i träet utan lägger sig som ett skydd på utsidan och skyddar främst mot solljuset.
Det har producerats ett par tv-program i ämnet, www.sfv.se och www.gysinge.se har en hel del information om hur ni ska gå till väga.
Gör gärna en liten test först så att ni vet att det blir rätt.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14061
    • Medelpad
SV: Se skillnad på rödfärgspulver och pigment?
« Svar #3 skrivet: 20 maj-20 kl 07:37 »
Värm ett litet prov av pulvret (t ex i en gammal sked över gasolbrännare), om det börjar förkolna och lukta bränt bröd så innehåller det rågmjöl eller liknande, och är alltså "färdigt" rödfärgspulver.  Om det inte förkolnar, så är det bara oorganiska beståndsdelar i det.

Ett annat prov man skulle kunna göra är att blanda det med varmvatten till en välling och låta det passera genom ett kaffefilter där pigmentet fastnar. Om det finns med mjöl eller något annat stärkelsehaltigt, så kommer även det som passerade genom filtret att vara "klistrigt".

Se upp med färgrecept där t ex såpa, tjära eller någon olja ingår. Sådana saker hör egentligen inte hemma i slamfärger.

malarmaster

  • Gäst
SV: Se skillnad på rödfärgspulver och pigment?
« Svar #4 skrivet: 20 maj-20 kl 09:02 »
lite rättelser på wikipediainlägget.  dagens äkta rödfärg säljs under varunamnet Falu rödfärg och har den riktiga loggan som garanterar innehållet. sedan finns det andra rödfärger som också är slamfärg men tillverkade av olika fabrikanter.
Skillnaden mellan dessa är att falu rödfärg har pigment från gruvan och innehåller alltså den mix av olika ämnen som ger färgen dess hållbarhet och unika egenskaper. de flesta andra tillverkar från pigmentet järnoxid och saknar den komplexitet som orginalet har. det finns något annat fabrikat som gör pigment själva från gruvslagg och alltså kan anses vara jämbördig med orginalet. Övriga är dock bara substitut och har varken den hållbarhet eller de träbevarande egenskaper som gruvslagget ger. lika gäller för de andra kulörer som finns på marknaden t.ex svart slamfärg. Slamfärg kan ju göras på i stort valfritt pigment /kulör men saknar rödfärgens egenskaper.
Vad som finns i skräptantens tunna vet jag inte. jag hade ingen aning om att det saluförts färdigblandad rödfärg i pulverform. De gånger jag köpt Falu rödfärgspigment är det just bara pigmentet man köpt och övriga ingredienser tillsätts under kokningen. Numera säljs ju inte detta till privatpersoner eller ens till företag. Dock kan hembygdsföreningar o dyl få köpa till t.ex demonstrationskokning och till byggnadsunderhåll. Själv har jag fortfarande tillgång tack vare min byggnadsvårdssida men det är bara själva pigmenten som kommer,övrigt får man köpa in. Såpa ingår inte i receptet utan det skall vara järnvitriol,korn eller rågmjöl samt pigmentet. de flesta vill ha i lite linolja men det ingår inte i orginalreceptet . däremot finns den i faluns egna tillverkning. Själv tillsätter jag också lite kopparvitriol som förstärkning mot påväxt.

Gör ett litet provkok på någon halvliter vatten o pulvret från tunnan så syns det rätt snart om det är någon färdig klisterblandning eller bara pigment. utan mjölet blir nämligen det bara en vattnig blandning som inte alls duger att måla med.Min tro är att det bara är just Rödfärgspigment i tunnan och beroende på hur gammal den är kan kulören vara antingen ljus rödfärg (orginalet) eller dagens kulör som kom på 50-talet. Många går dock tillbaks till ljus om huset är gammalt för att få fram orginalutseendet.

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3973
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Se skillnad på rödfärgspulver och pigment?
« Svar #5 skrivet: 21 maj-20 kl 09:53 »
Tack för alla utförliga svar, nu har vi lärt oss mycket nytt, jag och husbond  :) !

Han testade att först blanda pulvret med lite kallvatten - inget hände. Sedan kokade han upp blandningen, och det var tydligt att det inte innehöll någon stärkelse. Det var alltså enbart pigment i tunnan!
Det fick alltså bli kok efter recept, med mjöl och järnvitriol, samt lite såpa och linolja  (även om detta sista tycks vara haram).
Färgen blev bra  Yess
Husbond kokade även ihop gammal färdig rödfärg som blivit ståendes (eller frusit) och "grynat sig", så nu är tanken att blanda dessa två kok för att få en enhetlig nyans.

Vad gäller det färdiga rödfärgspulvret så har sånt mycket riktigt tillverkats, vi har tidigare kokat rödfärg av en gammal förpackning Pulvo, som det hette.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

504 gäster, 3 användare (1 dolda)
beekeepern, Bender

* Forum

* Om tidningen Åter



Bästa tidningen!
/Malin Eklöv

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser