Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Misslyckad upprustning av lägda  (läst 962 gånger)

JonnyO

 • Inlägg: 4
  • Västerbotten
Misslyckad upprustning av lägda
« skrivet: 17 feb-19 kl 17:06 »
Hej,

Är en glad amatör som gjorde ett försök i somras att rusta upp en lägda på 2 ha. Lyckades tillslut sprida ut skit och plöja, körde även tallriksharven en massa vändor fram å tillbaka men sen när jag skulle koppla på den lånade c-pinneharven så upptäckte jag att traktorn läkte hydraulolja som ett såll vid 3-vägsventilen.
Nu kanske jag är lite för mycket av "kan själv" karaktär och medelmåttig mekaniker så det tog en jäkla massa veckor med misslyckade lagningar och väntetid på delarna innan jag fick ihop traktorn igen.
Då fick jag veta att det var kört, ogräset hade hunnit växa för mycket så det var inget att göra i princip, så jag tappade lite suget och fortsatte med andra projekt ett tag innan jag pratade med grannbonden igen.
Först fick jag veta att han aldrig varit med om nån som gjort såhär förr (såhär korkat var väl det han menade...) men dom alternativ han kunde komma på var att antingen anlita nån för att köra med riktigt stora och tunga harvar/jordfräsar för att kanske få bort ogräset eller lämna det till sommaren och då anlita nån att bespruta det vid midsommar för att sen plöja och så under juli.

Jag valde då att sikta på besprutning för det lät enklast men är det en vettig lösning eller finns det nått annat sätt att få ordning på den marken?

torpjens

 • Inlägg: 2236
 • Vi lever på naturens villkor
  • Södermanland
SV: Misslyckad upprustning av lägda
« Svar #1 skrivet: 17 feb-19 kl 18:01 »
Plöja djupt, harva flera ggr under sommaren så att allt dör. Året därpå kan du så och kanske får bra resultat.
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

JonnyO

 • Inlägg: 4
  • Västerbotten
SV: Misslyckad upprustning av lägda
« Svar #2 skrivet: 17 feb-19 kl 20:12 »
Plöja djupt då menar du ner till alven? Å När ska jag plöja, ska ogräset hunnit ta sig eller så tidigt som möjligt?

Tjalve

 • Inlägg: 3196
  • Blekinge
SV: Misslyckad upprustning av lägda
« Svar #3 skrivet: 17 feb-19 kl 20:32 »
Varför skulle det vara ett problem att börja våren med harvning? Gärna några rundor med tallriksharv eller kultivator först. Klart en tidig besprutning underlättar. En del av effekten av gödseln har gått förlorad så inte fel att lägga på lite extra eller konstgödning.
 
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

JonnyO

 • Inlägg: 4
  • Västerbotten
SV: Misslyckad upprustning av lägda
« Svar #4 skrivet: 17 feb-19 kl 22:40 »
Nja jag vet inte varför det skulle vara ett problem. Möjligtvis att det jag har tillgång till är gamla och relativt lätta redskap, så dom harvar inte så djupt att det ger önskat resultat ändå?
Lite mer gödsel var en god tanke att hålla i minnet.

torpjens

 • Inlägg: 2236
 • Vi lever på naturens villkor
  • Södermanland
SV: Misslyckad upprustning av lägda
« Svar #5 skrivet: 18 feb-19 kl 07:19 »
Njäe... En del plöjer grunt, typ 10-12 cm, jag menade bara en ordentlig plöjning till runt 20 cm. Vet inte om man kan vänta tills ogräset hunnit ta sig, jag höstplöjer (styv lera) så det är som det är. Men sen harva så man har svart (större delen av) en säsong, mycket som går ihjäl då.
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

JonnyO

 • Inlägg: 4
  • Västerbotten
SV: Misslyckad upprustning av lägda
« Svar #6 skrivet: 18 feb-19 kl 17:45 »
Okej, det var nå sånt djup jag plöjde förra gången. Med tanke på att jag plöjde i somras så fanns inte alternativet att plöja igen i höstas, då hade jag bara vänt upp ogräset igen som jag nyss vänt ner. Så plöja så sent som möjligt för att det ska hinna förmultna en del iallafall men samtidigt så tidigt som möjligt innan ogräset hunnit ta sig igen, å sen harva.

Thomas_

 • Inlägg: 2000
 • Biodling sedan -94, Möbel/Finsnickare sedan -97.
  • Skåne
SV: Misslyckad upprustning av lägda
« Svar #7 skrivet: 18 feb-19 kl 19:46 »
Man kan även leja in en djupplog som går 90 cm djupt...   ;D       https://www.ja.se/artikel/53142/video-monstertraktor-med-djup-plog.html Dock lär det gå åt en normal månadslön för att tanka en Quadtrac full tank.
Egenföretagare som lever på bi, pollineringstjänster, Drottningodling, uthyrning av bisamhälllen till företag och privatpersoner, honung, samt snickeriarbeten. Avelsarbetare i Lunds Biavelsklubb. Korsvirkeshus med 8 rum och kök, jordvärmepump med 1 000 meter kollektorslang + Contura 520 Täljsten


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

164 gäster, 3 användare
skogaliten, hsd, Radar

* Forum

* Om tidningen Åter- Makalöst mysig och lärorik tidning för en som tycker om återbruk och självhushållning!
/ PW

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser