Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

 

Författare Ämne:  Rocket Mass Heater  (läst 2099 gånger)

Franck Siljestrand

 • Inlägg: 2
  • Västergötland
Rocket Mass Heater
« skrivet: 25 jan-19 kl 14:16 »
Hej!

Är nyfiken på denna enkla, billiga och självbyggmöjliga uppvärmning. Vanlig i Nordamerika tycks det. Har någon byggt en sån här i Skandinavien/Sverige? Finns det en likvärdig motsvarighet hos oss?

Tacksam för svar!

Franck Siljestrand i Alingsås


torbjorn

 • Inlägg: 11779
  • Medelpad
SV: Rocket Mass Heater
« Svar #1 skrivet: 25 jan-19 kl 15:22 »
Hej!

Är nyfiken på denna enkla, billiga och självbyggmöjliga uppvärmning. Vanlig i Nordamerika tycks det. Har någon byggt en sån här i Skandinavien/Sverige? Finns det en likvärdig motsvarighet hos oss?

Tacksam för svar!

Franck Siljestrand i Alingsås

Det finns många som skriver på olika forum om att de ska bygga sådana värmeapparater, men det verkar vara ytterst sällan som någon verkligen blir klar (eller också kanske de blir klara, men inte så bra att byggaren vill skryta offentligt över resultaten).
Principen verkar påminna litegrann om ett primitivt gengasaggregat med s k horisontell förbränning (en teknik som några tillverkare försökte sig på i början av den svenska gengasepoken 1939 men snabbt övergav), eller en förugn + vedpanna.
Jag tror också att den kan ha en del likheter - dock förutom värmelagringsfunktionen - med de plåtkaminer för sågspånseldning som såldes i Sverige på 1940- och 50-talet. Jag har aldrig kommit i kontakt med någon sådan i verkligheten, men det finns mycket reklam för dem i t ex gamla järngrossistkataloger. En vanlig modell hette Spånfyr.

Franck Siljestrand

 • Inlägg: 2
  • Västergötland
SV: Rocket Mass Heater
« Svar #2 skrivet: 25 jan-19 kl 18:01 »
Tack Torbjörn! Är bara van vid vedpannor och det närmaste jag kommit är väl den med dubbel förbränning (all annan likhet uteblir dock). Gick en kurs för många år sen, där vi byggde en rörspis och där är bara lagringen något som liknar kanske. Jag ska läsa på och lära mig mera och har ingenstans att bygga den just nu, men vem vet, någon av oss kanske återkommer och publicerar oss?

Allt gott!

Landet

 • Inlägg: 810
  • Västerbotten
SV: Rocket Mass Heater
« Svar #3 skrivet: 25 jan-19 kl 19:24 »
jag har funderat på slik men tycker de verkar svåra att sota + tar väldigt mycket plats, i alla fall ursprungsmodellen. jag har kommit fram till att jag när jag behöver en kommer bygga en kamin med underförbränning, stort vedutrymme och rökrör likt en rörspis eller kakelugn. gärna omsluten av tegel/sten.

Skickat från min SM-G950F via Tapatalk
« Senast ändrad: 26 jan-19 kl 10:08 av Landet »

kretslopp

 • Inlägg: 1621
 • 68 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: Rocket Mass Heater
« Svar #4 skrivet: 25 jan-19 kl 19:46 »
Jag har tittat på videorna på sånna där. Min fundering kring dom är risk för koloxidförgiftning. Men också att den när det är dåligt drag måste vara svår att få igång utan att det ryker in. Finns det någon med erfarenhet?
kretslopp

Slåttergubbe

 • Inlägg: 14
  • Småland
SV: Rocket Mass Heater
« Svar #5 skrivet: 26 jan-19 kl 14:22 »
För dom som kan läsa på engelska finns två spännande linkar här:
https://www.rocketstoves.com/
http://www.rocketstoves.com/pdf/cooking.pdf

Slåttergubbe

 • Inlägg: 14
  • Småland
SV: Rocket Mass Heater
« Svar #6 skrivet: 26 jan-19 kl 14:24 »
I Danmark känner jag fler som har byggt rocket mass heaters med succés. Jag vet dock inte så mycket om det tekniska. Jag tror att grejen är att det blir en fullkomlig förbränning så att det inte behövs sotas alls.

skalleperbowlhead

 • Inlägg: 28
 • galen skrotnisse som gillar att bygga prylar
  • Närke
SV: Rocket Mass Heater
« Svar #7 skrivet: 23 feb-19 kl 22:43 »
byggt några sånna o värmer min buss samt verkstad med dem!

Christopher T

 • Inlägg: 3
  • Västergötland
SV: Rocket Mass Heater
« Svar #8 skrivet: 08 maj-19 kl 10:18 »
Paul Wheaton är en av de stora förespråkarna för rocket mass heaters i USA, som också gärna visar upp sina egna experiment och byggen (https://permies.com/wiki/52142/rocket-mass-heaters-rocket-stoves).
Han kör för tillfället en kickstarter-kampanj för en ny bok, med målet att nå ut med sina idéer om hur vi kan bygga en bättre värld till en ännu större massa människor.

Finns väldigt mycket vettigt bonusmaterial utöver boken för de som stöttar kampanjen. Bland annat videos som dokumenterar byggprocesen för RMH, detaljerade ritningar. Med alla stretch-goals de lyckats nå är det en väldig massa material som man får på 100 dollars-nivån. Men redan för 5-10 dollar får man väldigt mycket digitalt godis.

https://www.kickstarter.com/projects/paulwheaton/better-world-book?ref=1p6isg

Jag gillar principen bakom RMH och att det ändå verkar vara relativt enkelt att bygga en på egen hand, även om jag skulle vilja göra lite testbyggen innan jag bygger en inomhus.

recraft

 • Inlägg: 24
  • Småland
SV: Rocket Mass Heater
« Svar #9 skrivet: 11 aug-19 kl 11:16 »
Jag har byggt två sådana raketkaminer (6-tums) eller vad man ska kalla det på svenska och är väldigt nöjd, de kan göras väldigt billiga att bygga och funkar jättebra för mig. En värmer upp en tvättstuga med bastu och är väldigt hungrig och behöver matas hela tiden uppifrån - minst varje kvart - och ger en låga som går horisontellt i brännkanalen och sedan leds upp i en isolerad skorsten som är omsluten av ståltunna "trädd ovanpå" som fungerar som ett element som avger värme och där sedan rökgaserna leds vidare för att slutligen mynna i en skorsten med bra drag.

Skorstenen bör mynna minst en halv meter ovan nock, som enkel tumregel. Jag sotar själv och pga god förbränning blir det väldigt lite sot. Det är stor skillnad jämfört med en vedspis som jämförelsevis has sämre verkansgrad och förbränning. Det kommer bara lite synlig rök i uppstartsfasen från raketkaminen, sedan bara lite daller medan den är igång - en vedspis ger mer och smutsigare avgaser under både uppstartsfasen och brännfasen.

Årets rekofestival hade en kurs i raketugnsbygge som jag var med på, där en Dansk byggare instruerade i hur man bygger den "traditionella" varianten av . Kanske återkommer denna kurs på nästa rekofestival för den som är intresserad av att lära sig bygga en raketugn eller raketkamin på egen hand?

Jag har ännu inte provat att bygga en "batch burner"-variant, vilket vore en intressant variant att testa i nästa bygge dvs en konstruktion som har separat sekundärluftskanal och ett vedmagasin och som kan seriekopplas till en "rysk klocka" - vilket man kan bygga i form av en murad kub (som avger strålningsvärme och fungerar som ett element), ritningar till denna variant finns här: http://batchrocket.eu/en/

Jag tror dessa byggen är relativt okända (och därför tveksamma) för sotaren, muraren och lagstiftningen. Kanske är det anledningen att man inte skriver om det vitt och brett, tänk vedspisupproret och den pedagogiska uppförsbacken i att övertyga folk om att förbränningen blir bättre  än i de flesta kommersiella alternativ med ett sådant "hemmabygge". Det är nog lätt att bli påhoppad och anklagad för att vara miljöbov när det är tvärtom. Eller att nån anmäler en för att man inte använder certifierade kommersiella lösningar i sina experimentbyggen eller för att detta inte är en typgodkänd konstruktion i Sverige. Är inte detta att leka med elden?

Vid eventuella byggexperiment får man vara noga med att täta fogar och tänka på säkerheten, precis som alltid när man eldar i vedspisen eller i bastukaminen  eller grillar korv på en utegrill för den delen.

Jag såg att det just nu är reakampanj på kolmonoxidvarnare ifall man vill passa på och investera några hundringar i en sån säkerhetsutrustning: https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/brand-och-sakerhet/brand/brandvarnare/kolmonoxidvarnare-002792/


ensamvarg_17

 • Inlägg: 227
  • Dalarna
SV: Rocket Mass Heater
« Svar #10 skrivet: 05 okt-19 kl 19:50 »
På fejjan finns det en som kallar sig för "skallepers mek,bygg&konst jag har för mig att han byggt det du söker om inte annat så kan han säkert "snickra" ihop en åt dig
Söker med ljus och lykta efter min andra halva som vill bo i skogen med mig ;-)

Skogsvilde

 • Inlägg: 13211
 • Straight forward!
  • -
SV: Rocket Mass Heater
« Svar #11 skrivet: 05 okt-19 kl 20:52 »
På fejjan finns det en som kallar sig för "skallepers mek,bygg&konst jag har för mig att han byggt det du söker om inte annat så kan han säkert "snickra" ihop en åt dig

Han är redan med i tråden  ;D
if you don't like me and still watch, you are a fan!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

162 gäster, 2 användare
Fikaoscar, hofboss

* Forum

* Om tidningen Åter- Mycket intressanta uppslag! Blev väldigt sugen på att skaffa höns. Efter större delen av renoveringarna på huset är klara så ska jag bannemig också skaffa mig några höns!
/Dennis Bengtsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser