Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vägföreningar ??  (läst 604 gånger)

PiaX

 • Inlägg: 9
  • -
Vägföreningar ??
« skrivet: 09 maj-19 kl 20:50 »
Nån som kan nåt om vägföreningar. ?
Visst har man rätt ta ut slitageavgift av icke medlemmar som använder sig av och sliter mkt på vägen ?

Skogsvilde

 • Inlägg: 11917
 • Raka puckar!
  • -
SV: Vägföreningar ??
« Svar #1 skrivet: 09 maj-19 kl 21:22 »
Nja...
har ni bidrag från stat och/eller kommun så är det direkt olagligt.
Om du skall ut och gå i mörker längs våra vägar utan reflex så kan du fortfarande rädda liv!
Anmäl dig till donationsregistret redan i dag!

Tjalve

 • Inlägg: 3133
  • Blekinge
SV: Vägföreningar ??
« Svar #2 skrivet: 09 maj-19 kl 21:43 »
Ja det kan man. Man kan även ta extra slitageavgift från medlemmar som tillfälligt sliter mer på vägen genom t.ex. bygger nytt eller avverkar skog. Handlar det om väg med statsbidrag är det lämpligt att prata med Trafikverket innan man gör några begränsningar.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

torbjorn

 • Inlägg: 10997
  • Medelpad
SV: Vägföreningar ??
« Svar #3 skrivet: 09 maj-19 kl 21:45 »
I de fall jag känner till, så har "utbölingarna" som sliter ner och förstör vägen, gått in som medlemmar i vägföreningarna i fråga och betalar självmant mycket bra för det extra underhåll de orsakar.
"Utbölingarna" är då stora skogsbolag som har avverkningar och annan verksamhet längs den enskilda vägen.

PiaX

 • Inlägg: 9
  • -
SV: Vägföreningar ??
« Svar #4 skrivet: 09 maj-19 kl 21:55 »
Detta handlar om en liten vägförening utan statligt bidrag. Det kommunala bidraget är försumbart. 

torbjorn

 • Inlägg: 10997
  • Medelpad
SV: Vägföreningar ??
« Svar #5 skrivet: 10 maj-19 kl 11:12 »
Vad står i vägföreningens stadgar och i kommunens bidragsbestämmelser?

skogaliten

 • Inlägg: 837
  • -
SV: Vägföreningar ??
« Svar #6 skrivet: 10 maj-19 kl 13:29 »
TS: beskriv gärna mer om vilken typ av slitage det handlar om (timmertransporter, "folk som kör som galningar", traktortransporter t.ex.), och om de som kör/sliter är delägare i vägföreningen, och börjat med någon utökad verksamhet, eller om de använder vägen som genomfartsled?

PiaX

 • Inlägg: 9
  • -
SV: Vägföreningar ??
« Svar #7 skrivet: 10 maj-19 kl 17:47 »
Hittade detta nu på Trafikverkets hemsida :

Vad är slitageersättning?
En fastighet som inte har någon andel i vägorganisationen kan få använda vägen mot en slitageersättning. Bestämmelser om slitageersättning finns bland annat i 50 § anläggningslagen (1973:1149) (AL). Fastighetsägaren ska då betala slitageersättning med hänsyn till det slitage som uppstår på vägen genom trafik till och från fastigheten. Men ersättningen täcker bara slitage. Om trafiken till fastigheten orsakar skador på vägen, ska fastighetens ägare betala ersättning för skadan.

Sedan den 1 januari 1998 finns en bestämmelse i 48a § AL som innebär att en fastighet som har andelstal i en gemensamhetsanläggning som gäller en väg, även ska betala slitageersättning för merkostnader. Detta gäller om fastighetsägaren använder vägen i väsentligt större omfattning än vad som motsvarar hans andelstal för driftskostnaderna.

PiaX

 • Inlägg: 9
  • -
SV: Vägföreningar ??
« Svar #8 skrivet: 10 maj-19 kl 17:52 »
Och det här :

Vad gäller för enskild väg utan statsbidrag?
Väghållaren sköter sin väg själv, utan statsbidrag, och har rätt att stänga av vägen med vägmärke eller bom.

Enligt trafikförordningen (SFS 1998:1276) 10 kap 10 § är det vägens ägare som bestämmer om trafik med motordrivna fordon eller vissa slag av fordon får äga rum på enskild väg.

Vägens ägare kan också besluta om största längd och bredd samt högsta totalvikt på fordon.

Hastighetsbegränsning och parkeringsförbud på enskild väg kräver lokal trafikföreskrift vilket beslutas av kommunen inom tättbebyggt område. Utanför tättbebyggt område är det länsstyrelsen som beslutar.

Trafikförordning 10 kap 10 §
I fråga om en enskild väg skall ägaren av vägen avgöra om trafik med motordrivna fordon eller ett visst eller vissa slag av sådana fordon får äga rum. Sådant förbud får avse även fordon med viss största bredd, längd eller vikt.
Förbud enligt första stycket skall utmärkas med vägmärke eller på annat tydligt sätt

skogaliten

 • Inlägg: 837
  • -
SV: Vägföreningar ??
« Svar #9 skrivet: 10 maj-19 kl 20:17 »
Det är väldigt svårt att tolka något som helst av regelverket, om inte frågeställningen som definierar "slitage" blir lite tydligare, samt att det är rätt otydligt, vilken sorts vägförening det gäller, förutom att den saknar statsbidrag.

Är det en medlem i vägföreningen som orsakar slitage, eller är det något slags genomfartstrafik?

Är det någon som bygger något (hus?), bor vid vägen/är medlem och tillfälligt kör mycket och tungt på vägen?

Finns det en skogsägare som är medlem/har fastighet längs vägen, och som har avverkat, så att det går många timmertransporter tillfälligtvis?

Har någon boende/medlem startat/utökat en verksamhet som gör att körs en massa med en typ av fordon som kan slita på vägen, eller skada vägen?

Är det tyngre fordon/mer slitande trafik, som använder den aktuella vägen som något slags "genväg" och som inte är medlemmar/boende längs vägen?

Att vägen/vägföreningen/vägsamfälligheten den inte har statsbidrag, verkar tydligt, men är den en registrerad vägförening, eller vägsamfällighet hos lantmäteriet, eller en mer löst anordnad sammanslutning av grannar?

Finns det stadgar och medlemmar med andelstal som registreras hos lantmäteriet?

Vid vår väg, som är en enskild väg MED statsbidrag, så är "extra slitage" invägt när andelstalen (antal andelar i föreningen per medlem) beräknas, för lantbruksfastigheter (som kör mycket traktor på vägen), samt för de två stora skogsbolagen (som periodvis kör mycket timmer) som har fastigheter längs vägen får alltså relativt sett många andelar. Permanent bebodda hus där ingen verksamhet bedrivs, och sommarstugor, har endast varsin andel. Andelstalen är alltså inte beräknade enbart efter "hur stora fastigheterna är", utan också efter hur mycket respektive fastighet kan tänkas "slita" på vägen, det finns också skrivningar i stadgarna, som ska säkra hur eventuella extra skador, som en enskild fastighetsägare/medlem orsakar, p.g.a. någon särskild/exceptionell händelse/åtgärd, ska regleras.
Medlemmarna betalar årsavgift efter hur många andelar de har i föreningen, vilket innebär att den som har många andelar betalar rejält mycket, medan summan för sommarstugor och villor, näst intill är symbolisk.

Eftersom vår väg har statsbidrag, så ska den i princip alltid vara tillgänglig för trafik, men vi kan begränsa vilka fordon som får köra på vägen, t.ex. vid tjällossningen, för att inte vägen ska skadas.

Vilken sorts vägförening är det?

Vad står i stadgarna?

Vad är det för typ av slitage?

Det blir mycket lättare att ge råd, om frågeställningen blir tydligare.

 

PiaX

 • Inlägg: 9
  • -
SV: Vägföreningar ??
« Svar #10 skrivet: 11 maj-19 kl 06:35 »
Tack så mycket för all din information !   ;D

Vi behöver inte gå in på några fler detaljer. Jag tror vi funnit den information vi behöver.  Är du utbildad inom området , Lantmätare el jurist ?
« Senast ändrad: 11 maj-19 kl 07:21 av PiaX »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Alltid lika härligt när åter trillar ner i brevlådan.
/EmelieT

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser