Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Rocket Mass Heater  (läst 880 gånger)

Franck Siljestrand

 • Inlägg: 2
  • Västergötland
Rocket Mass Heater
« skrivet: 25 jan-19 kl 14:16 »
Hej!

Är nyfiken på denna enkla, billiga och självbyggmöjliga uppvärmning. Vanlig i Nordamerika tycks det. Har någon byggt en sån här i Skandinavien/Sverige? Finns det en likvärdig motsvarighet hos oss?

Tacksam för svar!

Franck Siljestrand i Alingsås


torbjorn

 • Inlägg: 10923
  • Medelpad
SV: Rocket Mass Heater
« Svar #1 skrivet: 25 jan-19 kl 15:22 »
Hej!

Är nyfiken på denna enkla, billiga och självbyggmöjliga uppvärmning. Vanlig i Nordamerika tycks det. Har någon byggt en sån här i Skandinavien/Sverige? Finns det en likvärdig motsvarighet hos oss?

Tacksam för svar!

Franck Siljestrand i Alingsås

Det finns många som skriver på olika forum om att de ska bygga sådana värmeapparater, men det verkar vara ytterst sällan som någon verkligen blir klar (eller också kanske de blir klara, men inte så bra att byggaren vill skryta offentligt över resultaten).
Principen verkar påminna litegrann om ett primitivt gengasaggregat med s k horisontell förbränning (en teknik som några tillverkare försökte sig på i början av den svenska gengasepoken 1939 men snabbt övergav), eller en förugn + vedpanna.
Jag tror också att den kan ha en del likheter - dock förutom värmelagringsfunktionen - med de plåtkaminer för sågspånseldning som såldes i Sverige på 1940- och 50-talet. Jag har aldrig kommit i kontakt med någon sådan i verkligheten, men det finns mycket reklam för dem i t ex gamla järngrossistkataloger. En vanlig modell hette Spånfyr.

Franck Siljestrand

 • Inlägg: 2
  • Västergötland
SV: Rocket Mass Heater
« Svar #2 skrivet: 25 jan-19 kl 18:01 »
Tack Torbjörn! Är bara van vid vedpannor och det närmaste jag kommit är väl den med dubbel förbränning (all annan likhet uteblir dock). Gick en kurs för många år sen, där vi byggde en rörspis och där är bara lagringen något som liknar kanske. Jag ska läsa på och lära mig mera och har ingenstans att bygga den just nu, men vem vet, någon av oss kanske återkommer och publicerar oss?

Allt gott!

Landet

 • Inlägg: 610
  • Västerbotten
SV: Rocket Mass Heater
« Svar #3 skrivet: 25 jan-19 kl 19:24 »
jag har funderat på slik men tycker de verkar svåra att sota + tar väldigt mycket plats, i alla fall ursprungsmodellen. jag har kommit fram till att jag när jag behöver en kommer bygga en kamin med underförbränning, stort vedutrymme och rökrör likt en rörspis eller kakelugn. gärna omsluten av tegel/sten.

Skickat från min SM-G950F via Tapatalk
« Senast ändrad: 26 jan-19 kl 10:08 av Landet »

kretslopp

 • Inlägg: 1287
 • 67 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: Rocket Mass Heater
« Svar #4 skrivet: 25 jan-19 kl 19:46 »
Jag har tittat på videorna på sånna där. Min fundering kring dom är risk för koloxidförgiftning. Men också att den när det är dåligt drag måste vara svår att få igång utan att det ryker in. Finns det någon med erfarenhet?
kretslopp

Slåttergubbe

 • Inlägg: 14
  • Småland
SV: Rocket Mass Heater
« Svar #5 skrivet: 26 jan-19 kl 14:22 »
För dom som kan läsa på engelska finns två spännande linkar här:
https://www.rocketstoves.com/
http://www.rocketstoves.com/pdf/cooking.pdf

Slåttergubbe

 • Inlägg: 14
  • Småland
SV: Rocket Mass Heater
« Svar #6 skrivet: 26 jan-19 kl 14:24 »
I Danmark känner jag fler som har byggt rocket mass heaters med succés. Jag vet dock inte så mycket om det tekniska. Jag tror att grejen är att det blir en fullkomlig förbränning så att det inte behövs sotas alls.

skalleperbowlhead

 • Inlägg: 19
 • galen skrotnisse som gillar att bygga prylar
  • Närke
SV: Rocket Mass Heater
« Svar #7 skrivet: 23 feb-19 kl 22:43 »
byggt några sånna o värmer min buss samt verkstad med dem!

Christopher T

 • Inlägg: 3
  • Västergötland
SV: Rocket Mass Heater
« Svar #8 skrivet: 08 maj-19 kl 10:18 »
Paul Wheaton är en av de stora förespråkarna för rocket mass heaters i USA, som också gärna visar upp sina egna experiment och byggen (https://permies.com/wiki/52142/rocket-mass-heaters-rocket-stoves).
Han kör för tillfället en kickstarter-kampanj för en ny bok, med målet att nå ut med sina idéer om hur vi kan bygga en bättre värld till en ännu större massa människor.

Finns väldigt mycket vettigt bonusmaterial utöver boken för de som stöttar kampanjen. Bland annat videos som dokumenterar byggprocesen för RMH, detaljerade ritningar. Med alla stretch-goals de lyckats nå är det en väldig massa material som man får på 100 dollars-nivån. Men redan för 5-10 dollar får man väldigt mycket digitalt godis.

https://www.kickstarter.com/projects/paulwheaton/better-world-book?ref=1p6isg

Jag gillar principen bakom RMH och att det ändå verkar vara relativt enkelt att bygga en på egen hand, även om jag skulle vilja göra lite testbyggen innan jag bygger en inomhus.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

282 gäster, 13 användare (3 dolda)
Pontus Carlsson, kreutner, tant gul, uzie, Karlsdotter, alternaiv, Dumlemumriken, Klasb, Stork, 127

* Forum

* Om tidningen Åter- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser