Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Cider - så här gör jag, hur gör du?  (läst 745 gånger)

Erik Gullstrand

  • Inlägg: 2
Cider - så här gör jag, hur gör du?
« skrivet: 22 feb-19 kl 20:56 »
Gjorde cider av Säftaholmäpplen i år igen.

Start: 1070° med lite hjälp av rörsocker i mitten av oktober.
Slut (sats nr 2), 30 liter: 1018° tappat på flaskor slutet av februari.
Eftersötning ca 7 gram rörsocker/75 cl cider.

Finns det andra cideramatörer i landet?


simon.arvestrand

  • Inlägg: 742
    • Östergötland
SV: Cider - så här gör jag, hur gör du?
« Svar #1 skrivet: 23 feb-19 kl 12:29 »
Vi gör cider lite då och då. Både på våra egna frukter och bär och ibland vanlig bob fläder saft m.m
Brukar bli bra. Den sista jäste dock ut till 1.000 så den blev lite väl torr för oss

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk


magnuz

  • Inlägg: 5
SV: Cider - så här gör jag, hur gör du?
« Svar #2 skrivet: 23 feb-19 kl 14:37 »
Hej,
Jag har bryggt/jäst äppelcider i ganska många år. Det jag tycker är kul med ciderbryggning är att cidern smakar olika varje år. Och jag har bestämt mig för att använda den pressade äppelmusten som den är och tillsätter bara ciderjäst. Använder 2-3 olika sorters jäst.
Resultatet blir en torr cider med alkoholhalt 5-7 %. Smakprofilen kan variera ganska mycket. Från en ganska subtil äppelsmak och doft, till en mycket markerad äppeldoft. Testat att frysa äpplena, eller plockat frusen frukt. Då förstärks smak, doft och densiteten på musten blir högre.
I höstas testade jag att spontanjäsa musten. Snart är det dags att öppna dessa kärl och provsmaka cidern för att kunna bedöma smak, doft och om det är tid att tappa på flaska, eller om jag skall blanda flera satser för senare flaskning.



Svart

  • Inlägg: 494
  • tills jag hittar något mörkare
    • Västergötland
    • Min butik på Etsy.com
SV: Cider - så här gör jag, hur gör du?
« Svar #3 skrivet: 25 feb-19 kl 14:45 »
Jag har provat och det blev bra och torr cider första försöket. Sen kom livet emellan men jag saknar pluppandet från jäsröret... Kanske är dags igen? Allt utom must finns ju redan.
Börjar inte jäsningen igen när man eftersötar? Eller har du stoppat jäsningen?
Idag har jag inte sett en enda fotgängare som saknade reflex. Tänk på det.

javill

  • Inlägg: 9391
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Cider - så här gör jag, hur gör du?
« Svar #4 skrivet: 25 feb-19 kl 18:42 »
Jag gjorde cider i två omgångar i höstas som har jäst i två kärl var. Vildjäsning båda gångerna. I ett av kärlen bubblar det lite fortfarande. Ska tappa om på flaskor hade jag tänkt. Ska bara bli färdig och tvätta de först. Har smakat båda sorterna innan och de smakade sådär.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

simon.arvestrand

  • Inlägg: 742
    • Östergötland
SV: Cider - så här gör jag, hur gör du?
« Svar #5 skrivet: 25 feb-19 kl 21:38 »
Jag har provat och det blev bra och torr cider första försöket. Sen kom livet emellan men jag saknar pluppandet från jäsröret... Kanske är dags igen? Allt utom must finns ju redan.
Börjar inte jäsningen igen när man eftersötar? Eller har du stoppat jäsningen?
Vilken temperatur har du?


Skickat från min SM-G960F via Tapatalk


Svart

  • Inlägg: 494
  • tills jag hittar något mörkare
    • Västergötland
    • Min butik på Etsy.com
SV: Cider - så här gör jag, hur gör du?
« Svar #6 skrivet: 26 feb-19 kl 08:42 »
Har lite ont om plats så antingen köksbänken och 18 grader eller 7 i gå-in-i-ölkylen nu på vintern, sen är det la 20 grader över allt.
Idag har jag inte sett en enda fotgängare som saknade reflex. Tänk på det.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

246 gäster, 1 användare
MagdaMaggan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser