Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bandsåg som inte startar  (läst 570 gånger)

Meijbi

 • Inlägg: 2
  • Närke
Bandsåg som inte startar
« skrivet: 18 jan-19 kl 21:19 »
Hej.
Nån därute som kan tipsa om vad mer som behöver kollas när en bandsåg inte startar. Bytte lager på både övre och nedre hjulet - gick fint. När sågen skulle startas så nej - inget liv!. Misstänkte startknappen eftersom den inte stannar i intryckt läge. Sagt o gjort, ny startknapp installerad - samma resultat - startar ej. Kollat strömmen med penna och verkar helt ok. Även provkört motorn i bänk och den funkar.
Vad mer kan man kolla? Sågen är en såg från Claes Ohlsson en Ebas 350. Tacksam för lite tips.

Skogsvilde

 • Inlägg: 12742
 • Raka puckar!
  • -
SV: Bandsåg som inte startar
« Svar #1 skrivet: 18 jan-19 kl 21:25 »
Någon säkerhetsbrytare i någon lucka som inte funkar korrekt.
En kabel i motorn som inte kommit dit.
Är det en kolmotor så kan kol vara slitna eller hamnat ur läge.
Penna?   Använd en spänningsprovare.
Om du skall ut och gå i mörker längs våra vägar utan reflex så kan du fortfarande rädda liv!
Anmäl dig till donationsregistret redan i dag!

Feministgubben

 • Inlägg: 39
  • Västergötland
SV: Bandsåg som inte startar
« Svar #2 skrivet: 18 jan-19 kl 23:05 »
Jag tror också på säkerhetsbrytare. Kolla att luckan är ordentligt stängd och att brytaren inte är skadad.

Postat med Alternativ.nu´s app

Var snäll.

torbjorn

 • Inlägg: 11527
  • Medelpad
SV: Bandsåg som inte startar
« Svar #3 skrivet: 18 jan-19 kl 23:13 »
Det ser ut som en kinabandsåg med asynkronmotor (alltså inga kol).

Om motorn går igång när den är lös men inte orkar starta utan bara brummar och drar mycket ström när den sitter på plats i sågen, så kan det bero på fel i startkondensatorn eller ev startrelä/centrifugalströmbrytare. I så fall bör det gå att få igång sågen genom att dra igång den för hand. Startkondensatorn kan man kontrollmäta och kolla att kapacitansen stämmer med vad som står på kondensatorn eller motorns typskylt. Om det är ett elektromagnetiskt startrelä (modell kylskåp från 60-70-tal), så är det vanligt med brända kontakter i sådana, har man tur kan det gå att plocka isär startrelät för att putsa upp kontakterna. Tänk på att startrelät brukar sakna returfjäder och är beroende av att sitta rättvänt så att tyngdkraften för tillbaks ankaret, för att fungera som det ska.
PTC-startreläer (liknande de som finns på kylskåp från 80-talet och fram till idag) brukar inte tåla fukt, ofta blir det överslag i det och bara smulor kvar av PTC-motstånden om man har försökt starta en motor med sådant startrelä sedan den har stått kallt och fuktigt till en tid.
Centrifugalströmbrytare (gammal teknik, mindre sannolikt att det finns på en så modern bandsåg) kan gå sönder mekaniskt på diverse olika sätt, om man plockar isär motorn så brukar det gå ganska lätt att inse vad som eventuellt är fel. Där är det viktigt att allting är lätt rörligt och inte har tendens att fastna i gammal hopbeckad olja, sågspån mm.


Om det är "totalt dött", så föreslår jag att du ohmmäter bit för bit, från ena pinnen i stickproppen via strömbrytaren, ev andra förreglingar, motorn, och så småningom tillbaks till andra pinnen i stickproppen. Då bör du kunna hitta ett eventuellt avbrott.
Tänk på att strömbrytaren på den där bandsågen förmodligen har nollspänningsutlösning, dvs den slår ifrån direkt då det inte finns någon spänning från elnätet. Ska man göra en mätning på det sättet får man hålla in "ON" -knappen för hand, eller kila fast den, under mätningen.

Meijbi

 • Inlägg: 2
  • Närke
SV: Bandsåg som inte startar
« Svar #4 skrivet: 21 jan-19 kl 10:44 »
Tack för era tips. Ska kolla upp samtliga förslag. Ni är bara bäst.😊


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Senaste numret (3/19) var verkligen jätteintressant (även om alla brukar vara intressanta). Gillar artiklarna om framtiden och skulle gärna läsa mer om alternativa, positiva framtidsvisioner (det är dags att se något annat än kollapsbaserade domedagsprofetior). Vill också lära mig mer om olika toalettlösningar.
/ Hanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser