Alternativ.nu

Övriga ämnen => Redskap, verktyg och maskiner => Ämnet startat av: Caligari skrivet 07 maj-20 kl 12:18

Titel: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: Caligari skrivet 07 maj-20 kl 12:18
Vi har ca 8 ha vall som vi slår ett par gånger om året. Jag brukar slå och stränglägga själv, och ta in hjälp att pressa och plasta storbalar av alltsammans. Vi gör inget regelrätt hö, även om det ofta ändå blir så att det slagna hinner torka till hö innan det pressas. Våra fjällkor äter både torrare och blötare foder med god aptit.

Efter diverse äventyr med en halvgammal slåtterkross verkar den nu ha så mycket oljeläck och glapp att det kostar mer att felsöka än vad maskinen är värd. Jag är händig, men nybörjare i lantbruket, och ingen mekaniker, så jag reder ut en del på egen hand, men kan för lite för att ge mig in i svårare kirurgi när det gäller maskinerna (knivbalkens innanmäte på slåtterkrossen är inte min hemmaplan).

Nu kan jag inte låta bli att snegla på gammaldags slåtterbalkar - såna där med sidledsknivar som hängde på varje liten traktor förr. De känns som begripliga maskiner i jämförelse med slåtterkrossar. Man ser hur de fungerar och fattar varför de krånglar, när de krånglar, tänker jag mig, även om jag aldrig har använt en.

Givetvis är de långsammare och slår utan att "krossa", men jag funderar ändå på om en sådan vore ett realistiskt alternativ för mig. Jag skulle kunna köra den med min Fordson Dexta (32hk) istället för att behöva dra i fält med Valmeten (82hk). Balken kostar en tiondel av en begagnad kross i tveksamt skick.

- Hur viktig är krossfunktionen om det slagna ändå ska plastas in?
- Hur mycket krånglar slåtterbalkar? 
- Är det helt orealistiskt, tidsmässigt, att slå 8 ha med slåtterbalk? Vi delar ofta upp det på olika tillfällen och tar 5 ha för sig och 3 ha för sig.

Vilket alternativ blir jag minst olycklig av utifrån förutsättningarna, tro?

I år kommer jag antagligen att leja bort hela vallskörden, inklusive slåtter, för att inte behöva kasta mig in i några paniklösningar, men jag vore ändå tacksam för reflektioner!Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 07 maj-20 kl 13:54
Jag tycker att du skall titta på trumslåtter istället, de är enkla och tåliga. Viss kross (eller vik) finns till dem.

Knivbalken är ett elände.
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: Caligari skrivet 07 maj-20 kl 16:51
Vilket är eländet?
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 07 maj-20 kl 16:58
Knivarna måste vara slipade, annars klipper den inte utan drar upp/av gräset. Den är känslig om du kör på något, kör för fort eller får mer eller segare gräs på en fläck.
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: Caligari skrivet 07 maj-20 kl 22:46
Tack, det var klargörande. Har du någon uppfattning om hur lång tid det tar att slå ett hektar om förutsättningarna är skapliga, dvs man undviker sten, håller rätt fart och gräset är jämnt?
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: Tjalve skrivet 07 maj-20 kl 22:49
Gammal slåtterbalk är helt värdelöst och inget att satsa på.
Slåtterkross är i regel bäst men kostar mer och kräver mer kraft. Torktiden blir markant bättre och man kan pressa ensilage utan att vända gräset.
Annars är det trumslåtter eller rotorslåtter som gäller. Men då behövs oftast vändning och strängläggning innan pressning.
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: olivia.k skrivet 07 maj-20 kl 23:08
Jag har nån slags rotorslåtter tror jag, som jag är mycket nöjd med. Den har inte krånglat någonting.
Där de säljer den kallas den dock för slåtterbalk av nån anledning.

Jag brukar inte vända på gräset efter jag har slagit, utan det får ligga till dagen efter, sen strängläggs det och pressas och balas.
Ts-halten brukar bli runt 75% vilket jag är nöjd med.

https://www.lantmannenmaskin.se/sv/Vara-varumarken/KUHN/KUHN-GMD-Slatterbalk-10-serien/ (https://www.lantmannenmaskin.se/sv/Vara-varumarken/KUHN/KUHN-GMD-Slatterbalk-10-serien/)

Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: ab skrivet 08 maj-20 kl 09:01
Vore jag i din situation så skulle jag reparera den du har om du var nöjd med den medan den fungerade. Vad är det för fabrikat och modell?
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: Jakobn skrivet 08 maj-20 kl 13:01
Har kört både med och utan kross, just nu har jag kross men kommer skippa det när jag byter maskin. Tycker inte krossfunktionen är så viktig när allting ändå ska plastas, behåller hellre traktorn och köper en bredare maskin än tvärtom.

Om jag jämför tiden i traktorn så är de ungefär lika under rätt förhållande, det är tiden man lägger utanför traktorn på slåtterbalken som är den stora skillnaden.

Tjalve skrev att slåtterbalk är helt värdelöst, det är nog ungefär så du kommer känna under större delen av skörden. Det är inget man bara kopplar och kör som med din kross. Det ska ställas in och justers, slipas, också ska det vara rätt förhållande för att gräset inte ska fastna i balken, men när det flyter på är det en härlig känsla.
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: Caligari skrivet 09 maj-20 kl 22:13
Tack för kloka svar och goda råd.

Bakgrunden till inlägget var att jag hade en mekaniker hemma för att få hjälp att öppna knivbalken på min KTS 2,05m slåtterkross och göra om tätningen mellan balk och lock, eftersom den hade börjat läcka på ett ställe under förra säsongen. Då täppte jag till det tillfälligt med silikon på utsidan, och det gick bra, men nu ville jag ha det ordentligt gjort. Han dömde dock ut maskinen vid första anblicken - menade att det såg ut att läcka på flera ställen, att växellådan kunde vara sönder mm.

Nu har jag rengjort hela balken noga, fyllt på olja och låtit den stå och gå en bra stund. Även ställt den i lodrätt transportläge för att ge den alla chanser att läcka. Men den läcker bara på det redan kända stället. Så jag tänker att jag får täta utifrån igen och hålla koll på det så ska den väl klara en säsong till. Några av tallrikarna glappar lite så det får jag kanske titta vidare på.

Det skulle vara väldigt roligt att prova att slå med en knivbalk. Hittar jag någon fin med dubbelkniv till bra pris kanske jag slår till, och har den som reservmaskin nästa gång slåtterkrossen havererar.Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: kamra skrivet 22 jul-20 kl 21:58
Hej. Jag kan inte låta bli att vara lite "motvals" i detta ämnet. Jag jobbade på ett jordbruk från 1975 till 1984. Då var det väldigt ovanligt med rotorslåtter och div slåtterkrossar, därför har jag liten erfarenhet av dom,även om jag förstår att det är en barnlek att slå med dom. Jag slog ca 40ha varje sommar med en vanlig slåtterbalk,den fungerade alldeles utmärkt,visst kunde det vara jäkligt ibland,framförallt om det var kort blött gräs i botten. Men en normalvall med timotej,klöver och ängsvingel, då var det en härlig känsla att fälla ner balken och börja slå.
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: Caligari skrivet 22 jul-20 kl 23:27
Det var kul att höra. Jag har sett flera slåtterklipp på youtube där små ekipage med slåtterbalk slår gräs så att det viner om det. Ser härligt ut!

Det blev ett jättejobb med slåtterkrossen som slutade med att jag lossade och plockade isär balken helt, bytte massor av slitna bultar, ett kullager, ett par tallrikar, gjorde om tätningen, fick hjälp att svetsa lite osv. Lärorikt men tidsödande. Men den höll för hela förstaskörden.

Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: RogerG skrivet 25 jul-20 kl 07:43
Slåtterbalk är helt överlägsen på att klippa snyggt och fungerar mycket bra om man vet vad man gör. Problemet med slåtterbalkar är när folk kör med dom utan att ställa in dom korrekt eller har en misskött maskin. En rotorslåtter är mycket lättare att "bara köra". Jag anser att slåtterbalkar har ett oförtjänt dåligt rykte. Få maskiner lämnar en åker så snygg som en slåtterbalk.
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: Caligari skrivet 25 jul-20 kl 07:55
Det var en intressant reflektion. Vilka är de vanligaste felen när det gäller inställningar och skötsel, skulle du säga?
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: RogerG skrivet 26 jul-20 kl 08:14
Det var en intressant reflektion. Vilka är de vanligaste felen när det gäller inställningar och skötsel, skulle du säga?

Jag vet inte vad folk gör eftersom min går helt perfekt och har precis klippt några hektar på ignorerad åker med stora tovor och elände.
Det den inte gillar är ju mossa. Mossa fastnar och då blir det stopp, eller inget klippt iallafall.

Men bara snabbt vad jag sett på YouTube är ju att den delen som hänger i traktorn är alldeles för långt ner. Kraftuttagsaxeln skall ju vara inte helt men ganska nära horisontellt läge vid drift. Balkens anfallsvinkel ska ju även den vara rätt justerad.
Sen verkar det poppis att köra med en ej komplett maskin. Kåpor saknas, justerlänkar, tänder saknas, knivar saknas.

Är allt rätt och komplett är det bara att brassa på!

En video från tidigare i sommar då vi slog lite gräs.  :)

https://youtu.be/TSZTCXUOsxo
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 27 jul-20 kl 10:04
Det räcker ju med en slö/skadad tand för att det skall börja bråka. Eftersom det är en sax så måste den vara i bra skick i skären om man skall få ett bra resultat.

Har du en rotorslåtter så är det bara att ta de få knivarna och slipa dem, och det går med vinkelslipen.


Men visst, med slipade skär och en liten traktor som går mjukt och tyst så är det ju en annan känsla än de effektiva ekipagen som far fram över fälten idag. Hästdraget kanske vore något? https://www.youtube.com/watch?v=mVBV4n37TOY (https://www.youtube.com/watch?v=mVBV4n37TOY) Det går inte åt så mycket kraft.
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: RogerG skrivet 27 jul-20 kl 16:16
Brukar inte slipa en enda kniv. Den klipper fint ändå. När de blir slitna eller går sönder(små stenar som fastnar mellan tänderna) så byter jag dom.
Bra är ju också att det är omöjligt att köra i sten som med en rotorslåtter. Antingen hoppar den över eller så "löser den ut". Alltså släpper sig själv bakåt. Då får man ju backa tillbaka och låsa upp den igen.
Så nej, mina erfarenheter med slåtterbalk är endast goda. Klippte en mosse häromdagen med stora vassliknande tovor. Det tog den ju som ingenting. Aldrig i livet jag klarat köra där med större/tyngre traktor. Jag vet ärligt inte hur man ska göra för att misslyckas med slåtterbalk. Förutsatt att den är komplett och rätt inställd som sagt. Jag har en IH. Klipper drygt 190cm/svepet.
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: Jakobn skrivet 28 jul-20 kl 17:33
Har aldrig hört talas om någon som inte behöver slipa knivarna. När jag körde bytte jag knivdelen efter 1-1,5ha mot en slipad, när båda var slöa fick jag åka hem och slipa. Har du provat hugga på nyodlad vall? Hur många hektar har du kört totalt?
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: Kastanjegården Ekosmåbruk skrivet 10 aug-20 kl 19:48

Hej!

I dagsläget används endast en rotorslåtter här, en Ysta KM 22. Inköpt för snart 20 år sedan och slår i snitt 5 ha ängsgräs och 5 ha insådd vall en till två gånger / år. Kör även till några andra småställe i bygden som har små skifte där inte moderna maskinsstationer kommer mellan stenmurar och annat här på åsen. Har inte varit något krabb alls under dessa åren faktiskt. (Merän knivslitage givet)

Har även kört med riktig slåtterbalk och håller med om känslan och utseendet. Har börjat fundera på att använda den när det finns tid till det... största skillnaden är som jag upplever det att rotorslåtter går lite fortare och kräver lite mindre slipning på knivarna... tål någon mullvadshög lite bättre.

Pressar hö med löspressa om väder och tid tillåter. Annars plastar grannen det.

Slåtter är dessutom bättre för växterna som skärs / klipps av. Ett argument som jag tycker är så viktigt som något faktiskt.

Lycka till!
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: hbohman skrivet 13 aug-20 kl 19:57
Intressant att läsa.
Min Far som slog med slåtterbalk hela sitt bondeliv hade uppfattningen att krossat gräs möglade fortare om det var dåligt väder någon dag. Kanske ligger nåt i det. Torkar fortare men blir också känsligare. För övrigt håller jag med de som hyllar slåtterbalken. Den sista maskinen vi körde med var en Aktiv TD. Den var fastmonterad bak på traktorn och hade svängbara pivåhjul. Sätt alltså inte på hydraulen. Funkade ruskigt fint, den följde marken hela tiden oavsett om traktorn hoppade lite. Gällande kniven så ska den förstås vara vass, bra att kunna nita om man vill byta blad. Fanns både tandade blad och släta. De tandade slipades inte vill jag minnas.
Jag skulle råda att kör med det du har, var noga med oljenivån. Växellådan är viktigt att hålla i skick på alla maskiner. Men skaffa en slåtterbalk och prova, du kan ha den som reserv. Vad gäller avverkningstakten tror jag inte du behöver vara orolig.
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: DennisCA skrivet 14 aug-20 kl 13:46
Slåtterbalksvideon ger mig nostalgikänslor, sådan hade farfar till sin Massey Ferguson 35.
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: RogerG skrivet 31 aug-20 kl 06:04
Har aldrig hört talas om någon som inte behöver slipa knivarna. När jag körde bytte jag knivdelen efter 1-1,5ha mot en slipad, när båda var slöa fick jag åka hem och slipa. Har du provat hugga på nyodlad vall? Hur många hektar har du kört totalt?

Oräkneliga hektar. Aldrig slipa. Behövs inte. Går knivarna sönder byter man. Kört med nuvarande knivbalk i flera år. Bytt tre knivar i somras då det kom in småstenar som slog sönder dom.
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: Svart skrivet 31 aug-20 kl 09:31
Det kanske finns olika skär? Kan det finnas i hårdmetall som håller skärpan längre? Jag bara gissar nu, det finns ju motsvarande för motorsåg med mera. Håller skärpan längre men är mycket svårare att slipa i gengäld.

/Oräknade varv runt måsarna efter en MF35 med slåtterbalk för att med räfsa dra in det slagna gräset så det inte tjorvade sig nästa varv
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: RogerG skrivet 01 sep-20 kl 06:43
Det kanske finns olika skär? Kan det finnas i hårdmetall som håller skärpan längre? Jag bara gissar nu, det finns ju motsvarande för motorsåg med mera. Håller skärpan längre men är mycket svårare att slipa i gengäld.

/Oräknade varv runt måsarna efter en MF35 med slåtterbalk för att med räfsa dra in det slagna gräset så det inte tjorvade sig nästa varv

Vet inte. Men det fanns ju olika varianter på maskiner också. Alla kanske inte var så bra? Pappa sa att när farfar köpte denna var det en av de dyrare som fanns men att den även var en av de bästa.

Skulle laddat upp en bild på min men forumbegränsningarna på bildstorlek är för stränga.
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: DennisCA skrivet 01 sep-20 kl 12:07
använd imgur.com
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: RogerG skrivet 01 sep-20 kl 12:30
använd imgur.com

Blev forumbilder

Ursäkta min kamera. Telefonen är tre år gammal och har krossat linsskydd.

Men iallafall. De två närbilderna visar min maskin i körläge. Lägg märke till kraftuttagsaxelns läge. Den ska vara hyfsat horisontell. Samt såklart ska varenda liten kåpa som följde med ny finnas kvar. Annars går det åt fanders. Samt fräscha tänder/gafflar som inte är böjda, klämmer eller är lösa. Samma gäller knivarna. De ska löpa fritt ovanpå och vila mot underkant på tänderna.
Och såklart välsmord maskin. Balken ska inte vara oljad utan helt torr. Olja binder smuts och smuts i olja blir som ett våtslippapper. Hastighet är valfri. Jag brukar köra på tvåan med mina Krabat annars hinner den inte klippa så snyggt. Undvik backa med balken i backen för det kan fresta på stråvikaren(?) och bryta av den. Fråga mig hur jag vet det...
Fastnar gräs rensa med något som inte är dina fingrar.

Annars är det bara att köra.

https://forumbilder.com/i/rX4d
https://forumbilder.com/i/rX41
https://forumbilder.com/i/rX4g
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: Jakobn skrivet 02 sep-20 kl 06:51
Fortfarande mycket skeptisk till ditt påstående om att aldrig slipa trots oräkneliga hektar. Min farfar körde också IH S4 slåtterbalk och han kom inte undan att slipa.
Hittade en broschyr på solhem
http://www.solhem9.se/broschyrbank_lantbruk/IH_S_4-1.pdf (http://www.solhem9.se/broschyrbank_lantbruk/IH_S_4-1.pdf)
Titel: SV: Från slåtterkross till slåtterbalk?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 02 sep-20 kl 09:59
Man skall aldrig säga aldrig... Jag slipar fårskären ideligen, men trimmern till mig och barnen slipas aldrig (hoppsan). Den har självslipande skär enligt bruksanvisningen. Men det är nog ett undantag som bekräftar regeln.

Allt som skall klippa behöver vara vasst.