Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Från slåtterkross till slåtterbalk?  (läst 413 gånger)

Caligari

 • Inlägg: 327
 • Dada
  • Östergötland
Från slåtterkross till slåtterbalk?
« skrivet: 07 maj-20 kl 12:18 »
Vi har ca 8 ha vall som vi slår ett par gånger om året. Jag brukar slå och stränglägga själv, och ta in hjälp att pressa och plasta storbalar av alltsammans. Vi gör inget regelrätt hö, även om det ofta ändå blir så att det slagna hinner torka till hö innan det pressas. Våra fjällkor äter både torrare och blötare foder med god aptit.

Efter diverse äventyr med en halvgammal slåtterkross verkar den nu ha så mycket oljeläck och glapp att det kostar mer att felsöka än vad maskinen är värd. Jag är händig, men nybörjare i lantbruket, och ingen mekaniker, så jag reder ut en del på egen hand, men kan för lite för att ge mig in i svårare kirurgi när det gäller maskinerna (knivbalkens innanmäte på slåtterkrossen är inte min hemmaplan).

Nu kan jag inte låta bli att snegla på gammaldags slåtterbalkar - såna där med sidledsknivar som hängde på varje liten traktor förr. De känns som begripliga maskiner i jämförelse med slåtterkrossar. Man ser hur de fungerar och fattar varför de krånglar, när de krånglar, tänker jag mig, även om jag aldrig har använt en.

Givetvis är de långsammare och slår utan att "krossa", men jag funderar ändå på om en sådan vore ett realistiskt alternativ för mig. Jag skulle kunna köra den med min Fordson Dexta (32hk) istället för att behöva dra i fält med Valmeten (82hk). Balken kostar en tiondel av en begagnad kross i tveksamt skick.

- Hur viktig är krossfunktionen om det slagna ändå ska plastas in?
- Hur mycket krånglar slåtterbalkar? 
- Är det helt orealistiskt, tidsmässigt, att slå 8 ha med slåtterbalk? Vi delar ofta upp det på olika tillfällen och tar 5 ha för sig och 3 ha för sig.

Vilket alternativ blir jag minst olycklig av utifrån förutsättningarna, tro?

I år kommer jag antagligen att leja bort hela vallskörden, inklusive slåtter, för att inte behöva kasta mig in i några paniklösningar, men jag vore ändå tacksam för reflektioner!« Senast ändrad: 07 maj-20 kl 12:54 av Caligari »
harstorp4.se

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10418
  • Östergötland
SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
« Svar #1 skrivet: 07 maj-20 kl 13:54 »
Jag tycker att du skall titta på trumslåtter istället, de är enkla och tåliga. Viss kross (eller vik) finns till dem.

Knivbalken är ett elände.

Caligari

 • Inlägg: 327
 • Dada
  • Östergötland
SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
« Svar #2 skrivet: 07 maj-20 kl 16:51 »
Vilket är eländet?
harstorp4.se

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10418
  • Östergötland
SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
« Svar #3 skrivet: 07 maj-20 kl 16:58 »
Knivarna måste vara slipade, annars klipper den inte utan drar upp/av gräset. Den är känslig om du kör på något, kör för fort eller får mer eller segare gräs på en fläck.

Caligari

 • Inlägg: 327
 • Dada
  • Östergötland
SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
« Svar #4 skrivet: 07 maj-20 kl 22:46 »
Tack, det var klargörande. Har du någon uppfattning om hur lång tid det tar att slå ett hektar om förutsättningarna är skapliga, dvs man undviker sten, håller rätt fart och gräset är jämnt?
harstorp4.se

Tjalve

 • Inlägg: 3170
  • Blekinge
SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
« Svar #5 skrivet: 07 maj-20 kl 22:49 »
Gammal slåtterbalk är helt värdelöst och inget att satsa på.
Slåtterkross är i regel bäst men kostar mer och kräver mer kraft. Torktiden blir markant bättre och man kan pressa ensilage utan att vända gräset.
Annars är det trumslåtter eller rotorslåtter som gäller. Men då behövs oftast vändning och strängläggning innan pressning.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

olivia.k

 • Inlägg: 1459
  • Jämtland
SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
« Svar #6 skrivet: 07 maj-20 kl 23:08 »
Jag har nån slags rotorslåtter tror jag, som jag är mycket nöjd med. Den har inte krånglat någonting.
Där de säljer den kallas den dock för slåtterbalk av nån anledning.

Jag brukar inte vända på gräset efter jag har slagit, utan det får ligga till dagen efter, sen strängläggs det och pressas och balas.
Ts-halten brukar bli runt 75% vilket jag är nöjd med.

https://www.lantmannenmaskin.se/sv/Vara-varumarken/KUHN/KUHN-GMD-Slatterbalk-10-serien/


ab

 • Inlägg: 58
SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
« Svar #7 skrivet: 08 maj-20 kl 09:01 »
Vore jag i din situation så skulle jag reparera den du har om du var nöjd med den medan den fungerade. Vad är det för fabrikat och modell?

Jakobn

 • Inlägg: 586
  • Skåne
SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
« Svar #8 skrivet: 08 maj-20 kl 13:01 »
Har kört både med och utan kross, just nu har jag kross men kommer skippa det när jag byter maskin. Tycker inte krossfunktionen är så viktig när allting ändå ska plastas, behåller hellre traktorn och köper en bredare maskin än tvärtom.

Om jag jämför tiden i traktorn så är de ungefär lika under rätt förhållande, det är tiden man lägger utanför traktorn på slåtterbalken som är den stora skillnaden.

Tjalve skrev att slåtterbalk är helt värdelöst, det är nog ungefär så du kommer känna under större delen av skörden. Det är inget man bara kopplar och kör som med din kross. Det ska ställas in och justers, slipas, också ska det vara rätt förhållande för att gräset inte ska fastna i balken, men när det flyter på är det en härlig känsla.

Caligari

 • Inlägg: 327
 • Dada
  • Östergötland
SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
« Svar #9 skrivet: 09 maj-20 kl 22:13 »
Tack för kloka svar och goda råd.

Bakgrunden till inlägget var att jag hade en mekaniker hemma för att få hjälp att öppna knivbalken på min KTS 2,05m slåtterkross och göra om tätningen mellan balk och lock, eftersom den hade börjat läcka på ett ställe under förra säsongen. Då täppte jag till det tillfälligt med silikon på utsidan, och det gick bra, men nu ville jag ha det ordentligt gjort. Han dömde dock ut maskinen vid första anblicken - menade att det såg ut att läcka på flera ställen, att växellådan kunde vara sönder mm.

Nu har jag rengjort hela balken noga, fyllt på olja och låtit den stå och gå en bra stund. Även ställt den i lodrätt transportläge för att ge den alla chanser att läcka. Men den läcker bara på det redan kända stället. Så jag tänker att jag får täta utifrån igen och hålla koll på det så ska den väl klara en säsong till. Några av tallrikarna glappar lite så det får jag kanske titta vidare på.

Det skulle vara väldigt roligt att prova att slå med en knivbalk. Hittar jag någon fin med dubbelkniv till bra pris kanske jag slår till, och har den som reservmaskin nästa gång slåtterkrossen havererar.harstorp4.se


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

609 gäster, 7 användare (1 dolda)
Henrik S, jonastrygg88, Landet, Ping, hofboss, peter qvist

* Forum

* Om tidningen Åter- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser